Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slaven Bilić (2. dio): Bio bih kukavica da sam otišao

None Foto: Igor Kralj 6

Izbornik hrvatske reprezentacije o svemu pomalo na kraju turbulentne godine, ali i o nadanjima za sljedeću. Bit ćemo samo bolji, kaže Slaven Bilić

• Slažete li se kako je odluka da promijenite prvoga golmana uoči tako važne utakmice mogla donijeti sumnju u sigurnost?
- Ne, zašto? Nismo bili nesigurni, ali ne bih sad o tome zašto smo se odlučili za Runju, a ne za Stipu. Razloge bih ostavio za sebe.
• I tko je sad, nominalno, naš prvi golman?
- Nema potrebe o tome govoriti, do sljedeće utakmice ima puno vremena. A i nije bitno, imamo dvojicu vrhunskih golmana i jednoga odličnog mladog. Oni su vrhunski profesionalci i znam da, primjerice, na Pletikosu nije utjecala naša odluka da brani Runje. On je potpuno zadovoljio u ove dvije utakmice. Problem je naših golmana, što je za nas inače dobro, da suparnici rijetko dolaze u prilike pa ne mogu dokazati u kakvoj su zapravo formi.
• Jeste razmišljali o ostavci u slučaju poraza u Ukrajini?
- Možda je netko tako shvatio... Ponekad smo mi svi subjektivni, nerealni, pa je onda najbolji sudac glas javnosti. Vox populi govori puno, dok te navijači i igrači slijede, dobro je. Niti se ponašamo kao "imamo ugovor i svejedno nam je" niti smo kukavice da odemo nakon jednog ili dva poraza.
• Što će biti s braćom Kovač? Hoćete li ih nagovarati da nastave igrati za reprezentaciju?
- Oni su dragulji ove reprezentacije i bitni su nam. No kako i za njih, tako i za najmlađeg, Rakitića, to hoće li igrati, ovisi samo o njima, to s godinama nema veze. Ja ih ni prije nisam nagovarao, samo sam im sugerirao i drago mi je da su nastavili, a što će dalje biti... Nema na silu ništa, znate, onda se priča: 'On me nagovorio’. Ta je odluka samo njihova.

SLOBODAN ILI ZAUZET?
• Euforija oko Slavena Bilića traje već dvije godine. Jeste li se umorili od popularnosti i gledanja vlastitih plakata uz cestu?
- Ha, ne mogu reći da je to teško, ali pokušavam ipak malo limitirati nenogometne priče. Pitaju me što kažem na to da sam najpoželjniji neženja, kakve cipele nosim. Volio bih da mogu pričati samo o nogometu, ali svjestan sam i da je moj život javan.
• Najveći je misterij je li Bilić u vezi ili je još uvijek slobodan?
- Ne bih o tome...

U VELJAČI PROTIV CRISTIANA RONALDA
Definitivno nećemo igrati prijateljsku utakmicu u studenome, nema smisla. Ta nam utakmica ne bi imala što pokazati jer idući je kvalifikacijskih susret tek u travnju. Zato smo odlučili zamoliti klubove naših igrača da nam, zauzvrat, daju igrače na više dana u veljači pa da odemo na jedan od turnira na koji smo pozvani, rekao je Bilić o sljedećim reprezentativnim akcijama.
HSV i Monaco već su dali pristanak za takav “deal”, a najizgledniji je nastup na turniru u Portugalu od 9. do 13. veljače. Zna se da bi s druge strane sigurno bio Portugal Cristiana Ronalda. Ostali se suparnici još traže.
...O SLJEDEĆOJ GODINI
Svjesni smo da nas čekaju teške utakmice, ali siguran sam da možemo biti i jači no što smo bili dosad. Ova momčad ima još prostora za napredak, unutar već uigranog sustava. Još kad nam se vrate Dudu i Niko, ako smanje kaznu Robiju Kovaču...
...O MLADIMA
Vjerujem da ćemo sljedeće godine dočekati još novih igrača u reprezentaciji. Osobito mladih, onih koji su već bili s nama. Trebali bi 'eksplodirati’ Mandžukić, Sharbini i Kalinić. Tu je i Tomasov, ali i Iličević, koji je pokazao velik talent.
...O NAVIJAČIMA
Jako me razveselila ova utakmica s Andorom. Na radni je dan, na utakmici s tako neatraktivnim suparnikom, na tribinama bilo 20.000 ljudi. To je jako lijepo za sve nas, prekrasno je to čuti.

Komentari (1)
  • biliću, vjerujem da moraš prijeći preko puno teških stvari (gov..a) vezanih uz i oko saveza. pitanje je samo gdje su ti granice. međutim narod i navijači sve vide i puno tog luže. zato ti ama baš nitko od njih neće zamjeriti kad popiz..iš i kažeš dosta je, idem van , u neki normalan klub

    17. 10. 2008,   08:19