Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Što se točno dogodilo: EHF se odlučio strogo držati pravila...

None Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 5

Blaž Blagotinšek bio je u krugu na centru i blokirao udarac njemačkog igrača, a kazna za to u posljednjih 30 sekundi utakmice je isključenje i sedmerac. I tu su suci bili u pravu. Ali prije toga napravili su pravi cirkus

Kako komentiram ovo što smo vidjeli? Nikako, ja očito ne znam rukometna pravila. Mogu samo čestitati Nijemcima i to je to, ništa više, bijesan, razočaran, potučen do nogu bio je Veselin Vujović nakon novog šokantnog završetka utakmice u 'njegovoj' Areni.

Dvorani koja mu je donijela toliko sreće na Zagrebovoj klupi, dvorani koju je do ovog Europskog prvenstva nosio na posebnom mjestu u srcu. No ono što mu suci, a djelomično i sam sebi, rade zadnjih dana izludilo bi i puno smirenije ljude pa kako neće Vuju. Teško crnogorski trener prešuti, teško se kontrolira kad misli da je zakinut i uvijek će napraviti show. Pa bilo to nekome simpatično ili ne...

Istina, suci u obje utakmice Slovenije u Zagrebu nisu bili na razini. Nije to razina ni nacionalnog prvenstva Litve ili Rumunjske, iz koje dolaze sudački parovi zagrebačke skupine, a kamoli jednog Europskog prvenstva, daleko najjačeg rukometnog natjecanja u svijetu, a mnogi kažu da je upravo ovaj Euro najjači u povijesti.

BEZ DLAKE NA JEZIKU Vujović: Rukomet su napravili smiješnim, pa vode ga - debili!

Koliko god Vujović i navijači bili ljutiti, gol Njemačke po isteku vremena apsolutno je regularan. Što se zapravo dogodilo u tih par zadnjih sekundi?

Nijemci najprije 14 sekundi do kraja susreta zabijaju gol za 24-24, jure u obranu, no Slovenci izvode brzi centar (dva Nijemca u tom su trenutku na rubu kruga na centru, op.a.), lopta nekako dolazi do Janca koji zabija sedam sekundi prije kraja za 25-24 i u tom se trenutku činilo da je sve gotovo. Slovenija slavi, navijači u deliriju, Nijemci u nevjerici pa se čak ni Heinevetter nije žurio dati loptu svojim suigračima za još jedan, posljednji, pokušaj već je prigovarao sucu, tko zna što i tko zna koji put.

A kad se napokon sjetio izvaditi loptu iz gola ostale su tri sekunde do kraja. Lopta dolazi na centar, jedan od njemačkih igrača puca izravno sa centra, no tamo ga debelo u krugu u kojem nikako nije smio biti blokira Blaž Blagotinšek i Slovenci slave pobjedu. Barem su tako mislili. No, najgore od svega, mislili su to i suci, čak i njemačka klupa koja je čestitala Vujoviću. A onda poziv sa zapisničkog stola da se pregleda snimka. Trajalo je to više od pet minuta, iritirali su Litavci publiku, igrače i Vujovića, naravno... I dosudili Nijemcima sedmerac te pokazali Blagotinšeku crveni.

Men's EHF European Handball Championship KOMENTAR EHF je poručio: 'E, neće moći, Vujoviću!' Odnijeli mu pobjedu

Opravdano! Zašto? Pravilo rukometne igre kaže: 'Ako u posljednjih 30 sekundi utakmice, dok lopta nije u igri, bilo koji igrač ili netko od službenih osoba odugovlači ili spriječi protivnika da zapuca prema golu ili ga nepropisno onemogući u čistoj šansi za gol, sudac ga mora diskvalificirati i pokazati na sedmerac.'

Blagotinšek nije imao što raditi u krugu na centru, da je stajao samo korak iza i blokirao udarac Nijemaca, suci bi bili nemoćni i Slovenija bi imala dva boda. Ovako su s pravom mogli pokazati na sedam metara za Njemačku i svoju odluku mogu bez problema braniti.

- Dobro, ali ja sam njih pitao kako to da istu stvar nisu dosudili napad prije kad smo mi izvodili centar, a njihov igrač je bio u krugu. Znate što su mi rekli? Pa dali ste gol! Svašta. Nitko u dvorani očito ne zna ta pravila osim tih ljudi, a oni su ih odlučili primijeniti baš na Sloveniji - ne miri se Vujović s odlukom.

CIRKUS U ARENI! Suci i videotehnologija odnijeli pobjedu Slovencima u drami!

Iako su suci u ovom slučaju u pravu, njihov način na koji su donijeli odluku je istinska lakrdija. Toliko dugo su pregledavali tu snimku, pokrivali se ručnikom da nitko drugi ne vidi što oni to gledaju, 10.000 ljudi u dvorani za to je vrijeme bilo u potpunom neznanju, nitko apsolutno nije imao pojma što se događa za tim stolom i što je to točno Slovenija zgriješila... I ne samo to, suđenje, barem ono u utakmicama Slovenije na ovom Euru ispod je svake razine. Ali tako je to kad sude stručnjaci iz 'rukometne Litve'...

Tema: Europsko rukometno prvenstvo 2018.

Komentari (38)
  • Možda da su bili suci iz međunarodnog arbitražnog suda slovenci bi dobili !

    16. 1. 2018,   00:16
  • Ja ne vidim problem,ako je po pravilima,kako može biti krađa?

    16. 1. 2018,   00:48
  • Naravno da su suci u pravu, a Vujoviću treba odrezati debelu kaznu za njegovo nedolično ponašanje, to je tek sramota, on je sve to isto znao. Nije ovo bio prvi ispad tog nekulturnog divljaka, ima on već debeli dosije o svom ponašanju. Da i ovo za Slovence, ma i ova sitnica jasno govori koliko je to pokvarena nacija, ne krivim onog igrača, on je to učinio u žaru borbe i adrenalina, ali ono kasnije, izjave pa i komentari na u sredstvima javnog informiranja, NITKO od njih neće priznati da je učinjena povreda pravila.......nije li slično bilo i sa povredom sudskih pravila tijekom sudskog procesa o graničnom problemu sa Hrvatskom, nije li bilo toliko najnižih ucjenjivanja koja ni danas nisu prestala. Ovo su samo činjenice, a za primjer navodim jedan biser od komentara....."sve to se desilo u Hrvatskoj, a gdje bi drugo, u toj lopovskoj državi" ..pa se pitam šta su to Hrvati imali sa tom utakmicom, jedino su bili dobri domaćini među ostalim i Slovencima!

    16. 1. 2018,   09:17