Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Srušili Hrvate, a Islanđani im odali počast u muzeju penisa...

None Foto:

U muzeju imamo 283 penisa od sisavaca s Islanda, no gosti se najviše zadrže kraj spolovila rukometaša pa nagađaju koji je čiji, kazala je autorica Thorgerdur Sigurdardottir koja ima Muzej penisa

Nakon što su osvojili srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine Islanđane je u Reykjaviku dočekalo 60.000 ljudi. Island ima 350.000 stanovnika, a 85 posto gledalo je finale, u kojem, u posljednjih pet minuta, prema islandskoj studiji, nitko u državi nije išao na zahod.

Doslovno preko noći rukometaši su postali nacionalni heroji, celebrityji koje je znao svaki Islanđanin. Oglasio se i predsjednik države Olafur Ragnar Grimsson, proglasivši rukometaše besmrtnicima a dan nakon finala neradnim za cijelu državu. Natjecali su se tih dana poduzetnici, ugostitelji, obrtnici, liječnici... Kako zahvaliti igračima, pa su nudili besplatne popravke automobila, popuste na ručkove i preglede, no najkreativnija je bila Thorgerdur Sigurdardottir, umjetnica čiji je otac vlasnik Muzeja penisa na Islandu.

- Nazvao me otac i pitao kako da se odužimo rukometašima, a ja sam rekla: ‘Jednostavno. Napravit ćemo im penise. Pa ipak je ovo Muzej penisa’ - ispričala je Sigurdardottir.

Rečeno - učinjeno. U muzeju su se, pored 283 penisa, svaki za jednu vrstu sisavaca na Islandu, pojavila i “koplja” rukometaša. Od srebra. Da stvar bude bolja i zanimljivija, vrckasta autorica nije napravila sve penise iste veličine, pa Islanđani i danas nagađaju tko je vlasnik onog najvećeg, tri centimetra višeg od ostalih, a tko onog “pognute glave”.  Autorica je penise, tako barem tvrdi, napravila prema vlastitoj viziji, nije ih vidjela uživo.

- Nismo imali nikakvo zajedničko fotografiranje bez gaća niti smo goli pozirali. Ako me već pitate, mislim da je ovo malo uvrnuto - rekao je Hreidar Levy Gudmundsson, koji je s Islandom osvojio i broncu na EP-u u Austriji 2010. godine.

Muzej je najveća atrakcija, na Islandu je nezaobilazno mjesto za turiste.

- Ne znam što je tako zanimljivo, zanimljivije od, primjerice, muzeja ruku ili nogu. Moj otac je odlučio napraviti Muzej penisa, ali nije znao da će postići ovakvu popularnost - kaže Sigurdardottir, a gosti muzeja šale se da je od eksponata zapravo i nastao Island. 
Srebrni penisi nalaze se ispod velike fotografije na kojoj su rukometaši iz 2008., a ima ih 15. Vasnici njih 14 su igrači iz finala, a jedan je izbornikov.

Glavni i isključivi krivci što penisi nisu od zlata nego od srebra su Francuzi, koji su pobijedili u finalu. Hrvatska je turnir završila s dva poraza, onim polufinalnim, pa potom i onim za treće mjesto protiv Španjolske. Hrvati nisu dobili ništa, a Islanđani - penis.

Tema: Svjetsko rukometno prvenstvo 2019. u Danskoj i Njemačkoj

Komentari (32)
  • Island, apsolutno neopterećena država koja se riješila stranih banaka (i koja je prva od prvih, najprvija u Svemiru, priznala samostalnu Republiku Hrvatsku) za nas, katolibansku nacionalističku vuko...inu a kakovom su nas napravile horde krkana (koje nam je vranja natovario na vlast i na grbu) je potpuno drugi svemir...

    10. 1. 2019,   10:32
  • Jel ovo seksizam?

    10. 1. 2019,   09:29
  • eto zanimacije kako potrošiti dan..do navečeri nagađaš čiji je čiji.-.---

    10. 1. 2019,   08:55