Obavijesti

Sport

Komentari 6

Tongaška nauljena zvijer želi na OI u dva različita sporta...

Tongaška nauljena zvijer želi na OI u dva različita sporta...
1

'Trenutno treniram u kajaku koji je potpuno drugačijih dimenzija i težine od profesionalnog. Novi kajak moram platiti sedam tisuća funti, a želim i naći nekoliko partnera za treniranje', rekao je Pita Taufatofua

VIDEO

Teško se i sjetiti nekog sportaša koji je digao toliko prašine na Olimpijskim igrama kao Tongažanin Pita Taufatofua (35).

Ako ga se već ne sjećate po sportskim (ne)uspjesima možda vam je negdje u memoriji ostalo njegovo nauljeno tijelo na svečanosti otvorenja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine. Mišićavi Pita bez majice ponosno je nosio zastavu otočne državice Tonge. Nosio je tek ta'ovalu (tongašku narodnu nošnju, op.a.) oko struka.

Pokretanje videa...

Pita s veslom 00:10

Pita Taufatofua natjecao se u taekwondou kao prvi iz svoje države kojem je to pošlo za rukom. Odmah ga je u prvom kolu isprašio Iranac Sajjad Mardani sa 16-1, a Pita je do kraja Olimpijskih igara strpljivo dijelio intervjue uživajući status zvijezde. Svi su se željeli fotkati s nauljenim borcem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pyeongchang 2018 - opening ceremony

Nije Pita htio otići u ropotarnicu povijesti pa je po povratku u Australiju (u kojoj živi) nastavio s treningom. Ipak, odustao je od taekwondoa te se primio skijaškog trčanja. Nije imao pojma o tom sportu, ali ga je privukao pa je počeo učiti tehniku na YouTubeu. U dvije godine usavršio je zanat te se kvalificirao na ZOI u PyeongChangu. Postao je tek drugi Tongažanin nakon Brune Bananija koji se kvalificirao na ZOI.

Naravno, nosio je zastavu na svečanosti otvorenja jer je bio jedini sportaš svoje države na ZOI-ju, a iako je vani bio debeli minus, on je opet bio gol i nauljen.

Nastupio je na utrci 15 kilometara slobodnim stilom u skijaškom trčanju, a završio je 114. od 119. skijaša.

Ni s 35. godina na leđima ne razmišlja o kraju sportske karijere. Plan mu je otići na OI u Tokio, a na repertoaru je treći sport čime bi postao prvi čovjek u povijesti koji je nastupio na OI u tri potpuno različita sporta.

- Želim ući u kajak i natjecati se u divljim vodama - rekao je Pita BBC-ju.

Kajak su izumili ainui te aleutski i eskimski lovci u sub-arktičkim područjima Sjeveroistočne Azije, Sjeverne Amerike i Grenlanda, a upravo su oni prvi kolonizirali polinezijske otoke. Uključujući u Tongu.

- Taj sport blizak je mom srcu jer su ga moji preci izmislili prije nekoliko tisuća godina. Svim srcem želim otići na OI u Tokio 2020. i postati prvi čovjek koji će uzeti zlato za Tongu. Želim u pozitivnom svjetlu predstaviti svoju kulturu i porijeklo - rekao je Pita pa dodao:

- Očekivanja? Nemam pojma koji su mi dometi.

Skuplja novac za kajak

Taufatofua još nema odgovarajući kajak za svoj pothvat pa je pokrenuo crowd-funding kampanju. Tražio je i pomoć nekih političara, a za troškove kanua i priprema od 12-15 mjeseci trebat će mu vrtoglavih 120 tisuća funti.

- Trenutno treniram u kajaku koji je potpuno drugačijih dimenzija i težine od profesionalnog. Novi kajak moram platiti sedam tisuća funti, a želim i naći nekoliko partnera za treniranje.

Pokretanje videa...

Pita trenira 00:07

Pita Taufatofua sada se sprema za Svjetsko prvenstvo u kajaku na divljim vodama u mađarskom Szegedu u osmom mjesecu i to će mu biti prva šansa za plasman na OI. Kako bi se plasirao u Tokio mora biti među prvih pet.

Ipak, realnija šansa mu je prvenstvo Oceanije u veljači 2020., a kazao je kako će se pokušati i vratiti svojoj prvoj ljubavi, taekwondou, koji trenira od sedme godine pa bi ga na OI u Japanu mogli gledati u dva različita sporta.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska