Obavijesti

Sport

Komentari 11

Špaco im je otvorio rutu: Iran je obećana zemlja za Hrvate...

Špaco im je otvorio rutu: Iran je obećana zemlja za Hrvate...
4

Hrvate u Iranu obožavaju, kaže Poklepović, koji je prvi otišao u Iran i pokrenuo niz. Igor Štimac posljednji je u nizu trenera u obećanoj zemlji. Preuzeo je Sepahan...

VIDEO

Moj agent bio je vrijedan posljednjih šest mjeseci na ovom području, a ja sam se zaželio posla. Sve se poklopilo i evo me u Aziji, javio se iz Irana Igor Štimac (48), novi trener Sepahana iz Isfahana, aktualnog prvaka države u kojoj su snažan trag ostavili mnogi hrvatski treneri.

- Još davno su Poklepović, Begović, Ivić, Ivanković, Mijač i Bonačić udarili jak pečat ovdje, a u novije vrijeme Kranjčar, Skočić i Krstičević. Naši su treneri izuzetno cijenjeni u Iranu. Lijepo je to, ali je ujedno velika obaveza - kaže Štimac.

Tanac protiv Igora u derbiju

Četiri hrvatska trenera i danas su u Iranu, drugoligaše Mes Kerman i Mes Rafsanjan vode Vinko Begović, koji je u Iranu već 14 godina, te Mišo Krstičević. U prvoligaškim klubovima rade Dragan Skočić, trener Foolada, te Branko Ivanković, koji će Štimcu biti veliki konkurent sa svojim Persepolisom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Da, Branko je ovaj put na suprotnoj strani, bit će jako zanimljivo kad budemo igrali protiv njegova Persepolisa - kazao je Štimac.

Čuo se već sa svojim novim rivalom.

- Naravno, čestitao sam Igoru na novom poslu. Došao je u najjaču iransku momčad, koja dominira u posljednjih šest-sedam godina, a mi ćemo mu biti veliki konkurenti - “zaprijetio” je Tanac.

Iran je, prema svemu sudeći, nešto poput obećane zemlje za hrvatske trenere. A za sve je “kriv” Stanko Poklepović. Legendarni Špaco još je 1994. prvi krenuo u nepoznato.

Špaco u vilu s bazenom

- Otišao sam tamo slučajno, na preporuku jednog Slovenca koji je čuo moje predavanje i preporučio me predsjedniku njihova saveza. Vodio sam reprezentaciju, a poslije i Persepolis, u to vrijeme njihov najveći klub, koji 20-ak godina nije bio prvak, a ja sam ih odveo do dva uzastopna naslova prvaka. Zato su me i obožavali. Kasnije sam vodio i Sepahan i Damash - kaže Poklepović i nastavlja:

- Taj predsjednik saveza, poslije i Persepolisa, obožavao me, pa je kasnije na moju preporuku doveo i Ivića, Bonačića, Begovića, Katalinića, Matkovića i Mijača, a kasnije su došli i Dalić, Blažević, Kranjčar, evo sad i Štimac... Iranci obožavaju Hrvate i naš nogomet.

Špaco je, kao i svi naši treneri, jako lijepo živio u Iranu.

- Imao sam svog vozača, živio sam u vili s bazenom... Ispahan je prekrasan, poput Pariza, a hrana je vrhunska. Prevoditelj mi je bio liječnik reprezentacije, koji je studirao u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu - rekao je Poklepović.

Obožavali su Iranci Špacu, ali obožavali su i Ćiru Blaževića.

- Zvao me Štimac iz Irana, kaže: ‘Šefe, pa Ćirino ime ovdje otvara sva vrata’ - kazao je Ćiro i dodao:

- U Iranu sam doista uživao, ostao mi je u najljepšem mogućem sjećanju, ponašali su se prema meni kao prema kralju. Hrana? Ma to vam je isto kao u Bosni!

"Špijuni" idu na pripreme

Ćiro je uživao u hrani, a Cicu Kranjčara impresionirali su ćilimi, tradicionalni istočnjački tepisi.

- Prekrasni su, jedini je problem što sam ih nakupio toliko da nisam znao kamo ću s njima kad sam odlazio - nasmijao se Cico.

On je živio u Teheranu, 340 kilometara od Štimčeva Isfahana.

- Uvjeti su bili vrhunski, na pripreme se išlo u Europu, a s nama bi uvijek bilo nekoliko ljudi iz kluba koji bi hodali okolo s bilježnicama i sve zapisivali. Kako se tko ponaša, tko što radi. Ja sam ih zvao ‘špijuni’ - prisjetio se Kranjčar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u
DIRIGENT RIJEČKE IGRE

Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u

Prvi smo, imamo realne šanse osvojiti naslov, ali o tome se u Rijeci ne razmišlja tako, ispričao je veznjak Rijeke Lindon Selahi i otkrio tko je za njega najbolji igrač u HNL-u