Obavijesti

Sport

Komentari 38

Član posade otkriva: Kako sam uspio preživjeti stravičan pad

Član posade otkriva: Kako sam uspio preživjeti stravičan pad
15

Pilotski instruktor kaže kako model aviona uopće nije bio namijenjen za duge letove poput ovoga. U stravičnoj nesreći poginula je 71 osoba, a preživjelo je šestero ljudi, od kojih je troje kritično

VIDEO

Ximena Suarez jedna je od šestero preživjelih iz aviona koji je pao u Kolumbiji. Stjuardesa je stabilno, ali je još na promatranju kako ne bi došlo do komplikacija.

- Sve se u avionu ugasilo i naglo smo se strmoglavili i udarili u tlo - rekla je Ximena Suarez istražiteljima, navodi kolumbijski list El Colombiano. 

Golman umro u bolnici, tri igrača kritično

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Spasioci su je pronašli satima nakon nesreće u brdovitom području desetak kilometara od piste gdje je avion trebao sletjeti. Bila je pri svijesti, a iz olupine je živ izvučen i golman Danilo koji je kasnije preminuo u bolnici.

Nesreću u planinama kod kolumbijskog grada Medellina preživio je i član posade Erwin Tumiri te novinar Rafael Henzel, kao i trojica igrača Chapecoensea Alan Ruschel, Helio Neto i Jakson Follman, koji su u bolnici u kritičnom stanju.

Brazilian soccer player Alan Luciano Ruschel of Chapecoense soccer club receives medical attention after a plane crash in Antioquia, central Colombia

Njihovih 18 suigrača poginulo je na mjestu.

Brazilski Chapecoense putovao je na finale Copa Sudamericane protiv Atletico Nacionala. Dan nakon najveće tragedije u povijesti brazilskog nogometa cijela Južna Amerika se ujedinila i najavila kako "Chape neće umrijeti".

Kako sam preživio nesreću

Član posade Erwin Tumiri otkrio je kako je ostao živ.

- Sakupio sam torbe koje su mi bile blizi i sklupčao sam se u fetalni položaj kako nalažu pravila - rekao je Erwin Tumiri i dodao kako je u avionu bio kaos:

- Nastala je panika i većina je ustala sa sjedala i vrištala. Ja sam preživio jer sam slijedio proceduru za takve situacije.

Tragedija ujedinila sve

Brazilski klubovi Coritiba, Corinthians, Palmeiras, Portugeuesa, Santos, Cruzeiro i Sao Paulo žele pomoći Chapecoenseu, posuditi im igrače dok se klub ne stabilizira, a traže i da Chape bude zaštićen od ispadanja u sljedeće tri sezone. 

Argentinski nogometni savez objavio je kako će argentinski klubovi besplatno posuđivati igrače u Chapecoense dok se klub ne oporavi. Nogometni savez Južne Amerike dodao je kako sljedeće godine želi uključiti Chapecoense u Copu Libertadores, južnoameričku Ligu prvaka, te u južnoamerički superkup Recopu, koja se igra između pobjednika ta dva natjecanja.

Fans of Chapecoense soccer team react at the Arena Conda stadium in Chapeco

VJEČNI PRVACI

"Danas, kad smo se probudili s novim izazovom, jer život nas je naučio raznim lekcijama, naši su ratnici postali junaci. A njihovi su životi ušli u vječnost u borbi zbog koje je svijet stao. Danas, naša utakmica nema završni zvižduk. Zajedno, mi smo više od 11 igrača. Oh, veličanstveni zeleni, koji rastu, uvijek ste sjaj na sretna vremena, i na teška vremena. Moj uragane, ti si vječni pobjednik", objavio je klub na svojoj stranici.

Eternos campeões. #ForçaChape

Posted by Associação Chapecoense de Futebol on 29. studenoga 2016

Što se dogodilo?

Istražitelji pokušavaju povezati sve detalje kako bi shvatili što se zapravo dogodilo, no još je puno toga nejasno. Prema navodima južnoameričkih medija, avionu je otkazala elektronika što se podudara s iskazom stjuardese.

Mnogi spominju i gorivo kao ključan faktor, kao i potez pilota Miguela Quiroge koji je netom prije udara izbacio spremnike kako uslijed udara ne bi došlo do eksplozije i požara nakon čega vjerojatno nitko ne bi bio izvučen živ.

Rescue crew work in the wreckage from a plane that crashed into Colombian jungle with Brazilian soccer team Chapecoense, seen near Medellin

Brojne nelogičnosti

Instruktor pilota i autor knjiga o letenju July Consuegra rekao je kako model aviona koji je iz Brazila preko Bolivije letio za Kolumbiju nije namijenjen dugim putovanjima.

Pojavila se informacija kako je avion tražio dozvolu za hitno slijetanje jer mu je ponestalo goriva, ali i da je prednost dobio drugi avion kojem je curilo gorivo.

No to još nije potvrđeno.

- Letio sam u sličnom modelu i to su avioni za dvosatna putovanja, nikako za duže relacije. Njegovu rutu i mogućnosti rastegli su do limita - rekao je avionski stručnjak.

Taj model uopće nije namijenjen za duge letove

El Colombiano piše kako je ruta aviona iz bolivijskog Santa Cruza na kolumbijski areordom u Rionegru bila dugačka 2975 kilometara, a model aviona Avro RJ85, proizveden u Velikoj Britaniji, ima domet od 2965 kilometara. 

An Avro RJ85 operated by Lamia which crashed on approach to Medellin while carrying 81 passengers and crew including Brazilian football team Chapecoense is seen in a file picture

Za EU vrijede drugačija pravila

U Europskoj uniji putnički avioni moraju imati dovoljnu količinu goriva za nepredviđene situacije kao što su neočekivana kašnjenja ili preusmjeravanja, a hitno slijetanje traže kad dođu do granice od količine goriva dovoljne za još 30 minuta leta.

Pilot na kobnom letu javio se kontroli leta dok je bio oko 20 kilometara jugoistočno od piste. Tada su se javili problemi s elektronikom i zahtjev za hitnim slijetanjem, ali kontrolori leta ubrzo su izgubili vezu s avionom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Prva službena utakmica nakon tragedije: Chape neće umrijeti
VIDEO

Prva službena utakmica nakon tragedije: Chape neće umrijeti

Chape je u prvenstvu države Santa Catarine odigrao 0-0 protiv Joinvillea. Bila je to prva službena utakmica Chapecoensea kojem je gotovo cijela momčad poginula u avionskoj nesreći

Chape se vraća! Lavina emocija na prvom meču poslije nesreće
NAJTUŽNIJA UTAKMICA IKAD

Chape se vraća! Lavina emocija na prvom meču poslije nesreće

Preplavljeni emocijama u društvu obitelji, supruga i djevojki poginulih suigrača, preživjeli nogometaši podigli su pobjednički pehar. Helio Neto, Ruschel i Follmann u suzama su pratili povratak Chapea...
Preživjeli igrač Chapea hoda i ne samo to: Ma, igrat ću ja još
ČUDO U BRAZILU

Preživjeli igrač Chapea hoda i ne samo to: Ma, igrat ću ja još

NESLOMLJIVI Uz Božju pomoć, evo mene opet na terenu u dresu Chapecoensea, rekao je brazilski igrač Helio Neto, koji je napravio prve korake bez pomoći štaka nakon što je preživio pad aviona