Obavijesti

Sport

Komentari 21

Tučnjava ispred dvorane? Kraj švedske policije nema šanse

Tučnjava ispred dvorane? Kraj švedske policije nema šanse
9

Većina hrvatskih navijača u Švedskoj žive godinama, uklopili su se u švedski stil života. Nisu zaboravili zviždati himni, ali to je rijetki zaostatak balkanskog duha

VIDEO

Vikendom Šveđani "haraju" kafićima i klubovima, pivo se toči u potocima, djeluju nimalo sjevernjački. A onda dođe radni tjedan i - pustoš. Odmakneš li se samo malo iz centra Malmöa u večernjim satima, samo slučajno možeš naletjeti na prolaznika. I imaš puno pravo zapitati se što se s njim događa, koji je njegov problem. Šveđani se nakon 21 sat spremaju za posao, kafići su prazni, ulice također.

A takav stil života ima bitnih poveznica i s atmosferom na Svjetskom prvenstvu. Imaju oni u centru grada nekakvu "Fan zone", trg koji je predviđen za druženje navijača prije i poslije utakmice. Ali imaju i jedan ozbiljan problem. Na tom trgu nikad nema nikoga. Ni žive duše.

Ajde, misliš si nekako, kad neće Šveđani, barem hoće naši. Ili? Ne, neće ni naši! Većina hrvatskih, ali i srpskih navijača ovdje u Švedskoj već godinama žive tu, uklopili su se u švedski stil života i teško ih je izvući na ulice. Dolaze na utakmice u određenom broju, okupe se ispred dvorane, nisu zaboravili ni zviždati himni protivničke momčadi. Ali to je jedan od rijetkih zaostataka balkanskog duha u njima. U nas prije svake utakmice možeš vidjeti zastave, navijače obojane u kockasto kako sjede u parkovima i kafićima, pjevaju i navijaju. U Švedskoj toga nema.

Jedino Danci na dane svojih utakmica pokazuju da se tu ipak nešto igra. Voze se automobilima gradom, iz njih mašu zastavama, pjevaju i vesele se. Blizu im je, Malmö je mostom odvojen od Kopenhagena, svega 20-ak minuta vožnje vlakom, i lako im je doći na utakmice. Pogotovo kad je cijeli raspored utakmica podređen baš njima. Jedino oni sve utakmice igraju u istoj dvorani i u istom terminu. Uvijek u 20.15 sati, da ležerno stignu doći s posla, navući na sebe navijačka obilježja i krenuti za Malmö. Zato ih i ima toliko, zato i jesu toliko glasni, zato je lako steći dojam da se SP igra u Danskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na ogled s Dancima u četvrtak navečer spremali su se brojni hrvatski navijači, željeli su pomoći našim rukometašima, ali s njima se teško nositi.

- Pokušavali smo doći do ulaznica, ali to je već tjednima nemoguće. Danci su još davno pokupovali sve ulaznice - žale se švedski Hrvati, koji vjerojatno ne znaju da su dosad rasprodane samo dvije utakmice na ovom SP. Finale i ogled Hrvatska - Danska.

Čak ni utakmica koju su švedski mediji prozvali "supervrući derbi Hrvatske i Srbije" nije izazvala poseban naboj na ulicama. Nekakvi huligančići su na internetskim forumima najavljivali tučnjave i nerede, ali naravno da od toga nije bilo ništa. Stotinama kilometara daleko od Hrvatske čak su i ljudi s ovih prostora cjepljeni protiv takvih budalaština. Ovdje Srbi pjevaju svoje pjeseme i pale baklje, a desetak metara dalje skupina hrvatskih navijača stoji u krugu, razgovara i puši. Pa onda jedni dođu do drugih, malo se verbalno "podbadaju" i odu svojim putem.

Netko je u press centru "prosuo" priču da je izbila tučnjava ispred dvorane. Ali moraš biti propisno naivan da bi nasjeo na takvo što. Švedska policija bila je u punoj pripravnosti, spremna na sve, ali znali su i policajci da će ta večer biti "jedan običan dan u uredu". Ovdje ne toleriraju navijačke nerede, pogotovo su strogi prema strancima. I svi su svjesni da bi svaka ozbiljna tučnjava za većinu vjerojatno značilo trenutnu deportaciju. Ili neku jednako rigoroznu kaznu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram