Obavijesti

Sport

Komentari 50

Sve o Rosenborgu: Bendtnera ne želi, a držao je rekord LP-a

Sve o Rosenborgu: Bendtnera ne želi, a držao je rekord LP-a
3

Rosenborg, klub koji je osnovan 1917. godine i koji domaće utakmice igra u Trondheimu na stadionu Lerkendal (21.400), bio je u ne tako dalekoj prošlosti redoviti sudionik Lige prvaka

VIDEO

Pokretanje videa...

00:28

Rosenborg će stajati zagrebačkom Dinamu na putu do skupina Lige prvaka (21. kolovoza u Zagrebu, 27. u Trondheimu). Norveški je prvak u trećem pretkolu bez ikakvih poteškoća izbacio slovenski Maribor. U Ljudskom vrtu dobio je 3-1, baš kao i u uzvratu u Skandinaviji.

Dinamov poker uništio Mađare! Modri u play-offu Lige prvaka
Dinamov poker uništio Mađare! Modri u play-offu Lige prvaka

Europsku je sezonu otvorio u prvom pretkolu i s ukupnih 6-0 riješio Linfield, zatim je uslijedio bjeloruski BATE Borisov kod kojeg je izgubio 1-2 pa nadoknadio u uzvratu pobijedivši 2-0. To mu je bio i najteži izazov do Dinama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osam puta zaredom u LP-u

Tri protekle sezone upravo je treće pretkolo Lige prvaka bilo "plafon" za Norvežane koji već četiri godine dominiraju u domaćem prvenstvu, da bi sada konačno napravili i taj iskorak koji su čekali u Ligi prvaka. Sad su minimalno opet izborili skupinu Europske lige u kojoj su igrali posljednje dvije sezone. Protekle su završili posljednji s pet poraza i remijem u grupi sa Salzburgom, Leipzigom i Celticom.

Bravo, dečki! Ovaj Dinamo ne mora se bojati nikoga u Europi
Bravo, dečki! Ovaj Dinamo ne mora se bojati nikoga u Europi

Rosenborg, klub koji je osnovan 1917. godine i koji domaće utakmice igra u Trondheimu na stadionu Lerkendal (21.400), bio je u ne tako dalekoj prošlosti redoviti sudionik najelitnijeg klupskog natjecanja čiji je u sezoni 1996./1997. bio četvrtfinalist,, u periodu od 1995. do 2007. igrao je čak 11 puta, a od toga osam zaredom. To je bio i rekord dok 2004. Manchester United nije izborio Ligu prvaka i deveti put.

U domaćim okvirima najuspješniji je klub s 26 naslova prvaka i 12 u Kupu. Međutim, u ovu je sezonu krenuo slabo, tek je u šestom kolu ostvario prvu pobjedu, a nakon 17 drži šesto mjesto s osam bodova zaostatka za vodećim Moldeom, posljednjim norveškim klubom s kojim su Zagrepčani igrali u Europi i izbacili ga.

Soderlund najopasniji

Specijalizirani Transfermarkt vrijednost je procijenio na 17,4 milijuna eura, a najskuplji je lijevi branič Birger Meling (24) s milijun i pol. Odskače ime Nicklasa Bendtnera, no on je posljednju utakmicu odigrao još u svibnju i uskoro će napustiti klub. Prije dvije godine s 19 je golova bio prvi strijelac Lige.

Opasan je iskusni napadač Alexander Soderlund (32) koji je Mariboru zabio tri gola u dvije utakmice, a Slovence je dvaput matirao i branič Konradsen. Upravo je Soderlund i najbolji strijelac u prvenstvu, ali s tek pet golova.

Vodi ih Eirik Horneland (44) koji je došao početkom godine, a ranije je trenirao Haugesund te mlađe norveške kategorije. U momčadi imaju dva Nigerijca Adegbentra i Akintolu te Srbina Denića, a ondje je svojevremeno igrao i Dario Zahora. I dalje kao jedini Hrvat.

Rekordi i ostale zanimljivosti

  • Rekordna pobjeda datira iz 2003. godine u Kupu protiv Buvika sa 17-0. 
  • Godine 2009. osvojio rekordnih 69 bodova u prvenstvu, a godinu kasnije ostao neporažen
  • Ispao je u drugu ligu 1977. nakon što je pobijedio samo jednu utakmicu te godine
  • Najveća posjećenost i dalje je  iz 1985. kada se na Lerkendalu natiskalo 28.569 navijača protiv Lillestroma
  • Najviše utakmica za klub odigrao je Roar Strand, 644 u razdoblju od 1989. do 2010.
  • Najbolji klupski strijelac jest Harald Martin Brattbakk s 256 golova
  • Najunosniji izlazni transfer i dalje je onaj Johna Carewa koji je za 8,5 milijuna eura prodan u Valenciju 2000. godine
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...