Obavijesti

Sport

Komentari 196

Uefa otvorila postupak protiv Hajduka! Ode 6 milijuna kuna?

Uefa otvorila postupak protiv Hajduka! Ode 6 milijuna kuna?
1

U slučaju praznog stadiona Hajduk će morati vratiti novac od ulaznica za utakmicu protiv Evertona. Uefa je nakon Brøndbyja poručila: "Ovo vam je zadnji put!" Nažalost, nije bio zadnji...

VIDEO

Zabrinutih lica sletjeli su jutros u 4:20 Hajdukovi čelnici iz Liverpoola. Naime, već su rasprodali ulaznice za uzvratnu utakmicu s Evertonom, zaradili su čak šest milijuna kuna, a sad će to morati vratiti navijačima ako ih Uefa kazni utakmicom pred praznim poljudskim tribinama.

Što se stvarno dogodilo u 34. minuti utakmice Evertona i Hajduka teško je precizirati jer postoje dvije različite verzije. Prema jednoj, navijači Evertona zasuli su navijače Hajduka upaljačima i bocama, a prema drugoj navijači Hajduka gađali su kovanicama i upaljačima igrača Evertona koji je izvodio korner.

Bilo kako bilo, nije sporno da su nakon toga navijači Hajduka, izazvani ili ne, krenuli u obračun s domaćim navijačima i redarima koji su im stajali na putu, pri čemu ih se dio našao u prostoru uz teren, na kojem se nikako nisu smjeli naći, a zbog čega je na kraju sudac Ivan Kružliak prisilno prekinuo utakmicu na četiri minute.

Ni Everton se nije izvukao

Uefa je otvorila disciplinski postupak protiv Hajduka, ali i Evertona zbog incidenata i propusta na spomenutoj utakmici, priopćila je krovna europska nogometna organizacija u petak poslijepodne.

Hajduk se tereti zbog bacanja predmeta, nemira u publici, ulaska navijača na teren te štetnih postupaka. No ni Everton neće proći nekažnjeno. I on se tereti zbog bacanja predmeta. Svi navedeni propusti odnose se na članak 16 Uefina disciplinskog pravilnika.

O kazni za klubove odlučivat će Uefino kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo. Kada? Još nije poznato. U Hajduku svakako priželjkuju da se postupak oduži tako da uzvratna utakmica na Poljudu u četvrtak ipak bude pred gledateljima.

Delegat je bio dosta blag

Jedino dobro u cijeloj priči je da u izvješću delegata, Nijemca Michaela Kirchnera, navodno stoji samo štura informacija kako je utakmica prekinuta "zbog sukoba dviju navijačkih skupina", što znači da će Uefa morati zatražiti i dodatna izvješća, pregledavati snimke, a to bi odluku o eventualnoj sankciji prolongiralo sve do poslije uzvrata.

To je za Hajduk prilično dobar scenarij jer bi to značilo da će u uzvratu sigurno igrati pred rasprodanim Poljudom te da će im u blagajni ostati oko šest milijuna kuna, koliko su zaradili od rasprodanih ulaznica.

Ne treba ni podsjećati da je Hajduk višestruki recidivist te da mu je Uefa izašla u susret uoči Brøndbyja, kad mu je ublažila kaznu igranja pred praznim tribinama zbog rasističkih povika tijekom susreta s Levskim u Dugopolju. No, uz mrkvu, iz Nyona su im servirali i batinu u vidu posljednje opomene - "Ako se navijački izgredi ponove, sljedeća sankcija je prazan stadion ili izgon iz Europe". A ponovili su se!

Bez obzira na to što ovaj put nisu u pitanju rasistički povici, bengalke, direktan sukob navijača ili nešto treće, pa čak i objektivna krivnja Evertona kao organizatora, jer nisu razdvojili domaće i gostujuće navijače.

Novac se vraća navijačima

Četiri su moguća scenarija, no onaj prema kojem bi Hajduk mogao proći bez kazne izvjestan je koliko i zgoditak na lotu i u njega je teško povjerovati. Najgori bi bio izbacivanje iz Europe. No, premda je moguća, teško je očekivati tako drastičnu mjeru. 

Realno, Hajduk čeka nova ozbiljna novčana kazna te odigravanje utakmice pred praznim tribinama, a o ekspeditivnosti krovne kuće europskog nogometa ovisi hoće li Poljud biti prazan u uzvratnoj utakmici u četvrtak ili naknadno. U Hajduku se nadaju - naknadno jer su uoči prve utakmice u Liverpoolu već rasprodali Poljud za uzvrat pa se računa da je zbog povećanih cijena ulaznica prihod dosegnuo čak šest milijuna kuna koje bi, u slučaju kazne i pražnjenja stadiona, morali vratiti navijačima. A to nikako nije dobro za klub. Nažalost, to je najrealniji ishod. Zbog gluposti navijača na Goodison Parku splitski bi klub mogao ostati bez novca koji je već ukalkulirao...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom