Obavijesti

Sport

Komentari 11

To je Dinamo: Pjesma, šalovi i strast u kvartu Nike Kranjčara

To je Dinamo: Pjesma, šalovi i strast u kvartu Nike Kranjčara
7

Dinamov 'Božićni pub kviz' u kvartu Cice Kranjčara okupio je dinamovce, došao je i Josip Kostelić, legendarni spiker koji je na Maksimiru radio od 1957. do 1995. I otkrio što se događalo 13. svibnja 1990. protiv Zvezde

VIDEO

Ne znam što si planirao za Božić, ali svakako idi na Dinamov pub kviz, prijavi se, odigraj... Pa napravi priču o pobjednicima, bila je urednička zapovijed.

U nekoj teoriji to bi moglo značiti da bih mogao raditi priču - o sebi. Ali, otom, potom... Mjesto radnje Dobri dol, zagrebački kvart u kojem žive legende Dinama - Kranjčari. Točnije kafić Vagabondo u kojemu su BBB-i 2005. Niki Kranjčaru objašnjavali da je za njih izdajica ode li u Hajduk. Transparenti svugdje, već na ulazu u kafić, a unutra, a što drugo, sve u znaku Dinama.

- O, deda, dobra večer - prolomio se pljesak kad je u kafić ušao Josip Kostelić (86), spiker na Maksimiru od 1957. do 1995. Punih 38 godina.

Deda Joža bio je spiker i 13. svibnja 1990. u Maksimiru.

- BBB-i su već vodili rat na travnjaku, a onda je deda ispalio: "Molimo navijače sa sjevera da se vrate!" - ispričao je Vladimir Škegro, a kafićem se prolomio smijeh.

- Znate, dva sata nakon tog kaosa, kad se vani vodio rat, došao je Velimir Zajec i pitao: 'Može li se utakmica ipak odigrati?' Bojao se kazne, a tko zna, možda nije vjerovao da će biti hrvatske lige. A kad sam izlazio sa stadiona, BBB-i su mi zaustavili auto i gledali u prtljažnik da možda ne skrivam suca - otkrio je Kostelić par andegdota, koje nikad nije ispričao.

Uz anegdote je počeo i kviz, 15 momčadi po četiri igrača, puno kao šipak. U mojoj su sve prekaljeni dinamovci, Niko Rukavina, Borut Šips, Saša Pavličić Bekić. I već na prvom pitanju - muka.

- Koji je igrač Dinama zabio najviše golova u derbijima protiv Hajduka?

Je li Igor Cvitanović? Soudani? Ili možda Eduardo? Ha, Eduardo je igrao najmanje derbija, za Dinamo je odigrao manje utamica i od Cvitanovića i Soudanija. Uostalom, Cvitanović je zabio više golova nego što Eduardo ima nastupa. Svugdje muk. Čak i kod Marijana Rastića, "dinamologa" i velikog navijača Deportivo La Corune. Kad je Hajduk 2008. u 2. pretkolu Kupa Uefa igrao protiv Depora, Rastić je, vjerovali ili ne, kontaktirao glasnogovornika Deportiva.

- Savjetovao sam mu da ne spavaju u Splitu jer će im Torcida cijelu noć biti pred hotelom, već da idu u Podstranu. I poslušali su, promijenili su lokaciju, mirno spavali i pobijedili 2-0.

Redaju se pitanja, trebalo je prepoznati četvoricu dinamovaca iz BiH, od kojih su mnogi imali problema oko Mustafe Arslanovića, koji je u Dinamo stigao 1980. iz Sobode Bosanski Novi, pa se u Maksimiru zadržao do 1988., pa idu video klipovi nekih od najboljih golova, pa asocijacije. Za vrijeme cijelog kviza, a što drugo, puštaju se Dinamove pjesme. Atmosfera kao nekad uoči utakmica. Svi kao jedan. Svi u plavom. Plješće se i Mići Martiću, treneru futsal Dinama, koji igra s dedom Kostelićem i Matijom Đulvatom, igra i Mirko Kelava, brat bivšeg golmana Dinama Ivana Kelave... Stigle su momčadi iz svih zagrebačkih kvartova...

I na kraju, rezultati. Nakon dva poluvremena po 20 pitanja, najveći šok izazvalo je treće mjesto Draganićke farme (Zajecova vikendica), jednih od favorita. A čim su oni završili treći, svi su pogledali u nas, njihove najveće rivale. Da, prvo mjesto momčad - Mlinka za Cicu (legendarna asistencija protiv Zvezde) i ono što je u početku bila šala - radim priču o mojim suigračima i sebi. Drugo mjesto osvojila je momčad Phillipe Charles Lucien Christanval... 

- Neopisivo nam je drago vidjeti koliko ljudi voli Dinamo - rekao je Saša Pavličić Bekić iz pobjedničke momčadi.

Pa kad sam ispitao suigrače, red je i da sebe nešto priupitam.

- Dubravko, kakav vam je bio kviz?

- Pa, ovaj, hm, ne znam...

I bolje šuti. U tih dva sata proživjeli smo sve se ono zbog čega je Dinamo otišao u besmrtnost. Emocije i ljubav prema klubu, kojih odavno nema, te su večeri prštale Dobrim dolom. Bio je to sjajan Dinamo. Onaj koji je bio više od kluba, duh i dah Zagreba i njegove vojske navijača. Uostalom, slogan kviza sve govori - Dinamo, to si ti! Vidimo se na sljedećem kvizu, na proljeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao