Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svjetski prvak je oslobođen, ali ocu mafijašu 19 godina zatvora

None Foto: Press Association/Press Association/PIXSELL 2

Svjetski prvak iz 2006. te bivši napadač Juventusa Vincenzo Iaquinta oslobođen je optužbi za pomaganje mafiji, ali otac mu je do grla u organiziranom kriminalu i dobio je 19 godina

Sjećate se Vincenza Iaquinte? Kao napadač Udinesea bio je član one Lippijeve Italije koja je neočekivano, usred žestokih potresa zbog Calciopolija, 2006. u Njemačkoj osvojila naslov svjetskog prvaka.

Iaquinta je godinu dana kasnije potpisao za Juventus. Na sjeveru, a klasični južnjak. Iz Calabrije, regije poznate i po organiziranom kriminalu, kraju koji je srce ‘Ndranghete.

Kad je u jesen prošle godine krenula policijska akcija njome su pometeni i Vincenzo i njegov otac, Giuseppe. Nogometaš je optužen za kršenje zakona o oružju.

Imao je dozvole za oružje, ali nije ga držao u svojoj nego u očevoj kući, tužilaštvo je našlo zakonsku odredbu prema kojoj je to kažnjivo i Iaquinta je osuđen na dvije godine zatvora.

Press Association/Press Association/PIXSELL | Autor: Press Association/Press Association/PIXSELL Foto: Press Association/Press Association/PIXSELL

Žalio se i dobio novu presudu kojom ga se oslobađa krivnje jer ocu oružje nije dao da bi pomagao mafiji nego vlastitome roditelju za zaštitu. Ta okolnost nije pomogla tati Giuseppeu...

Iaquinta senior dobio je potvrdu presude da mora u zatvor na 19 godina jer je, kaže sudac, ne "samo" upleten u kriminal nego je jedna od stožernih  strateških figura u mafijaškoj hijerarhiji na Calabriji.

Zasluge njegovog sina (svi svjetski prvaci dobili su najviša državna odlikovanja) sudstvu u cijeloj priči nisu značile ama baš nikakvu olakotnu okolnost za Giuseppea Iaquintu.

Nikoga ne treba kriviti za grijehe očeva, ali... Ni zasluge se ne prenose obiteljskim stablom. 

Iaquinti je 39 godina, ocu Giuseppeu 64 i ako ne bude pomilovanja tih 19 godina jako 'vuku' na presudu koju se mogli nazvati i - doživotnom.

Komentari (1)
  • Kaj nije tražio suđenje u Hrvatskoj. Dobio bi stan aparman jahtu.

    19. 7. 2019,   13:06