Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tomašić Platiniju: Koristili ste sport za politiku i propagandu

None Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

'UEFA se odobrenjem minute šutnje ne samo ogriješila o politiku krovne nogometne organizacije FIFA-e, već i oglušila o pravomoćne presude međunarodnih sudova...'

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić (HKS) poslala je pismo predsjedniku Uefe Michelu Platiniju u kojem osuđuje dozvolu minute šutnje uoči utakmice trećeg pretkola Lige prvaka između Partizana i Steaue prošlu srijedu, 5. kolovoza u Beogradu za sve protjerane i žrtve vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Pismo prenosimo u cijelosti:

Kao zastupnica u Europskom parlamentu najoštrije osuđujem ovakvu politizaciju sporta. Također, smatram da je moja dužnost reagirati i na neujednačene kriterije koje primjenjuje Vaša kontinentalna organizacija u odnosu na krovnu svjetsku organizaciju FIFA-u.

19. studenog 2013. na utakmici dodatnih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu između Hrvatske i Islanda na stadionu Maksimir transparent sadržaja "Zapamtite Vukovar" morao je biti uklonjen, a hrvatski reprezentativac Josip Šimunić drastično je kažnjen s deset utakmica suspenzije zbog skandiranja političkih poruka nakon završetka iste te utakmice.

Iako Vam je, vjerujem, minuta šutnje na utakmici Partizan - Steaua predstavljena kao humani čin odavanja pijeteta ljudskoj patnji, riječ je eklatantnom primjeru korištenja sporta u političke i propagandne svrhe. Naime, svi međunarodni sudovi koji su presuđivali o vojno-redarstvenoj operaciji 'Oluja' utvrdili su kako nije bilo organiziranog protjerivanja srpskih civila u sklopu ili nakon operacije, već se radilo o organiziranoj evakuaciji koju je zamislilo i sprovelo vodstvo tzv. Republike Srpske Krajine.

UEFA se odobrenjem te minute šutnje ne samo ogriješila o politiku krovne nogometne organizacije FIFA-e, već i oglušila o pravomoćne presude međunarodnih sudova.

Ovim putem od Vas tražim unutrašnju istragu ovog slučaja te Vaše službeno očitovanje o njezinom ishodu. Ako odlučite da za tim nema potrebe i time podržite politizaciju i dvostruke kriterije u europskom nogometu, bit ću prisiljena potegnuti ovo pitanje u Europskom parlamentu.

Komentari (53)
  • Bravo Hrvatska Ruzo!

    13. 8. 2015,   15:52
  • ima veca m... od svih u vladi zajedno

    13. 8. 2015,   15:57
  • Ružo hvala ti na svemu što činiš za hrvatski narod. To je bila samo još jedna u nizu provokacija srba na čelu sa njihovim radikalima Vučićem, Nikolićem, Vulinom i Šešeljom, koji su svi za vrijeme rata pozivali na ubijanje našeg naroda. U tom su ratu stradali na desetke tisuća naših ljudi zbog velikosrpske politike koju vode i danas.I danas Srbi bulazne o tome kako će na tenkovima osloboditi tzv. krajnu Zato Ružo pobrini se da ti barbari nikada ne uđu u EU jer im tamo nije mjesto sve dok se ne ispričaju za rat i plate ratnu odštetu!

    13. 8. 2015,   16:09