Obavijesti

Sport

Komentari 68

Tko čeka Mirka? Iza škembe je kung fu majstor čelične brade...

Tko čeka Mirka? Iza škembe je kung fu majstor čelične brade...
4

Još kao dječak trenirao je kung-fu, majstor je jiu-jitsue pa nije gotovo ni kad ga se sruši. Trbušina Roya Nelsona samo je maska iza koje se krije vrhunski borac, koji je u 15 godina samo triput izgubio nokautom

VIDEO

Mirko Filipović (44) i Roy Nelson (42) bore se u noći na nedjelju u Americi.

Bellatorov event u Uncasvilleu u Connecticutu počinje u 4 ujutro po hrvatskom vremenu, Cro Cop i Nelson su treća borba po rasporedu. Bit će to njihova druga borba, osam godina nakon što je Nelson tehničkim nokautom dobio Mirka u UFC-u.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:20

Samo trojica ga nokautirala u 15 godina

Mirko u meč ulazi s devet pobjeda zaredom, nije izgubio više od pet godina, dok je Nelson u negativnom nizu od dva poraza. 

Tko je Roy 'Big Country' Nelson i zašto je tako opasan?

Knjigu se ne sudi po koricama pa se ni borce ne bi trebalo po vanjskom izgledu. Mnogi su tu pogrešku napravili protiv Roya Nelsona.

No iza škembe krije se opasan borac koji 61 posto svojih borbi završava nokautom i koji može primiti nevjerojatno puno udaraca u glavu i ostati na nogama. Dobro, može primiti udarce, treba ga srušiti. Logičan je to zaključak.

No i tu postoji problem. Nelson je i majstor jiu-jitsue, ima crni pojas i učila ga je jiu-jitsu legenda Renzo Gracie.

Kung-fu i tajna čelične brade

Roy je kao dječak obožavao kung-fu. Sanjao je da će glumiti u filmovima s kung-fu tematikom. Sve što je imalo veze s borilačkim vještinama, Roy je upijao. Tako je krenuo s kung-fuom koji će mu, pokazat će se, dobro doći.

- Imao sam 15 godina i prijateljev otac trenirao je kung-fu. Ali onaj izvorni, kakav su Kinezi učili samo Kineze, a ne Amerikance. No postojao je jedan majstor Kam Yuen koji je učio i Amerikance. Majstor od kojeg sam ja učio je njegov brat. Sve je počelo u garaži, sad ima preko 800 učenika - ispričao je Roy Nelson.

Otkrio je Nelson i tajnu svoje čelične brade.

VIDEO

Hrvat ga je već pretukao

Nelson je poznat kao borac koji može primiti udaraca u glavu kao nitko drugi i ostat će na nogama. Recimo, 2013. godine, u porazu od Stipe Miočića, Roy Nelson je postavio rekord UFC-a. Primio je čak 106 značajnih udaraca u glavu.

Izbacili ga s prvog turnira

I nije pao. Ostao je stajati. U tome mu je pomogao i kung-fu.

- Trenirao sam svaki dan, a dobro upijam udarce jer sam često radio trening u kojem udaramo u drvene lutke i primamo udarce. Znali smo se udarati i sa čeličnim šipkama, po tijelu i glavi. Možda zato danas imam takvu bradu. Još jedna stvar koju sam naučio trenirajući kung-fu je da treba biti otvoren prema svim borilačkim sportovima - rekao je Nelson, koji je kratko bio i u karateu.

- Diskvalificirali su me već na prvom turniru jer sam nokautirao tipa krošeom, a to je zabranjeno u karateu. Tada sam shvatio da se ne treba ograničiti na jedan sport, treba probati sve - priča Roy, koji i dalje vježba kung-fu.

- Kung-fu nikad nije umro za mene. Dobro, više ga ne treniram kao prije, ali neke stvari obavezno ponavljam i usavršavam. Mislim da sam prestao intenzivnije raditi kung-fu kad sam upoznao jiu-jitsu i zaljubio se. 

Radio u skladištu, trenirao NFL

Živopisan je lik taj Roy Nelson. Statistika njegovih MMA borbi kaže: 23 pobjede, 16 poraza. Od te 23 pobjede čak 14 ih je bilo nokautom. Četiri puta slavio je odlukom sudaca, pet puta raznim polugama i zahvatima. 

Impresivan MMA CV ima 'Big County'. Borio se Nelson s velikim imenima, gubio je od Dos Santona, Mira, Werduma, Cormiera, Miočića, Hunta, Overeema... Ali pobjeđivao je velikane poput Cro Copa, Antonija Silve, Minotaura, Struvea, Schauba. 

Ono što još impresivnije, u 15 godina u MMA-u samo su ga trojica boraca nokautirala - Arlovski 2008., Mark Hunt 2014. i Haritonov prošle godine.

Njegov meč u Ultimate Fighteru protiv Kimbo Slicea bio drugi najgledaniji u povijesti SAD-a, sa šest milijuna pregleda, a čak se nisu borili za naslov. 

Youtube

Igrao američki nogomet

Nelson se rodio u Las Vegasu gdje je i odrastao. U srednjoj školi trenirao je hrvanje, američki nogomet i bejzbol. Nakon škole kratko je vrijeme radio kao skladištar. Sanjao je da će jednoga dana glumiti u kung-fu filmovima B produkcije.

Ali nije ni sanjao da bi od prave borbe mogao dobro živjeti. U jednom periodu čak je odigrao sezonu u američkom nogometu, ali nije se u tome vidio. Počeo je intenzivnije trenirati mješovite borilačke vještine.

U UFC je stigao 2010. godine preko Ultimate Fightera, borilačkog reality showa u kojem borci dobivaju šansu potpisati ugovor za UFC. Njegova zadnja borba u UFC-u bila je protiv Aleksandera Volkova 2017. godine.

Izgubio je jednoglasnom sudačkom odlukom. Nakon toga je potpisao za Bellator.

Cro Cop ima high-kick, a Roy?

Desna noga bolnica, lijeva noga groblje.

Znaju tu uzrečicu svi koji se bave mješovitim borilačkim vještinama, a znaju i na koga se odnosi. Mirkov lijevi high-kick poznat je u MMA svijetu.

No svoju 'specijalku' ima i Roy Nelson. Njegov udarac desnom rukom preko glave ima isti učinak kao i Mirkov high-kick. Trenutačna anestezija.

Nakon nekog vremena pitate se samo: 'Tko je ugasio svjetlo?'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Say No to ...... new psa #fighter #saynotodrugs #saynosmoking @bellatormma

Objavu dijeli Roy Nelson (@roynelsonmma)

Nadimak nema veze s McDonalds'om

Roy 'Big Country' Nelson na 182 centimetra ima gotovo 120 kilograma.

Teško je ne primijetiti njegov trbuh koji strši kao da se radi o tipu koji 12 sati sjedi u uredu i samo jede s fizičkom aktivnošću ograničenom na odlaske na toalet i po još malo nečega za prigristi.

Mnogi njegov nadimak 'Big Country' povezuju s izgledom i raznim oblicima hamburgea u McDonald'su, ali to je pogrešno. 'Biy Country' nema veze s time.

Nadimak je dobio kad je počinjao trenirati MMA. Njegovi sparing partneri bili su zadivljeni njegovim hrvačkim tehnikama pa su mislili da dolazi iz neke savezne države s hrvačkim pedigreom poput Iowe ili Oklahome.

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener