Obavijesti

Sport

Komentari 14

Sve o Islandu: Supertalentirani kadet već je razbijao Hrvatsku

Sve o Islandu: Supertalentirani kadet već je razbijao Hrvatsku
1

Hrvatska večeras u 18:00 otvara Svjetsko prvenstvo u Danskoj i Njemačkoj. 'Kauboji' će prvi krug odraditi u Münchenu, a prvu utakmicu igrat će sa jako neugodnim Islandom

VIDEO

Rukometna euforija lagano raste, a kulminirat će večeras u 18 sati kada Hrvatska u Münchenu počne utakmicu s Islandom

Islanđani su uvijek visoko kotirali na listi rukometnih nacija, ali njihov je reprezentativni rukomet već nekoliko godina u padu. 'Ribari' su svoje najbolje razdoblje imali od Olimpijskih igara 2004. u Ateni do Olimpijskih igara 2012 u Londonu, a onda je uslijedilo grubo otriježnjene.

U navedenom periodu osvojili su srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu, te broncu na Europskom prvenstvu u Austriji, a igrali su i četvrtfinale Olimpijskih igara u Londonu te četvrtfinale na SP-u u Njemačkoj što je za zemlju od oko 350 tisuća stanovnika impozantan uspjeh.

Povratak tvorca islandskog rukometa

Nakon toga nije bilo dobro. Na zadnja dva Eura Island je ispadao u prvom krugu. Bolje nije bilo ni na Svjetskim prvenstvima jer je Island na zadnja tri ostao izvan kruga deset najboljih momčadi. Na Olimpijske Igre 2016. u Brazilu Island se nije ni kvalificirao i to je bio signal za korjenite promjene u rukometu te otočke zemlje.

Handball - Norway v Iceland

Na klupu je vraćen sjajni stručnjak Guðmundur Guðmundsson koji je vodio Island u dva navrata. Od 2001. do 2004. te od 2008. do 2012. i gle čuda - Island je tada ostvario najbolje rezultate u svojoj povijesti.

Koliko je Guðmundsson cijenjen stručnjak govori činjenica da ga je za izbornika uzela Danska s kojom je uzeo zlato na Olimpijskim igrama u Brazilu. Danci se nisu libili na klupu postaviti islandskog stručnjaka, iako je upravo danska kolijevka skandinavskog rukometa. Guðmundsson je potom preuzeo Bahrein s kojim je osvojio srebro na Azijskom prvenstvu te ih kvalificirao na ovo Svjetsko prvenstvo.

Ipak, Guðmundsson je u maniri pravog patriote prihvatio poziv upomoć i uoči Svjetskog prvenstva preuzeo Island i cijeloj naciji vratio nadu u veliki rezultat. 

'Islandske bebe'

Islandski izbornik pomladio je momčad. Što zbog ozljeda, što zbog prijeke potrebe za osvježenjem. Previše tereta padalo je na leđa (pre)iskusnih Gustavssona, Atlasona, Hallgrimsona, Karasona i Gunnarsona.

Zbog ozljeda su ostali bez Gudjona Valura Sigurdssona i Arona Rafna Eðvarðssona. Posebno će im nedostajati Valur Sigurdsson koji je najbolji strijelac u povijesti islandske reprezentacije. Sigurdsson je najbolji strijelac 'ribara' svih vremena sa 1845 golova! Za Island igra od 1997. i takvog igrača izbornik Gudmundur Gudmundsson uz sve njegovo trenersko umijeće neće moći nadomjestiti. 

Handball - Norway v Iceland

Sada su tu neka nova lica, dječačka lica. Čak osam aktualnih islandskih reprezentativaca debitirat će na Svjetskim prvenstvima, a trojac srednjih vanjskih razigravača prosječno je star (ili mlad) 19 godina. Kristjansson ima 19, Jonsson 21, a mladi kadet Thrastarson samo 17 godina. Prosječna starost momčadi je 24,4 godine.

