Obavijesti

Sport

Komentari 1

Sve medalje posvetio je bratu koji je preminuo na spavanju...

Sve medalje posvetio je bratu koji je preminuo na spavanju...
1

Marijo Možnik odlučio je reći zbogom gimnastici te se posvetiti novim izazovima u životu. Ulazi u politiku gdje će kao nestranački čovjek biti na listi Milana Bandića za Europski parlament

VIDEO

Marijo Možnik (32) zlatnim će slovima ostati upisan u povijest hrvatske gimnastike jer je uz Filipa Udea osvojio prve pojedinačne medalje za Lijepu našu na SP-ima. Danas se na Trgu bana Josipa Jelačića i službeno oprostio od sporta u kojem je Hrvatima donio puno radosti. Zagrepčanin u mirovini neće sjediti prekriženih ruku, planira aktivnije ući u političke vode. 

Možnik se našao na listi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za Europski parlament. Izbori će se održati 26. svibnja, a upravo je Marijo jedan od najvećih Bandićevih aduta. Sada već bivši gimnastičar nosi titulu vrhunskog sportaša i jedini je takav u Hrvatskoj koji se našao na nekoj izbornoj listi za Europski parlament te jedan od malobrojnih u cijeloj Europi. Treba istaknuti kako Možnik nije član stranke BM 365, izabran je kao nestranački čovjek.

Zagreb: Stranka rada i solidarnosti obilježila 4. godišnjicu i predstavila listu za EU izbore

Sve medalje posvećuje bratu

Znamo da je u gimnastici teško dugo trajati, a Možniku je to pošlo za rukom. Počeo je davne 1993. u 'Hrvatskom sokolu' kojem je ostao vjeran do kraja karijere. Krenuo je s višebojem, a 2004. radi potez karijere i prelazi na preču. 

Žetvu medalja počeo je 2012. kada je u Montpellieru osvojio srebro na Europskom prvenstvu. Srebro je osvojio i na Mediteranskim igrama u Mersinu. Možnik je sjajan rezultat ostvario i 2014. kada je uzeo broncu na Svjetskom prvenstvu u Nanningu, a već iduće godine zlato na Europskom prvenstvu u Montpellieru koji je za njega mjesto sreće.

Sve te uspjehe posvetio je bratu Dariju koji je tragično preminuo 2011. godine. Jednog popodneva legao je u svoj krevet kako bi se odmorio i više se nije probudio. Nije pokazivao nikakve simptome, a kasnije je ustanovljeno da je imao fibrozu srčanog mišića.

Izmislio svoj element

Marijo Možnik kao svog nasljednika imenovao je Tina Srbića (22). Njih dvojica veliki su prijatelji.

- On je osoba za koju nemam što loše reći. Svima nama koji su bili klinci pokazao je da je to moguće. Dao nam je elana i sve da budemo bolji. Ali je i kako čovjek, osoba, prijatelj izvanredan. Što god da ga pitam, pomogne mi. Sposoban je što se tiče i sponzora i izvan gimnastike, s medijima. A i izmislio je element koji radim u svojoj vježbi pa je u svakom mom uspjehu i dio njegov. Baš smo se zezali kad sam se vratio iz Poljske, kaže: "Još jedna medalja i onda si me tek stigao". On ima europsko srebro i zlato i svjetsku broncu, ja imam svjetsko zlato i europsko srebro i tek onda sam ga tek stigao - rekao nam je Srbić u nedavnom razgovoru.

Taj čuveni element 'Možnik' koji je Marijo smislio počeo je koristiti još 2007. godine, a on je iste godine upisan u FIG-ov bodovni pravilnik.

Osvojio je Možnik i 19 medalja na turnirima Svjetskog kupa u periodu od 2007. do 2016. godine.

Unatoč karijeri vrhunskog sportaša nije zanemario obrazovanje pa od 2012. radi na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Tamo je i doktorirao prošle godine. Završio je:

  • III. gimnaziju u Zagrebu 2005. godine
  • Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine
  • Preddiplomski stručni studij na Visokoj školi za sportski menadžment Aspira 2013. godine
  • Specijalistički diplomski stručni studij na Visokoj školi za sportski menadžment Aspira 2015. godine
  • Poslijediplomski doktorski studij kineziologije na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2018. godine
  • Program usavršavanja za trenera muške športske gimnastike na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji 2009. godine
  • ECDL Diploma 2007. godine (Europska računalna diploma)
  • Osnovnu glazbenu školu za violinu

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...