Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spektakl u Rovinju: Stižu tri velikana svjetskog jedrenja...

None Foto: Martinez Studio/44cup

Od 29. svibnja do 2. lipnja Rovinj će ugostiti jedno od najprestižnijih svjetskih jedriličarskih natjecanja - Adris 44Cup. Na hrvatsku regatu doći će i zlatni olimpijac iz 2012. - Tom Slingsby

Rovinj će biti poprište jednog od najprestižnijih jedriličarskih natjecanja na svijetu. Grad Svete Eufemije dobio je čast ugostiti 44Cup u klasi RC44 kao dio vrhunskog regatnog toura.

Time je Rovinj ušao u ekskluzivno društvo Mallorce, Porto Cerva i Bermuda. Na taj način se nastavlja uspješna rovinjska priča o vrhunskim regatama, najvećim jedriličarskim zvijezdama i izvrsnosti koja traje više od tri desetljeća. Rovinjski su akvatorij tijekom dugogodišnje povijesti regata tako isprobali najveći majstori poput Russella Couttsa, Petera Gilmoura, Paula Cayarda, Deana Barkera, a ove godine kremu svjetskog jedrenja koja stiže u grad Svete Eufemije predvode tri imena.

Jedan od njih je pobjednik najprestižnijeg jedriličarskog natjecanja America's Cupa 2013. i osvajač olimpijskog zlata 2012. Australac Tom Slingsby koji će biti taktičar na jedrilici Nika, slijedi osvajač America's Cupa 2007. Amerikanac Ed Baird koji će biti taktičar na jedrilici Peninsula Petroleum te dvostruki olimpijski pobjednik Britanac Iain Percy koji će biti trimer na jedrilici Artemis Racinga.

- Hrvatsku sam upoznao kroz jedrenja u Splitu i na Hvaru gdje sam imao sjajna iskustva. Veselim se regati u Rovinju jer su mi pričali kako je riječ o gradu s velikom jedriličarskom tradicijom -poručio je dobro raspoloženi Tom Slingsby nakon završetka regate u Crnoj Gori na kojoj je s Nikom osvojio drugo mjesto.

Posebnost 44Cupa su brodovi koji nose potpis jednog od najslavnijih jedriličara u povijesti Russella Couttsa te vlasnici koji su na regatama kormilari. Na devet jedrilica koje dolaze u Rovinj vlasnici su većinom uspješni poslovni ljudi poput Šveđanina Torbjörna Törnqvista, Britanca Johna Bassadonea ili Novozelanđanina Chrisa Bakea.

Komentiraj, znaš da želiš!