Haukur Thrastarson apsolutna je senzacija ovog SP-a. Najmlađi je igrač na prvenstvu, a stožer mu vjeruje. Hrvatska ga je dobro upamtila prošlo ljeto na Euru u Hrvatskoj našoj kadetskoj selekciji utrpao deset komada i ostavio ih bez šanse za finale. Thrastarson igra u islandskom Selfossu.

Imaju ekstra klasu

Ako ti vanjsku liniju predvodi Aron Pálmarsson ne možeš ih podcijeniti. Srednji vanjski Barcelone iza sebe ima pet osvojenih Bundesliga i dvije Lige prvaka, a nosio je dresove velikana poput Veszprema i Kiela.

Veliki hendikep islandske momčadi je visina, ili bolje reći 'nizina'. Prosječno su visoki tek 180 centimetara i svaka ekipa s malo boljim šuterima može ih prepucati. Pomalo je nejasno zašto je u ovom matchupu Lino Červar na tribini ostavio Ivana Sliškovića i Halila Jaganjca koji su vrsni šuteri i mogli su bombardirati niske Islanđane.

Učili od Hrvata

- Islanđani nas obožavaju, mi smo im uzori. U rukometu znaju sve naše postave od 1995., a Dražen Petrović im je bio više od idola. Kad je letio iz SAD-a prema Hrvatskoj, molili su ga da sleti na Island. Da vidite koje je ludilo nastalo - kazao nam je bivši rukometaš, reprezentativac i trener prof. dr. Slavko Bambir (78).

- Često su mi govorili: ‘E, da je nama bio Ivano Balić, naosvajali bismo se zlatnih medalja’. U islandskim klubovima sam trenirao sve bivše reprezentativce, koji su danas istaknuti treneri, kao i neke današnje starije reprezentativce - kaže Bambir, koji je na Islandu bio 20 godina.

Rukometaši na Islandu ne igraju za novac.

- Ma kakvi. Oni uz igranje moraju raditi pravi posao. Ili su u ribarskoj industriji ili rade u robnim kućama. Stranci dobiju oko 2000 eura te stan i auto na korištenje. Pošten su narod, nema kod njih muljanja. Dok sam živio u Reykjaviku, družio sam se s predsjednikom, premijerom, ministrima. Kod njih ministri nemaju ni službeni auto. S tim ministrima često sam išao zajedno na plac, pio kave, razgovarao... Samo predsjednik države ima vozača, nitko drugi. Ali i on često ide pješice. Sretnem predsjednika, kaže mi ‘Bok, Slavko’. To je potpuno drugačiji mentalitet od našeg. Oni svaki trening idu sto posto, nema kalkuliranja, našima uvijek morate dodatno reći ‘Daj malo pojačaj’ - kaže Slavko, koji je na Islandu radio na medicinskom fakultetu, bio je stručnjak za bolesti riba i školjki, čija proizvodnja čini 60 posto BDP-a. I dodaje:

- Islanđani će nam zauvijek biti zahvalni za sve što smo napravili.

A napravili smo puno. Naučili ih kako se igra rukomet. Danas će to biti jedan od onih filmskih scenarija u kojima će učenik pokušati nadmašiti profesora. Recimo, neki vestern. U takvima se najbolje snalazimo, u takvima Duvnjak i “kauboji” ne gube...

Sastav Islanda

Golmani: Ágúst Elí Björgvinsson and Bjorgvin Páll Gústavsson

Lijeva krila: Bjarki Már Elísson and Stefán Rafn Sigurmannsson

Desna krila: Arnór Þór Gunnarsson and Sigvaldi Gudjónsson

Lijevi vanjski: Aron Pálmarsson and Ólafur Gudmundsson

Desni vanjski: Ómar Ingi Magnússon and Teitur Örn Einarsson

Srednji vanjski: Elvar Örn Jónsson, Gísli Þorgeir Kristjánsson and Haukur Þrastarson

Pivoti: Arnar Freyr Arnarsson and Ýmir Örn Gíslason

Braniči: Daniel Thor Ingason and Ólafur Gustafsson

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao