Obavijesti

Sport

Komentari 95

Službeno: L. Van Gaal više nije menadžer Manchester Uniteda

Službeno: L. Van Gaal više nije menadžer Manchester Uniteda
1

Van Gaal i njegovi pomoćnici napuštaju Old Trafford, a jedino Ryan Giggs nije dobio otkaz. Njegova sudbina je, zasad, nepoznata. Nizozemac odlazi nakon dvije godine

VIDEO

Stigao je u United kao spasitelj nakon odlaska Davida Moyesa 2014. godine. Samo dvije godine kasnije, odlazi kao veliki gubitinik. Louis van Gaal i službeno više nije menadžer Manchester Uniteda!

- Louis van Gaal napušta Manchester United. Potpredsjednik Ed Woodward je rekao: "Htio bih se zahvaliti Louisu i njegovu osoblju na sjajnom poslu zadnje dvije godine, koje je kulminiralo u osvajanju 12. FA Cupa čime je izjednačen rekord. Ponašao se kao veliki profesionalac, imao je svoje dostojanstvo za vrijeme provedeno ovdje. Napušta nas ostavljajući iza sebe nekoliko mladih igrača, koji su dokazali svoje mogućnosti na najvišem nivou. Svi u klubu mu žele sve najbolje u budućnosti". Nasljednik na mjestu menadžera bit će uskoro objavljen - službeno je objavio Manchester United.

S druge strane i Louis van Gaal je dao službeno priopćenje za javnost.

- Bila mi je čast voditi veličanstveni klub kao što je Manchester United FC. Veoma sam ponosan što sam pomogao u osvajanju FA Cupa, 12. put u klupskoj povijesti. Kroz svoju karijeru sam imao privilegiju osvojiti 20 trofeja, ali osvojiti FA Cup će uvijek biti jedno od mojih najposebnijih dostignuća. Veoma sam razočaran što neću moći završiti naš trogodišnji plan. Vjerujem da su temelji (koje ostavljam) dovoljni kako bi se klub nastavio kretati u povoljnom pravcu i postigao još veće rezultate.

- Vodio sam klubove u Nizozemskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, a oduvijek sam se nadao da ću dobiti priliku i u Engleskoj. Sve je opravdalo očekivanja i bilo je fantastično. Zahvaljujem svojim igračima i želim im sve dobro iduće sezone. Bilo mi je zadovoljstvo raditi s njima, a posebno mi je drago bilo vidjeti nekoliko mladih igrača, koji su uspjeli probiti se u prvu momčad. Radujem se gledati kontinuirani razvoj tih mladih igrača sljedeće sezone.

- Hvala vlasnicima kluba i odboru Manchester Uniteda što su mi dali priliku voditi ovaj veliki klub. Želio bih se zahvaliti i sjajnim navijačima Uniteda. Oni su, zaista, najbolji navijači na svijetu.

Priopćenje u potpunosti možete pročitati ovdje.

Zašto je Van Gaal ustvari dobio otkaz?

To već znaju i ptice na grani, no navest ćemo nekoliko ključnih točaka. Za početak, nizozemskom stručnjaku stvarno treba odati priznanje što je 'stvorio' neke igrače poput Marcusa Rashforda, Jessea Lingarda ili Timothyja Fosu-Mensaha. Ali generalno gledano - to je, otprilike, to. United je zadnje dvije sezone igrao najgori nogomet u svojoj povijesti, a to ga je na kraju i koštalo posla.

  • 340 milijuna eura je Louis van Gaal potrošio na pojačanja, koja su se, u velikoj mjeri, pokazala promašenima
  • čak 278 milijuna eura Manchester United odvaja na plaće igrača (među njima su i skupa pojačanja LVG-a)
  • Van Gaal je pobijedio u 39 od 76 utakmica što je postotak od 51,3 posto pobjeda - lošije nego kad je Andre Villas-Boas vodio Tottenham
  • konstantno je igračima mijenjao njihove pozicije: Anthonyja Martiala je gurao na lijevo krilo, Marcus Rashford je protiv Liverpoola igrao na poziciji desnog beka, Ashley Young je protiv Tottenhama igrao špicu, Jesse Lingard polušpicu, a Juan Mata krilo
  • propali transferi: Schneiderlin, Schweinsteiger, Valdes, Di Maria, Depay...
  • olako se riješio Robina Van Persiea i Javiera Hernandeza Chicharita, kao i Angela Di Marije, koji ponovo igra fantastično u PSG-u
  • Wayne Rooney igra nikad lošiju sezonu u karijeri
  • United je oduvijek gajio napadački nogomet. Nešto što je Louisu van Gaalu nepoznanica. U prvoj polusezoni United je, u jednom trenutku, čak sedam domaćih utakmica zaredom na poluvrijeme odlazio bez zabijenog gola. Nešto što u eri Alexa Fergusona ne bi bilo moguće
  • usporedbe radi, čak je i David Moyes bio uspješniji od Van Gaala. Moyesov United je zabijao 1,65 golova po utakmici. Van Gaalov United je u prvoj sezoni zabijao 1,63 da bi ove sezone zabijao 1,29 golova po utakmici što je najmanje u njihovoj povijesti. Nikad prije United nije imao prosjek ispod 1,5 zabijenih golova po utakmici u sezoni.
  • Moyes je za jedan osvojeni bod u ligi potrošio, otprilike 1,4 milijuna eura. Van Gaal je za isti bod potrošio 2,4 milijuna

Sada je eri Louisa van Gaala u Unitedu došao kraj, a čeka se njegov nasljednik. Onaj, koji se skriva u svojoj kući u Londonu, bi trebao preuzeti United u narednih nekoliko dana. Naravno, riječ je o Joseu Mourinhu.


21:35 Manchester United je službeno objavio kako Nizozemac Louis van Gaal više nije menadžer 'crvenih vragova'!

- Bila mi je čast voditi takav veličanstveni klub kao što je Manchester United FC - objavio je Van Gaal u službeno, priopćenju.

20:23 Još uvijek se ne zna je li Louis van Gaal dobio otkaz ili nije, Manchester United još uvijek ništa službeno nije objavio. I dok se čeka 'presuda', golman Chelseaja Asmir Begović je pohvalio Mourinha.

- Manchester United će sljedeće sezone trebati shvatiti ozbiljno. Ciljat će na Ligu prvaka, ciljat će na vrh pa i na naslov prvaka Engleske. Mourinho je sjajna ličnost i jedan od najboljih trenera. Sjajno je što ga ponovo imamo u nogometu - rekao je BiH reprezentativac.

18:27 Louis van Gaal je napustio trening kamp Manchester Uniteda. Sky Sports javlja da je Van Gaal dobio otkaz, ali da još uvijek nema službene potvrde. Nizozemac je mašući napustio Carrington.

17:24 Prvi su objavili da je Louis van Gaal novi menadžer Uniteda, a zatim i da Memphis Depay stiže u Manchester. Nizozemski Telegraaf izlazio je sa senzacionalnim vijestima, a sada je na repertoaru još jedna - Zlatan Ibrahimović prihvatio je prijeći u redove 'crvenih vragova' kao slobodan igrač. Nizozemski dnevni list ne iznosi detalje, ali piše da je Ibrahimović pristao doći pošto mu je obećano mjesto Mourinhova pomoćnika na klupi jednom kada ode u mirovinu. Naime, Ibrahimović planira biti trener kada završi karijeru.

Mourinho i Ibrahimović su surađivali u sezoni 2008./2009. u Interu kada je Šveđanin s 25 golova bio najbolji strijelac Serie A i najbolji igrač talijanske lige. Portugalac ga je probao nagovoriti da ostane rekavši mu kako će sljedeće sezone osvojiti sve što se osvojiti da. No Ibra je izabrao Barcelonu - i pogriješio.

16:29 Jose Mourinho bio je napustio svoj dom u Londonu nešto ranije danas. No prema posljednjim informacijama iz Engleske, Portugalac se morao vratiti u kuću. Razlog? Prevelik interes javnosti. Masa fotografa, TV reportera i novinara ga je čekala ispred kuće. Mourinho tako ne bi trebao napuštati sigurnost svojeg doma do sutra kada putuje za Manchester.

Louis van Gaal od danas je bivši, tvrde engleski mediji. Nizozemac je dobio otkaz na klupi Manchester Uniteda samo dva dana nakon osvajanja FA kupa. Jose Mourinho njegova je zamjena, a sutra bi već trebao zajedno sa svojim agentom Jorgeom Mendesom doputovati u Manchester.

On se nalazi u Londonu, čeka službenu potvrdu kluba da je Nizozemac bivši, zatim i poziv.

Čeka ga 'utješna' otpremnina

Jutros je održan sastanak Nizozemca i izvršnog dopredsjednika kluba, Eda Woodwarda u klupskom kampu. Van Gaal i njegovi pomoćnici napuštaju Old Trafford, a jedino Ryan Giggs nije dobio otkaz, tako da je njegova sudbina u ovom trenutku nepoznata.

Budući da je Van Gaal imao još godinu dana ugovora pred sobom, klub će mu isplatiti izdašnu otpremninu. Za to se brine njegov odvjetnički tim na čelu sa Paulom Gilroyem, odvjetniku koji je posredovao i kod 'slučaja Moyes' gdje je Škot financijski dobro prošao. Nema sumnje da će i Nizozemac...

Podsjećamo, baš jučer je kratko odbrusio novinaru Sky Sportsa da nema komentara i da je gotovo. 

Mourinho dolazi po trofeje

Nizozemac ostavlja Portugalcu nedorečeni United kojeg smatraju najdosadnijom momčadi u Engleskoj, ali i šire, budući da njihov jalovi posjed nije uspio pogurati klub barem do pozicije koja vodi u Ligu prvaka. Nedavno osvojeni FA kup slaba je utjeha zahtjevnim navijačima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve