Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Španjolci o Žutom: Sjajni vezist, koji obožava duhan

None Foto: 24sata

Prosinečki je trenutno u Španjolskoj, pa su španjolske novine iskoristile priliku zapitati se: "Gdje je sada Prosikito"? i pisati o njemu

Povodom posjete Roberta Prosinečkog Španjolskoj radi promatranja Sportingovog nogometaša Mate Bilića, Cadena Ser je objavila priču o Hrvatu.Pod naslovom "Što se zbiva s Prosinečkim, igračem od stakla", autorica opisuje Bilićevog pomoćnika kao "elegantnog i potpunog vezista, dobrog driblinga, brojnih dodavanja i smisla za gol", koji je igrao u Real Madridu, Oviedu, Barceloni i Sevilli.
- Ušao je u povijest svjetskog nogometa kao jedini igrač koji je zabio na dva različita Mundiala s dvije reprezentacije, Jugoslavijom i Hrvatskom.
Cadena Ser podsjeća i da je 1987. Prosinečki bio proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva za mlade u Čileu, koje je pripalo Jugoslaviji, te da je iste godine prešao iz Dinama u Crvenu Zvezdu.
- Toliko se isticao u četiri godine u Zvezdi da su mnogi govorili o njemu kao o jednom od najboljih svjetskih nogometaša. Realov gazda Ramon Mendoza ga je kupio od Zvezde 1991., nagovorivši Jugoslavenski savez da pusti igrača tri godine ranije od uobičajene dobne granice od 22 godine, no karijeru Prosinečkog u Realu obilježile su ozljede.
- Prosinečki prolazi kroz razdoblje prilagodbe, koje ga pogađa psihički pa ga stoga izlaže većoj opasnosti od ozljeda - izjavio je tada voditelj liječničke službe Reala nakon pet ozljede u prvih devet mjeseci života Prosinečkog u Madridu. Kad je 1994. na Realovu klupu došao Valdano, nije računao na njega i Prosinečki je otišao.Barcelona se zanimala za njega te je Robert čak prošao liječnički pregled, ali Real nije dopustio transfer u redove najvećeg rivala te ga je posudio Oviedu. Godinu kasnije Cruyff ga je opet pozvao i sada se Prosinečki napokon odjenuo u plavo i crveno. Nakon blijede godine i pol, odigrao je još pola sezone u Sevilli, gdje je okončao svoju španjolsku avanturu. Po mišljenju autorice, Prosinečki je bio kontroverzan igrač. "Dobro je poznata njegova ovisnost o duhanu", piše Cadena, Po Španjolcima, Prosinečki (ili "Prosi", kako ga ponekad zovu) ljubitelj je noćnog života i scene. - Ovo potonje iskoristio je tako što je nedavno sudjelovao u reklamama za Renault, u kojemu se pojavljuje zajedno s Prosikitom, lutkom sklonom tulumarenju napravljenom na sliku i priliku Prosinečkog, no istovremeno je član stručnog stožera reprezentacije koju vodi Slaven Bilić.
 

Komentari (3)
  • Prosi je bio igračina!!!!

    11. 1. 2009,   11:58
  • žuti legenda...............

    11. 1. 2009,   13:29
  • ...........i gemist.............ali nogometni talent kakvog jos nismo imali.........i dugo ce proci da takvog opet imamo.............

    11. 1. 2009,   17:18