Obavijesti

Sport

Komentari 26

Strah od trave: Najbrži teren HNL-a 'igra' za Keka i Rijeku

Strah od trave:  Najbrži teren HNL-a 'igra' za Keka i Rijeku
5

To je nekakav miks umjetne i prirodne trave, jako je brz, nitko u Hrvatskoj ne igra na takvom travnjaku, smatra Hilal Soudani. Riječani igraju na podlozi kakvu koristi i Real Madrid

VIDEO

Mislim da je Rujevica velika prednost Rijeke, nitko u Hrvatskoj ne igra na takvom travnjaku. To je nekakav miks umjetne i prirodne trave, jako brz teren, pa nama koji ne treniramo na njemu predstavlja problem. Ne tražim alibi, takve nam stvari nisu i ne smiju biti isprika, rekao je najbolji Dinamov igrač Hilal Soudani.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

00:20

Miks umjetne i prave

Rijekin travnjak je, dakle, najbrži i vjerojatno najbolji travnjak HNL-a. Savršen za igru kakvu forsira Matjaž Kek. Kombinacija je to 70-80 posto prave trave i još 20-30 posto umjetne.

Podloga se zove Mixto i koristi je i Real Madrid. No Riječani je nisu “ubrali” na Santiago Bernabeuu nego u talijanskom gradiću s kojim dijele vlasnika, Gabrielea Volpija, i koji im je “posudio” nekoliko ključnih igrača ove sezone, prije svega Ristovskog i Vešovića.

- Teren je fenomenalan! Malo je drukčiji, malo je to sve skupa kompaktnije. Vidio sam to već u La Speziji. Teren na kojemu mi treniramo na Rujevici je sigurno najbolji u Hrvatskoj - objasnio je Matjaž Kek.

Najbolji je Riječanima, dok dinamovci imaju dosta problema.

- Treba nam više vremena kako bismo se navikli na takvu, čak bih rekao i dosta sklisku podlogu - rekao je Soudani.

rijeka

Lopta ide brže

Rijeka na travi Rujevice nije izgubila niti jednu utakmicu, a u čemu je tajna, saznali smo kod Miljenka Sakomana, jednog od najvećih stručnjaka u tom području i čovjeka koji se dugi niz godina brine o Dinamovu travnjaku.

- Soudani je apsolutno u pravu. To je kombinacija prirodne i umjetne trave, u omjeru 70 posto prirodno - 30 umjetno. Kad se polije vodom, zbog niže trave, travnjak je puno brži. Dobro je igrati na takvom terenu, estetski izgleda dobro, te je trend u Europi. Mnogi klubovi prakticiraju tu vrstu travnjaka, pogotovo u zatvorenim arenama i nepogodnim vremenskim prilikama. Također je puno lakše održavati. To je čisti pijesak, nema zemlje - smatra Miljenko Sakoman.

Prilagodba gostujuće momčadi na takav travnjak traje malo dulje, a potrebne su i posebne kopačke. Sve to mora Petev posložiti kako bi se s Rujevice vratio neporažen.

Najbolji travnjak za najbolju utakmicu

- Razlika je između normalnih i hibridnih travnjaka. Lopta je nešto brža i tvrđi je travnjak kod drugog tipa. Da takvi travnjaci postoje u svim hrvatskim prvoligaškim klubovima, razina nogometa bila bi još kvalitetnija - smatra Sakoman, koji ga je usporedio s Maksimirom.

- Dinamov travnjak nije spor, lopta je također brza jer se travnjak šiša na ekstra nisku razinu. Dodatno, u slučaju Rujevice, lopta dobije još veće ubrzanje - zaključio je Dinamov direktor stadiona.

Umjetna trava u ovom sistemu služi kao podrška iz koje raste i razvija se prirodna trava. Posebna podrška od umjetne trave omogućuje prirodnoj travi kako bi se razvila duboko u unutrašnjost zemlje, a tim ese izbjegava mogućnost podizanja trave i uništavanja busena.

Najbolji travnjak za najbolju utakmicu HNL-a. Ili, kako su je već svi nazvali - utakmicu godine. Rijeka na rujevičkoj travi nije izgubila niti jednu utakmicu. U Dinamu vjeruju - samo do ove subote...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom