Obavijesti

Sport

Komentari 35

Traži se novi europski prvak: Francuska ide po "hat-trick"

Traži se novi europski prvak: Francuska ide po "hat-trick"
4

Francuska i Portugal od 21 sat na Stade de Franceu igraju finale Eura. Francuzima je to treći europski finale, Portugalcima drugi. "Triciolori" su u oba prethodna finala osvojili naslov

VIDEO

Stade de France, nedjelja, 21.00. Francuska ili Portugal? Negdje oko 23 sata, ako ne bude produžetaka i penala, saznat ćemo ime novog europskog prvaka. 

Francuska igra treće finale na europskim prvenstvima, a Portugal drugo. Francuzi za sada imaju 100-postotan učinak - dva finala, dva naslova, dok je Portugal u svom jedinom euro-finalu izgubio od Grčke. 

Zanimljivo, Francuska je oba naslova osvojila kada je u polufinalu pobijedila Portugal. Sada mogu i do treće titule i to ponovo preko Portugalaca. No, ovoga puta u finalu.

Platinijevo prvenstvo

"Tricolori" su prvu europsku krunu osvojili 1984. godine na prvenstvu koje je održano u njihovoj domovini. Francuzi su do naslova stigli na impresivan način. U pet susreta upisali su pet pobjeda uz razliku pogodaka 14-4.

Na putu do prvog mjesta dobili su Dansku (1-0), Belgiju (5-0) i Jugoslaviju (3-2) u skupini, te Portugal (3-2)  i Španjolsku (2-0). Najviše problema imali su upravo protiv Portugala u polufinalu pobijedivši 3-2 u produžetku golom Michela Platinija u 119. minuti. Junak prvenstva bio je upravo Platini s čak devet golova.

Drugi naslov za "tricolore"

Drugi naslov prvaka Francuska je osvojila 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. Momčad koju je predvodio Zinedine Zidane u skupini je bila druga iza Nizozemske.

Francuzi su dobili Dansku (3-0) i Češku (2-1), a izgubili od Nizozemske (2-3). U četvrtfinalu su dobili Španjolsku (2-1), a u polufinalu Portugal 2-1 nakon produžetaka.

U završnom susretu Francuska je dobila Italiju 2-1 i to nakon produžetaka 'zlatnim golom' Davidea Trezegueta u 103. minuti.

Portugal vječiti polufinalist

Portugal je čak pet puta bio u polufinalima europskih prvenstava, a sutrašnji ogled na Stade de Franceu bit će im drugi finale. U prvom pokušaju nisu uspjeli. Na prvenstvu koje je održano u Portugalu senzacionalno je slavila Grčka pobijedivši u finalu domaćina 1-0. Zanimljivo, Grčka je dobila Portugal i na otvaranju turnira 2-1.

Portugal je nakon početkog poraza dobio preostale dvije utakmice u skupini (Rusiju 2-0, Španjolsku 1-0). U četvrtfinalu su dobili Englesku boljim izvođenjem jedanaesteraca 6-5 nakon što je susret završio 2-2. U polufinalu je pala Nizozemska (2-1), no u finalu su Grci priredili najveću senzaciju u povijesti europskih prvenstava. 

Međusobni susreti

Portugal i Francuska igrali su 24 međusobna susreta, Francuzi su pobijedili 18 puta, Portugalci četiri puta, a jedna utakmica je završila bez pobjednika. Međutim, samo su tri puta igrali službene utakmice, a sve tri su dobili Francuzi i to sve tri u polufinalu.

Prvi službeni susret između ove dvije reprezentacije odigrao se 1984. u Marseilleu u polufinalu EP-a kojeg su Francuzi organizirali. 'Tricolori' su slavili 3-2 nakon produžetaka uz dva gola Jeana-Francoisa Domerguea, a jedan pogodak postigao je Michel Platini. Za Portugal je dvostruki strijelac bio Jordao.

Novi ogled bio je u polufinalu EP-a 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. U susretu igranom u Bruxellesu Francuska je slavila 2-1, ali ponovo nakon produžetaka. Zinedine Zidane i Thierry Henry zabili su za Francusku, a Nuno Gomes za Portugal. 

Francuska je dobila Portugal i u polufinalu SP-a 2006. u Njemačkoj. U susretu igranom u Munchenu 'Tricolori' su pobijedili golom Zidanea u 33. minuti.

Griezmann protiv Ronalda, vol.2

Antoine Griezmann igra najbolji nogomet u karijeri. Od kržljavca kojeg nitko od francuskih klubova nije htio, napadač Atletico Madrida postao je junak nacije. 

Germany v France - Semi Final: UEFA Euro 2016

Griezmann je na šest golova, duplo više od Ronalda i Balea, koji su na tri gola. Giroud i Payet također imaju tri gola, ali teško da će itko stići nevjerojatnog Griezmanna. Samo je Michel Platini prije 32 godine zabio više na jednom Euru, devet komada, a Francuska je tada osvojila naslov prvaka.

Griezmann će imati i dodatni motiv. S druge strane bit će Cristiano Ronaldo koji mu je već "ukrao" jedan naslov, onaj u Ligi prvaka u okršaju Reala i Atletica. 

Griezmann i Ronaldo 17 puta igrali su jedan protiv drugoga u svim natjecanjima. Ronaldo ima sedam pobjeda, Griezmann pet, a pet puta završilo je bez pobjednika. U tim susretima Portugalac je zabio 11 golova, Francuz tri.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren

PAYET GA "POKUPIO" Cristiano Ronaldo ozbiljno je ozlijedio koljeno već u devetoj minuti pariškog finala nakon starta Dimitrija Payeta. Ponajbolji nogometaš svijeta morao je izaći iz igre

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima
VIDEO

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima

BJEŽI OD MENE Deschamps, Griezmann i ostali pri izlasku na teren Stade de Francea borili su se s navalom - moljaca. Lijepe se na korner-zastavice, golove, reklame...
Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu
IGRAČI U STRAHU

Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu

Nekoliko metara od hotela u kojem je smještena francuska nogometna reprezentacija ostavljena je sumnjiva torba. Francuska policija ju je raznijela, a kasnije se ispostavilo da je bila lažna uzbuna