Obavijesti

Sport

Komentari 6

Strmo, grubo, brzo... I skupo. Bicikl prvaka košta kao auto...

Strmo, grubo, brzo... I skupo. Bicikl prvaka košta kao auto...
2

Lošinjska downhill staza jedinstvena je u Svjetskom kupu, kratka je i tehnički vrlo zahtjevna, što će biti izazov i najboljima na svijetu. Njen završni dio prolazi kroz urbani dio, a cilj je na rivi

VIDEO

Kad se male ruke slože, sve se može. Pa čak i dovesti u Hrvatsku utrku Svjetskog prvenstva u downhill biciklizmu, na prelijepi otok Lošinj. Sve počinje u nedjelju ujutro, traje cijeli dan...

Sve je počelo 2011., kad su lokalni dečki s otoka, u suradnji sa slovenskim kolegama, razgovarali o gradnji staza na Lošinju za proljetne predsezonske treninge. Za samo šest mjeseci iskopale su se neke staze, a DH stazu počeli su graditi 2012. godine.

Već 2013. organizirali su prvu utrku, a s vremenom su i pozitivne reakcije europskih prvaka koji su ispitali teren pogurale stvar da staza postane privlačna i drugim vozačima, koji se ovamo uvijek rado vrate.

Uz potporu lokalne samouprave i Turističke zajednice, koji su vjerovali u njihovu ideju, skupina entuzijasta odlučila je UCI-ju (krovnoj biciklističkoj organizaciji) prošle godine ponuditi stazu na Lošinju kao potencijalnu za utrku Svjetskoga kupa. Nakon viđenoga čelnici UCI-ja uvrstili su je u kalendar za 2018. godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lošinjska downhill staza jedinstvena je u Svjetskom kupu, kratka je i tehnički vrlo zahtjevna, što će biti izazov i najboljima na svijetu. Njen završni dio prolazi kroz urbani dio, a cilj je na rivi, a to je nešto što dosad nismo imali prilike vidjeti u ovakvoj vrsti natjecanja.

Ovo događanje podržat će Mercedes-Benz i Red Bull Media House prijenosom uživo, a 19 televizijskih kuća otkupit će prava prijenosa, pa će se, zahvaljujući njima, utrka prikazivati u 99 zemalja.

Očekuje se da će je uživo pratiti više od milijun gledatelja, pa slobodno možemo reći kako je ovo jedan od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj u 2018. Pa tko želi, može uživati u mediteranskoj klimi, dobroj hrani, prelijepome krajoliku... I u predstavama, majstorijama najboljih svjetskih downhill vozača.

Što je downhill?

Downhill je disciplina brdskoga biciklizma koji se prakticira na strmom, grubome terenu punom skokova, kamenih sekcija i drugih prepreka.

DH bicikli su teži i jači od ostalih brdskih bicikala, s aluminijskim ili karbonskim okvirom, imaju prednji i stražnji ovjes s više od 200 milimetara hoda, kako bi brže i lakše “upijali” vrlo zahtjevni teren.

Vozači startaju u vremenskim razmacima, često od najsporijih do najbržih, a vožnje obično traju od dvije do pet minuta te uglavnom završavaju u razmacima koji su često manji od sekunde. Kao i u svakom rangu vrhunskog sporta, alat za rezultate ima svoju cijenu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''