Obavijesti

Sport

Komentari 64

'To im je jako neukusna šala': Zašto dres stoji baš 155 eura?

'To im je jako neukusna šala': Zašto dres stoji baš 155 eura?
1

Navijači rezignirano za 155 eura kupuju "kockaste" dresove Barcelone. A broj 155 ima veliku simboliku u Kataloniji jer je to broj članka ustava kojeg je Madrid aktivirao kako bi preuzeo vlast nad tom pokrajinom

VIDEO

Nakon što je u utorak Barcelona pustila u prodaju nove nogometne dresove s kvadratićima, napustivši nakon 120 godina tradicionalne pruge, posjetitelji su rezignirano kupovali "kockice" koje podsjećaju na hrvatsku reprezentaciju, pokazuje video kojeg su objavile novine Mundo Deportivo.

- Ne sviđa mi se jer izgleda kao dres Hrvatske. Meni se puno više sviđaju pruge - rekao je jedan muškarac srednjih godina u službenoj trgovini podno stadiona Camp Nou u Barceloni.

- Ja ga ne bih kupio, ali sin ga želi pa ću mu ga sada kupiti - dodao je podižući vješalicu s dresom.

Maknuli su pruge, ali novac je novac

Drugi posjetitelj trgovine je izjavio:

- Osobno mi se ne sviđa. Maknuli su pruge kakve je klub imao čitav život, ali novac je novac. Došao sam kupiti jedan dres nećaku jer je tražio novi dres, no sebi ga sigurno ne bih kupio".

Ćiro: Pa Barcelona je kopirala naše 'kockice', revoltiran sam
Ćiro: Pa Barcelona je kopirala naše 'kockice', revoltiran sam

Barcelona je od svog osnutka 1899. godine nosila prugaste dresove u kakvom je u utorak ušao u trgovinu jedan dječak.

- Meni se sviđaju kvadratići. To je nešto novo. Vidjeli smo kako se promijenio stil igre momčadi, pa zašto ne bi i dizajn dresa - rekao je pa kupio novi dres.

Jedan stariji muškarac kaže:

- Dobro... s obzirom na novotariju... nije tako loš. Stvar je u tome što smo se naviknuli na pruge, a ovaj s kvadratićima me podsjeća na druge ekipe.

Njegov prijatelj dodaje:

- Moramo se naviknuti, iako je za ljude u našim godinama to teško.

Da se navijačima i publici ne sviđa novi dres Barcelone reklo je nešto više od 70 posto čitatelja, pokazale su internetske ankete novina La Vanguardia, Mundo Deportivo i Marca objavljene u ponedjeljak u ponoć.

Barcelona je u ponedjeljak popodne predstavila nove dresove koje će od srpnja nositi kapetan Lionel Messi i suigrači.

- Novi dizajn je inspiriran gradom Barcelonom, odnosno karakterističnim blokovima distrikta Eixample. On je dom nekih od najprepoznatljivijih građevina koje je dizajnirao veliki arhitekt Antoni Gaudi - navela je Barcelona u priopćenju.

Barcelona: Imamo dresove kao Hrvati, e sad ćemo pobjeđivati
Barcelona: Imamo dresove kao Hrvati, e sad ćemo pobjeđivati

"Kockice" prepoznatljive za Hrvatsku i Boavistu

Eixample je četvrt u središtu Barcelone nastala krajem 19. i početkom 20. stoljeća, koja se sastoji od skupina zgrada objedinjenih u kvadrate. Ondje se nalazi i znamenita crkva Sagrada Familia.

Dresovi s crvenim i bijelim kvadratićima gotovo su 30 godina prepoznatljivi znak nogometaša Hrvatske, nakon državne samostalnosti 1990. godine. Hrvatska je prije godinu dana u takvim dresovima osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Američki proizvođač sportske opreme Nike sponzor je i Hrvatskom nogometnom savezu i Barceloni.

Nike je također poručio kako je dizajn inspiriran tom četvrti.

- Barcelona je klub s istaknutom i pustolovnom filozofijom koja se osjeća diljem grada - rekao je direktor za dizajn u Nikeu Pete Hoppins povodom predstavljanja dresa u ponedjeljak.

Od poznatih momčadi u Europi "kockice" nosi još samo portugalski prvoligaš Boavista. Klub iz grada Porta, odnosno njegove četvrti Boaviste, ima dresove s crno-bijelim kvadratićima, poput šahovske ploče. Portugalski prvoligaš Moreirense pak ima dresove sa zeleno-bijelim kvadratićima.

Barcelona postaje 'kockasta'! Katalonci predstavili novi dres
Barcelona postaje 'kockasta'! Katalonci predstavili novi dres

Kvadratići na dresu nisu jedina stvar koja je u utorak izazvala polemiku u Barceloni. Naime, dresovi se prodaju po 155 eura, što je broj koji izaziva političke konotacije, i to negativne kod velikog dijela stanovnika Katalonije.

Članak 155. za ukidanje autonomije Katalonije

Nakon što je u listopadu 2017. organiziran referendum o nezavisnosti Katalonije, unatoč zabrani Ustavnog suda, španjolska Vlada je aktivirala članak 155. Ustava, kojim je preuzela privremenu izravnu kontrolu nad Katalonijom.

Zagovornici neovisnosti, među kojima brojni članovi Nogometnog kluba Barcelone, to su protumačili ukidanjem autonomije te regije. Nakon što su bili održani prijevremeni izbori u Kataloniji, na kojima su većinu mjesta u parlamentu opet zauzeli zagovornici neovisnosti, članak 155. Ustava je povučen. Katalonijom tako opet upravlja katalonska Vlada iz Barcelone.

"Novi dres Barcelone ne košta niti 154 niti 156 eura, nego 155! Doista neukusna šala", napisao je na društvenim mrežama navijač Ignasi Oliva Gispert.

Baš u utorak je španjolsko državno odvjetništvo, u svojoj završnoj riječi na suđenju za dvanaestero katalonskih dužnosnika u Madridu, ustvrdilo kako su zagovornici neovisnosti bili izvršili državni udar 2017. protiv Španjolske. Prvooptuženom bivšem potpredsjedniku katalonske Vlade Oriolu Junquerasu prijeti 25 godina zatvora.

Nogometni klub Barcelona podržava referendum o neovisnosti, na stadionu Camp Nou navijači često vijore zastave koje simboliziraju neovisnost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka