Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stari Emile Mpenza i golman iz Crvene zvezde čekaju Dinamo

None Foto: Uefa.com 2

Nefči je šesti put postao prvak Azerbajdžana, a momčad u kojoj su pet Brazilaca, dva Makedonca i ostarjela belgijska zvijezda pojačali su Sašom Stamenkovićem

Prije nepunih mjesec dana predsjednik Nefčija Sadyg Sadygov bio je na rukama igrača, slavio je šesti naslov prvaka Azerbajdžana, a već idućega dana krenuo u akciju.

- Želim pojačati momčad i napraviti nešto u Europi - ispalio je ambiciozni Sadygov i odmah s riječi prešao na djelo.

Ionako sasvim pristojnu momčad pojačao je golmanom Crvene zvezde Sašom Stamenkovićem pa najavio još nekoliko pojačanja. A kad on nešto kaže... Prošloga ljeta osebujni Sadygov doveo je u Baku kongoanskog Belgijca Emilea Mpenzu, bivšeg igrača HSV-a i Manchester Cityja, apsolutno najzvučnije ime u Nefčijevoj svlačionici. Doduše, posljednjih godina nekadašnji ekstra talent potucao se po Katru, nižim engleskim ligama i Švicarskoj, ali Tonel, Cufre i društvo morat će biti na oprezu.

Uz domaću zvijezdu, desnog beka Nadira Melikova, Nefči ima i petoricu Brazilaca, od kojih su dvojica stigla iz Gremija, a jedan iz Santosa. Ne mora previše značiti, ali zvuči opasno... Tu je i Yacine Hima, Francuz ponikao u Lyonovoj školi, te Makedonci Slavčo Georgievski i Igor Mitreski. Prvi ima 20 nastupa za Makedoniju, drugi čak 69, ali i karijeru u kojoj je igrao za moskovski Spartak i njemački Energie. U jednoj fazi karijere bio je i blizu potpisa za Bayern, nešto kasnije za Portsmouth. Opet, ne znači previše, ali...

Po svemu sudeći, Dinamo je teško mogao lošije proći. Klub je osnovan 1937., a u grbu ima - naftnu bušotinu. Dakle, ima i love. Stadion je malen, zdanje koje nosi ime Ismata Gayibova, azerbajdžanskoga generala i junaka kojeg su 1991. ubili Armenci, prima maksimalno 7500 gledatelja. No na će njemu Neftči igrati tek od ove sezone i moguće je da će Dinamo dočekati na starom stadionu Tofik Bakhramov, nacionalnom azerbajdžanskom, koji prima 30.000 ljudi.

 Trener im je klupska legenda

Do šestog naslova od azerbajdžanske samostalnosti (imaju i četiri kupa) Nefči je s klupe vodio Arif Asadov, 41-godišnjak koji je kao igrač stekao status klupske legende. Deset godina igrao je za Neftči, a imao je i tri kratke epizode u Rusiji. Trenerski je početnik, godinu dana je mlađi, ali i kudikamo neiskusniji od Krune Jurčića.

Neftchi Baku

Godina osnivanja: 1937.

Stadion: Tofiq Bahramov (kapacitet: 30.000)

Trener: Arif Asadov

Trofeji: 6 naslova prvaka, 4 Kupa

Komentari (26)
  • Vjerujem da će dinamo proć, ali ova ekipa sigurno nije kikiriki kao ove iz san marina, luxemburga i andore

    20. 6. 2011,   13:16
  • Ako želimo probati igrati u ligi prvaka sa europskim klubovima onda jednostavno moramo proći nekakve anonimuse. Ako ih ne možemo proći, onda nismo za ništa drugo osim hrvatske realnosti!

    20. 6. 2011,   13:24
  • dinamo mora doma pobjediti,da nebi strepili za uzvrat,3-4 komada im dati za što mirniji uzvrat,sada je liga prvaka bliža no ikad i to se mora iskoristiti

    20. 6. 2011,   13:22