Obavijesti

Sport

Komentari 4

Stižu Velićevi 'vukovi'! Pa ova Cibona možda je tek početak...

Stižu Velićevi 'vukovi'! Pa ova Cibona možda je tek početak...
1

S Velićem, Markotom, Pilepićem i ostalom ekipom Cibona je napokon dobila sadašnjost, a uz pokoji pametan potez i još par godina Roka Prkačina u Draženovom domu je i budućnost...

VIDEO

Cibona je u četvrtoj utakmici finalne serije hrvatskog prvenstva opet slavila protiv Cedevite košem dvije sekunde prije kraja i tako 'pomela' žestoko favoriziranu momčad Slavena Rimca.

Pokretanje videa...

00:56

I nije ni čudo što je favorizirana. Pa budžet 'vitamina' nekoliko je puta veći, Cedevita je na bekovskim pozicijama strašna, a ta momčad itekako je dobro parirala Budućnosti u polufinalu ABA lige. Što se onda dogodilo?

Za početak, Cedevita je naišla na sličan problem u domaćem prvenstvu poput Budućnosti. Crnogorski euroligaš tek je u majstorici u napetoj utakmici svladao Mornar iako je cijelu sezonu znao dobivati bez većih problema daleko jače momčadi. Problem je, dakle, u završnici nacionalnih prvenstava koja dolazi nakon što se već odavno rasplela regularna sezona, a i doigravanje europskih natjecanja poput Eurolige i Eurokupa, a završila je i ABA liga. 

Najplaćeniji igrači, uglavnom stranci, zbog toga se nerijetko već u ovo doba osjećaju kao da su na odmoru. Tako je bilo i kod Cedevite. Elgin Cook mislima je već odavno svugdje, samo ne u Zagrebu, a podbacili su i Jacob Pullen i Justin Cobbs

Cibona nije imala tih problema. Nakon godina lutanja s razno-raznim američkim poluproizvodima koje hrvatski klubovi na bekovima uzimaju zbog 30 posto šanse da s njima dobiju jackpot za novce kojima si mogu priuštiti znatno lošijeg domaćeg igrača od - jackpota Cibona je napokon rekla - dosta. S Brandinom Raley-Rossom koji je drastično podbacio oprostili su se još prošle godine, a dalje krenuli srčanom kombinacijom veterana i mladih snaga.

I dalje je tu Marin Rozić. Legendarni kapetan bi, izgleda, mogao ovo ljeto u mirovinu, a i s 36 godina na leđima opet je uspijevao biti jedan od ključnih igrača Cibone. Uz njega, tu je i legendarni Damir Markota, s kojim je Cibona u potpunosti pogodila, a u starije bi se mogli još ubrojiti Marić i Novačić koji su itekako bili bitne karike u ovom sistemu. 

Cibona je, uz to što je rekla 'adio' kockanju s Amerikancima, pogodila brojne stvari. Za početak - sve veterane. Uz Markotu, fantastičan je pogodak bio Fran Pilepić. Riječki šuter oduvijek je bio ubojica, a usprkos padu u karijeri teško da je s 30 godina zaboravio - šutirati. Pa ipak je općepoznato da 'snajperi' najbolje stare... To je Fran i pokazao u ovoj utakmici zabivši 22 poena, od toga četiri trice.

Uz to, Cibona je itekako pogodila i s trenerom. Ivan Velić je još u Jollyju pokazivao da se radi o strategu pristojnog kalibra koji se solidno snalazi i u odabiru igrača. Iako je ponekad u prvom dijelu sezone možda izgledao kao da mu ne ide najbolje, a njegove rotacije nerijetko su znale izgledati zbunjujuće, ipak je pokazao da itekako dobro zna svoj posao. Sa sobom je u Cibonu doveo i dva igrača koja je imao i u Jollyju, a od toga jednog i ranije u Širokom - Bilinovca i Novačića. Iako statistički u finalu njih dvojica nisu odradili prevelik posao do zadnje utakmice (Novačić zabio 13, Bilinovac šest), oduvijek se radilo o dvojici vrlo zahvalnih igrača. Za standarde hrvatske Premijer lige, a i regionalnog prvenstva, obojica imaju širok arsenal i odrađuju odličan posao u rotaciji.

Zagreb: Hrvatski telekom Premijer liga, 21. kolo, KK Cibona - KK Hermes Analitica

Pogodila je Cibona i s Filipom Bundovićem. Nestašni centar gdje god je došao punio je statističke stupce, ali nerijetko i izazivao nezadovoljstvo trenera, a sada je još jednom pokazao o koliko se zapravo kvalitetnom igraču u reketu radi, a k tomu ima i odličan šut za svoju poziciju. I on je, kao i Pilepić, Markota, nekoć Novačić i Rogić, igrao u Cedeviti... A kad smo kod Roka Rogića, to je tek bio pogodak... Pa igrao je u Hermesu prvi dio sezone! Za vremena u Cedeviti većinom je igrao u B momčadi za A-1 ligu, a pored imena poput Scottieja Hopsona koji su 'prangijali' 20 šutova po utakmici i nije se previše isticao. U ovoj se seriji, pak, odlično snalazio nasuprot Pullena i Cobbsa, dvojice izuzetno potentnih, kreativnih i svestranih razigravača koji zabijaju na mnoštvo načina. A od Rogića zarađuju nekoliko puta više... Fantastično je igrao i njegov kolega Marko Ljubičić, već veteran izuzetno kvalitetne karijere s puno trofeja. Kao pravi razigravač.  Asistirao, a kad treba i zabijao (u drugoj zabio 18 poena).

A Velić je pogodio kako treba igrati protiv Cedevite. Na želju, snagu, volju! I od prvog je trenutka bio svjestan da im ne može parirati isključivom kvalitetom, već borbenošću, a za to mu je trebala široka rotacija. Jer nitko normalan ne može ginuti protiv individualno kvalitetnijih igrača 40 minuta. Zato je Velić rotirao čak 11 igrača, što inače i nije praksa u bitnim utakmicama poput ove.

Jedini tko nije ušao u igru bio je Roko Prkačin. Ali on je ovih dana Ciboni dao i više nego što je trebao. MVP kadetskog prvenstva, MVP juniorskog prvenstva i MVP završnog turnira juniorske ABA lige. I trofeji u svim tim kategorijama. Cibona ima sadašnjost, ako uspije produžiti neke od starijih igrača poput Pilepića osigurat će solidne rezultate i narednih godina, a kad bi imali još koju godinu nevjerojatno talentiranog Prkačina pa potom i njegovu, nadajmo se, jednog dana NBA odštetu od 620 tisuća dolara... Stvari postaju bolje u Draženovom domu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu