Obavijesti

Sport

Komentari 12

Sve o Španjolcima: Srbe razbili i nikad ih nismo dobili na SP-u

Poznanici nam dobri itekako jesu, ali i mušterije posljednjih godina. Makar naš stožer konstantno uoči svakog dvoboja naglašava da nam ne odgovaraju svojim stilom, rezultati ipak govore da baš i nije tako

VIDEO

Pokretanje videa...

01:24

Španjolska. Hrvatska ulaznica za finale Svjetskog prvenstva. I, štoviše, osiguravanje sedme uzastopne svjetske medalje. Ponavljamo, sedme! I s trenutnih šest  u nizu 'barakude' već jesu rekorderi planternih smotri, pa ćemo biti 'skromni' i reći da sedmu očekujemo proslaviti u četvrtak.

Dobro, nećemo srljati jer nakon četvrtfinalnih problema s Nijemcima emitiramo samo oprez. Makar već samo ime protivnika u polufinalu to traži, a pogotovo nakon onoga što je učinio Srbiji u prvom dijelu četvrtfinalne utakmice.

Iako su se Mađari i bez kapetana Varge proigrali s njima, a pričamo o Španjolcima, te isto učinili i Srbi Grcima, ti nas rezultati nisu odgovorili od uvjerenja da je Španjolska u dvoboju sa Srbima ipak lagani favorit. Srbija je u Gwangju stigla s pomlađenim sastavom, bez sedmorice najstandardnijih, dok je reprezentacija Davida Martina u punom sastavu. Vodstvo od 6-1 iz prvog dijela možda nije bilo baš ni realno, ali, ponavljamo, nije ni neočekivano.

Pojačanje u Perroneu

Španjolska je proces pomlađivanja prošla prije nekoliko godina, što je ispao pun pogodak jer nakon deset godina vratila se u polufinale SP-a. Prošle je godine na domaćem EP-u u Barceloni osvojila srebro izgubivši od Srbije tek nakon izvođenja peteraca. Bila joj je to ujedno i prva velika medalja nakon 2009.

Poznanici nam dobri itekako jesu, ali i, imamo podlogu da možemo reći, mušterije posljednjih godina. Makar naš stožer konstantno uoči svakog dvoboja naglašava da nam ne odgovaraju svojim stilom koji bi trebao još profitirati s novim pravilima i ubrzavanjem igre, rezultati ipak govore da baš i nije tako. Posljednji put u 'ozbiljnoj' utakmici pobijedili su nas u prvom krugu Olimpijskih igara u Riju, razbili štoviše (9-4), ali kada je bilo važno, to se baš i ne sjećamo.

Nakon Rija dobili su veliko pojačanje u Felipeu Perroneu koji je s Brazilom, u kojemu je rođen, odradio olimpijski ciklus zajedno s našima Ratkom Rudićem i Josipom Vrlićem.  Perrone, premda su mu već 33, nije više baš na onako neponovljivoj razini kao tijekom dvogodišnjeg boravka u Jugu, ali i dalje je onaj od kojeg počinje svaki napad, koji će preuzeti na sebe odgovornost kada treba.

Druga velika zvijezda zove se Alberto Munarriz. Svoju je svestranost (može na obje strane napada, ali i kao branič) počeo pokazivati još prije tri godine, zadivio vaterpolsku javnost svojim umijećem, ali na ovom turniru baš i nije previše zamjetan. Probudio se malo u nokaut-fazi i tu ćemo stati. Bolje da ga ne prizivamo.

Najbolji, pak, španjolski strijelac u Gwangjuu jest Alvaro Granados. Igrač lijeve strane, sjajnog šuta koji mu omogućuje i visoki izron iz vode, on sada prolazi ono što je Munarriz iako je zamjetan postao još prošle godine. '98. je godište, dakle, španjolska budućnost, ali već i opaka sadašnjost.

Na desnoj strani protivničke obrane terorizira jedini ljevak Blai Mallarach. Prije sedam godina igrao je za zagrebačku Mladost, iako zna ponekad biti nevidljiv, ovdje u Južnoj Koreji to nije. Udara i tuče na sve strane.

Lopez ne odustaje

S klasnim igračima tu bismo stali premda Roger Tahull već s 22 godine ulazi u krug ponajboljih svjetskih centara te imaju problema kada on nije u igri jer De Toro, iako je nedavno postao deveti španjolski reprezentativac koji igra u Barceloneti (a koju trenira izbornikov brat Chus), nije ta klasa. Kao ni bekovska linija koju bi Vrlić i Lončar morali porazbacati van.

Jasno, tu je i vratar Lopez-Pinedo, ne odustaje ni u 39. godini i još je uvijek postojanih refleksa. Lopez je jedini preostali iz generacije koju su činili Minguell, Molina (postao Talijan u međuvremenu), Sziranyi, Espanol i sada naš Xavi Garcia, ali koja se, recimo, nije plasirala na SP u Kazanju prije četiri godine nakon čega je došlo vrijeme za rez koji je krenuo udaljavanjem bivšeg izbornika Gabija Hernandeza s kojim mnogi nisu imali ugodan odnos i kojemu baš zbog toga možemo zahvaliti na Xaviju.

Ima, pak, jedan podatak koji nam ne ide u prilog ususret četvrtku. Nismo, naime, nikada pobijedili Španjolce na svjetskom prvenstvu. Istina, makar je ovo podatak za rubriku vjerovali ili ne, igrali smo međusobno tek dva puta. 1994. godine u Rimu (6-11) te 2001. u Fukuoki (4-6). Sada je u Gwangjuu red na Hrvate.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani