Obavijesti

Sport

Komentari 19

Tevez, Kuyt i Gomez igrali su dopingirani, Fifa im dopustila

Tevez, Kuyt i Gomez igrali su dopingirani, Fifa im dopustila
1

Imali su posebnu dozvolu pod oznakom TUE - Therapeutic Use Exemptions. To znači kako su nedozvoljena sredstva smjeli koristiti zbog zdravstvenog stanja. Recimo, Gomez je imao problema s astmom...

VIDEO

Ruski hakeri pustili su dokumente među kojima su neka poznata nogometna imena kojima je bilo dopušteno ono što drugima nije. Carlos Tevez, Dirk Kuyt, Juan Sebastian Veron i Mario Gomez spadaju u skupinu od 25 igrača koji su koristili nedozvoljena sredstva na Svjetskom prvenstvu 2010., a imali su posebno dopuštenje Fife pod oznakom TUE - Therapeutic Use Exemptions.

To znači kako su nedozvoljena sredstva smjeli koristiti zbog zdravstvenog stanja. Ovo je prvi put da su ovakvi dokumenti o 'zaštićenom dopingu' nogometaša izašli u javnost. Ruski hakeri 'Fancy Bears', koji stoje iza ove objave, nedavno su upali u sustav Svjetske antidopinške agencije (WADA) te objavili kako je pojedinim američkim sportašima bilo dopušteno korištenje zabranjenih sredstava.

Među njima i tenisačicama Venus i Sereni Williams. 'Fancy Bears' tvrde kako je Sereni bilo dozvoljeno koristiti oksikodon i hidromorfon 2010., 2014. i 2015. godine, a starijoj sestri Venus Williams prenizon i prednizolon 2010., 2011., 2012. i 2013.

WADA je, nedugo nakon curenja podataka potvrdila da su hakeri provalili u sustav te je osudila objavljivanje podataka.

Tevez je tijekom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi igrao u Manchester Cityju u koji je prešao godinu prije iz Manchester Uniteda. Dirk Kuyt je igrao za Liverpool, Gomez je bio u Bayernu, a Juan Sebastian Veron u Estudiantesu. 

'Fancy Bears' su hakirali emailove Jenni Kennedy, zaposlenice u engleskom nogometno savezu, te su objavili poruke koje je izmjenjivala s Fifom.

Engleski savez odmah je u priopćenju osudio objavljivanje zaštićenih podataka dodavši kako će objaviti bilo kakvo kršenje pravila na svojoj službenoj stranici.

Tko je što uzimao na SP-u 2010.?

Tevez i Juan Sebastian Veron imali su dopuštenje za uzimanje kortikosteroida, koji se koriste za liječenje raznih bolesti, a najkorisniji su u liječenju upalnih bolesti, bolova u zglobovima, astme, sistemskog lupusa... Kuyt je navodno koristio lijekove jer ga je bolio zub, dok je Mario Gomez imao problema s astmom pa je uzimao Salbutamol.

Svaki igrač može se prijaviti za TUE  (Therapeutic Use Exemptions), ako ima zdravstveno stanje zbog kojeg mora uzimati lijek koji je na listi zabranjenih. Prvo kontaktira matični nogometni savez, a kritertiji su dosta strogi.

Mora dokazati kako bez uzimanja tog lijeka trpi ozbiljne zdravstvene tegobe, kako uz njega neće imati prednost pred drugim igračima te da tom lijeku nema alternativnog koji bi mu pomogao. Stručna komisija odlučuje o posebnoj dozvoli, a podaci su tajni, kao i liječnički kartoni igrača, kojima je u ovoj situaciji curenja podataka i objave ruskih hakera povrijeđena privatnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka