Obavijesti

Sport

Komentari 2

Talentirani Roko Prkačin: Moj san je Europa, a ne NBA liga

Talentirani Roko Prkačin: Moj san je Europa, a ne NBA liga
7

ABA liga je definitivno u europskom vrhu.Naravno da želim zaigrati u NBA ligi, ali meni se više sviđa europska košarka, za mene je ona ljepša. U Americi se sve svodi na trčanje i šutiranje, kaže Roko Prkačin (16)

VIDEO

Košarkaš Cibone Roko Prkačin (16) nije samo jedan od najvećih talenata ABA lige, već ga smatraju pravim biserom europske i svjetske košarke. U njegovom slučaju slobodno se može reći da jabuka ne pada daleko od stabla, jer je njegov otac Nikša na vrhunskom nivou igrao za velike europske klubove poput Panathinaikosa, Efes Pilsena i Dinama iz Moskve i punih 12 godina nastupao za reprezentaciju svoje zemlje, kao jedan od lidera nacionalnog tima.

Prkacin

'Pomažem mu savjetima'

- Mislim da je Roko pametan dečko i da je shvatio davno da samo radom može napraviti ozbiljnu karijeru. Ja sam tu da mu dam neki sitni savjet, da mu pomognem i da ga zaštitim od vanjskih utjecaja koji migu poremetiti igrača u razvoju - kazao je Nikša Prkačin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rođeni Dubrovčanin, koji je u Hrvatskoj igrao za Split i Cibonu, smatra kako Roku može biti samo prednost to što mu je tata bio košarkaš, nikako pritisak.

- Mislim da je njemu motiv to što sam ja bio košarkaš. Roko je moje najstarije dijete i dobro se sjeća kad sam ja igrao. Naravno da su tu uključene emocije, to je moj sin, ali pokušavam se što manje miješati u njegovu karijeru. Tu sam da pomognem ako mogu, objasnim kroz što sam ja prolazio s 15, 16 godina, da mu ukažem na neke "boljke" koje sam imao u odrastanju kako ih ne bi ponovio i da ne proživljava ono što se meni dešavalo kada sam odlazio od kuće u tim godinama - kaže Nikša, ponosan što njegov sin ne gleda košarku kroz milijunske ugovore.

Novac ne smije biti primarna stvar

- Nisam za instant karijere i uzimanje novca preko noći. To je proces i smatram da financije trebaju biti sporedna stvar. Prvo treba puno trenirati, tu su i velika odricanja. On je to shvatio i ide zdravim putem. Razvija se u dobrom pravcu i ima odlične uvjete tu ABA Ligi, koja je odlična za mlade košarkaše. Novac će doći ako budeš dobar i ako budeš naporno radio. Njega učim da ide korak po korak, na prvom mjestu mora biti sportski motiv.

Bivši košarkaški as priznao je da za razliku od većine igrača, Roko više preferira europsku košarku.

- On igra takvu košarku, nije on tip igrača koji samo trči i šutira, zbog toga tako razmišlja. Sigurno najbolje zna što mu je činiti i treba ga pustiti da on sam odluči što mu odgovara. Samo mora puno trenirati, a talent pravi razliku - rekao je otac talentiranog igrača.

Hrvatska dugo čeka pravi rezultat u košarci, Nikša smatra da je izostanak tog rezultata jedan od glavnih razloga što sve manje djece trenira košarku.

- Hrvatska košarka vapi za nekim dobrim reprezentativnim rezultatom, i dok se to ne dogodi, ili dok ne dođe neka nova generacija košarkaša koja će to napraviti, teško da će košarka u Hrvatskoj biti popularnija - kaže Prkačin, svjestan da i Cibona, nekoć jedan od najboljih klubova s ovih prostora, prolazi kroz težak period.

- Vjerujem da će Cibona preživjeti, neće se ugasiti, ali će joj trebati dosta godina da se vrati na ranije staze. Generacije koje dolaze vrlo rano odlaze u NBA i euroligaške timove jer ih oni mogu bolje platiti. To nije problem samo Cibone, već i cijele ove regije - kaže Prkačin.

Roko: Europska košarka je ljepša

Njegov sin Roko priznao je da mu mnogo znači što je priključen prvom timu Cibone.

- Događaju mi se lijepe stvari, puno mi znači što sam u seniorskoj ekipi. Iskusniji suigrači mi pomažu u mom košarkaškom razvoju i da se što lakše adaptiram - kazao je Roko, kojem je očeva podrška jako bitna.

- Pomaže mi tata kroz savjete, to mi stvarno puno znači. Tu je da mi ukaže na neke stvari koje drugi nisu primijetili, ali isto tako je tu i kad me treba kritizirati - kaže Roko, koji smatra da je ABA liga jedno od najjačih europskih natjecanja i ne žuri mu se u NBA.

- ABA liga je definitivno u europskom vrhu, nemam preveliku minutažu, ali i ovo što sam igrao znači mi dosta, da vidim gdje sam i koliko mi još treba kako bih parirao igračima na tom nivou - rekao je Roko i dodao:

- Naravno da želim zaigrati u NBA ligi, ali meni se više sviđa europska košarka, za mene je ona ljepša. U Americi se sve svodi na trčanje i šutiranje, dok je u Europi malo drugačije, više se vodi računa o obrani, taktici, dok u NBA to i nije baš slučaj. Ali u ovom trenutku ne razmišljam previše o budućnosti, već idem od treninga do treninga, sa željom da što više napredujem - rekao je Roko kojeg uspoređuju s Darijom Šarićem.

- Svi mi to kažu. Darijo je strašan radnik, daje uvijek svoj maksimum na treninzima, radi i dodatno sa strane da bi postao bolji košarkaš, čak ide i do iznemoglosti. Naravno, uzor mi je i otac, od kojeg puno učim. S druge strane, svi košarkaši žele da budu specifični, pa tako i ja - iskren je Prkačin junior.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova