Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sportašice u šoku: Bez ijedne žene među 100 najplaćenijih...

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Poslovni magazin Forbes, kao i svake godine, objavio je listu 100 najplaćenijih sportaša na svijetu. No ono što je sve šokiralo, a najviše žene, je to što nema nijedne ženske sportašice na toj listi...

Velika razlika između muškog i ženskog sporta vidno je ilustrirana kada je Forbes, poslovni magazin, objavio listu 100 najbolje plaćenih sportaša za 2018. godinu, a tamo nema nijedne ženske sportašice.

Ovo je prvi put nakon 8 godina, otkad je Forbes počeo objavljivati mješovitu listu, da nema nijedne žene. Serena Williams je prošle godine branila čast nježnijeg spola, no propustila skoro 12. mjeseci, što je utjecalo na njenu godišnju zaradu. Ona je u godinu dana zaradila 15 milijuna eura, što je nije smjestilo među 100 najplaćenijih na svijetu.

Svake godine je barem jedna žena bila, a par puta ih je bilo i više od jedne.

- To je jako tužno i razočaravajuće i pokazuje da je još puno posla pred nama. Postoji dosta briljantnih sportašica i moramo im dati šansu da zabljesnu - rekla je bivša prvakinja na 10 tisuća metara, Jo Pavey. Uz nju, dosta renomiranih sportašica je izrazilo žaljenje ovakvim stanjem stvari.

U Listi za 2018. godinu, koja uključuje sve plaće i bonuse u razdoblju od 1. lipnja 2017 do 1. lipnja 2018, dominiraju većinom američki sportaši. U top se nalazi čak 40 košarkaša, 18 igrača američkog nogometa i 14 bejzbolaša.

Iako je umirovljen, boksač Floyd Mayweather predvodi listu s zarađenih 235 milijuna eura dok se na drugom i trećem mjestu nalaze najbolji nogometaši na svijetu, Leo Messi sa 95 milijuna eura i Cristiano Ronaldo sa 92 milijuna eura.

Komentari (23)
  • U sportu, i to vrhunskom, razlika u izvedbi je velika između muškog i ženskog sporta. Spomenut ću uz sliku Serene da je razlika u tenisu tolika da top 5 igračica teško izlazi na kraj s muškim poluamaterima ili boljim rekreativcima. U srazu sa profesionalcima 100 sa rang liste muških pomete prvih 10 žena bez problema. A da ne govorim o ovome danas što izvodi Šarapova i ostale screamirice kojima bih ja naplaćivao igranje na terenima koliko mi ide na živce to njihovo urlikanje. Danas ženski tenis uopće ne želim ni gledati jer je po kvaliteti daleko ispod muškog. U umjetničkom klizanju gdje ne dolazi do izražaja snaga i brzina su jednaki, s tim da žene imaju prednost jer su veća ugoda za oči. I prema tome ne vidim zbog čega bi npr. ženski rukomet, košarka, tenis ili nogomet imao isto plaćene zvijezde.

    6. 6. 2018,   10:16
  • ajmo prestat pravit problem od svega, slicno je s muskarcima u visokoj modi i nekim drugim podrucjima pa se nitko ne "šokira" oko toga...

    6. 6. 2018,   10:12
  • Jednostavno zenski sport nije ni blizu muskom. Podrzavam zene koje se bave sportom, ali jednostavno nekad je to sto radite negledljivo kao npr zenski vaterpolo ili ragbi. Pomirite se s tim da su u nekim stvarima muskarci bolji, a u nekim zene

    6. 6. 2018,   10:29