Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stanje Michaela Schumachera ne može se značajno popraviti

None Foto: Jens B/DPA/PIXSELL

Neurokirurg Colin Shieff nije liječio legendu Formule 1, ali na temelju svog iskustva procijenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikad ne događaju. Schumi je u komi četiri godine...

Nešto manje od četiri godine i tri mjeseca, točno 1542 dana, traje agonija Michaela Schumachera i njegove obitelji. Otkad je 29. prosinca 2013. jedan od najvećih vozača u povijesti Formule 1 nastradao na skijanju, traje nada, borba za život, ali i ta nada je sve "tanja". Obitelj ne pušta gotovo nikakve informacije u javnost, ne znaju se praktički nikakvi detalji o njegovu stanju, no neke se stvari već mogu zaključiti, pretpostaviti, pogotovo kad je riječ o stručnjacima koji su se bavili sličnim slučajevima. I vijesti nisu nimalo dobre.

- Nažalost, stanje Michaela Schumachera gotovo sigurno se neće popraviti - rekao je neurokirurg Colin Shieff u razgovoru za Associated Press.

Shieff nije liječio Schumachera, zbog te činjenice vječni optimisti će uzeti ovu njegovu procjenu s rezervom, nadajući se da ne mora nužno biti baš tako, ali lakše je čovjeku povjerovati nego vjerovati u čudo...

- Priroda njegovih ozljeda, kao i informacije koje dobivamo svih ovih godina, sugeriraju kako je njegov mozak pretrpio veliku štetu. Kao posljedica toga, njegov mozak ne funkcionira kao moj ili vaš. I što je duže u takvom stanju, sve je teže očekivati poboljšanja. Zato kažem da je vrlo izvjesno da se situacija neće mijenjati na bolje - pojasnio je svoj stav dr. Shieff.

Budući da su informacije koje obitelj pušta u javnost, odnosno one koje procure mimo njihove želje, vrlo šture i najčešće nepotvrđene, može se samo pretpostavljati...

- Prema dostupnim informacijama, s priličnom sigurnošću mogu reći da Schumacher ne može razgovarati. Moguće je da je u stanju pokazivati emocije, da je nesretan ili da se ne osjeća dobro, ali možda se to i samo čini ljudima koji ga okružuju. Postoji mogućnost i da može uživati gledajući svoju djecu ili slušajući glazbu koju je volio - analizirao je dr. Shieff pa dodao:

 - Sasvim sam siguran da se Schumacher ne može potpuno oporaviti. Ipak je jako dugo u ovakvom stanju, izgubio je najveći dio mišića, a čak kad bi otvorio oči i počeo govoriti, došlo bi do gubitka pamćenja, što će imati utjecaj na njegovo ponašanje i kognitivne funkcije. Da, siguran sam da on više nikad neće biti isti kao što je nekad bio. Može se oporaviti djelomično, ali u ovoj situaciji svaki napredak je oporavak.

U javnost su često curile informacije i o troškovima liječenja, neke od njih kažu kako je za Schumacherovo liječenje potrebno čak 200.000 eura na tjedan. A tjedana je prošlo već više od 220... Kad se sve zbroji, zvuči jako puno čak i za tako imućnu obitelj kao što su Schumacherovi.
 
- Iskreno, mislim da je ta cifra ipak malo pretjerana - kazao je dr. Shieff.

Komentari (39)
  • "...za Schumacherovo liječenje potrebno je..."; ma nije "za njegovo liječenje", nego - nažalost - za njegovo održavanje na životu.

    19. 3. 2018,   12:16
  • Samo cu jedno reci : RIP Michael Schumacher 03.01.1969.-29.12.2013.

    19. 3. 2018,   12:31
  • Pisete gluposti ! Znate kak i ja

    19. 3. 2018,   14:46