Obavijesti

Sport

Komentari 15

Tri otkaza Slavena Bilića: Od Super Slava do pedale s klupe

Tri otkaza Slavena Bilića: Od Super Slava do pedale s klupe
1

Iako je godinama odrađivao dobar posao kao izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije te imao i odličnu sezonu u West Hamu, Biliću ovo nije prvi otkaz

VIDEO

Slaven Bilić nakon samo pet mjeseci na klupi Al Ittihada dobio je otkaz u arapskom klubu iako je u siječnju čak dobio nagradu za najboljeg trenera prvenstva.

A iako je godinama odrađivao dobar posao kao izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije te imao i odličnu sezonu u West Hamu, Biliću ovo nije prvi otkaz.

Moskovska pedala

Bilić je došao na klupu Lokomotiva u srpnju 2012. godine na inzistiranje predsjednice Olge Smorodskaje, a ona ga je naposljetku i koštala angažmana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bio je Bilić na klupi ruskog kluba 352 dana, a njegova momčad je tada postigla i tada najlošiji rezultat u dva desetljeća do tada. Hrvatski trener tada se žalio na nedostatak pojačanja, nadao se navodno dolasku Ivana Rakitića, a pod njegovim vodstvom potrošeno je oko 20 milijuna eura na dovođenje Vedrana Ćorluke, Aleksandra Samedova i Damea N'Doyea

Dva kola prije kraja prvenstvene sezone u kojoj je dobio otkaz, igrači su mu ipak stali u obranu, no nije bilo dovoljno:

-Znate, ne volim slušati kad se govori o mogućem odlasku Slavena Bilića - izjavio je tada za Izvestija glavni obrambeni igrač Jan Durica i nadodao:

- Tim više jer su pred nama još dva prvenstvena susreta. Podržavam našeg trenera. Nije samo on kriv za to što tako loše igramo. Jednostavno imamo jako težak period. Da bi sve popravili, moramo imati momčadski duh. Svaki nogometaš si mora postaviti pitanje: što moram napraviti kako bi momčad bila još jača? Trebamo što prije zaboraviti na neuspjehe i započeti sve od početka. Mi smo jaka momčad i uvjeren sam da ćemo naći snage da se podignemo.

Zamijenio ga je Leonid Kučuk, bjeloruski stručnjak koji je dotada vodio Kuban iz Krasnodara, a upravo je predsjednica Smorodskaja naposljetku okrenula ploču iako je do tada mjesecima branila Bilića.

S njim su tada klub napustili i svi pomoćnici.

Od vrha do dna s 'čekićarima'

Na klupu West Hama Slaven je sjeo u lipnju 2015. godine, a u Londonu se zadržao gotovo 900 dana. Dvije i pol godine, pune uspona i padova.

U prvoj je sezoni bio druga najbolja priča Premiershipa, osvojio je sedmo mjesto u prvenstvu, a jedini razlog zašto se nije više pričalo o njemu bio je Leicester Claudija Ranierija koji je neočekivano osvojio prvenstvo.

Druga sezona ipak je bila blagi korak unazad, no 11. mjesto bilo je prihvatljivo, a onda je u trećoj godini sve krenulo u propast.

Borio se Bilić s ostankom u ligi, imao je tek devet bodova i dvije pobjede nakon 11 kola, a tada je dobio i otkaz.

- Ne zamjeram nikome ništa, ponosan sam na svoj posao u ovom klubu. Ovu sezonu nismo počeli dobro, a kao i u većini klubova diljem Europe, menadžer je taj koji plati cijenu neuspjeha. To je logičan potez - prihvatio je tada otkaz Bilić skroz smireno, a bio je i u pravu.

Potrošio je West Ham tog ljeta 50 milijuna eura na pojačanja, Mourinho ih je vidio u borbi za vrh lige, no Arnautović, Chicharito i Pablo Zabaleta nisu bili dovoljni.

- Teškog srca dali smo otkaz Biliću. Od dolaska u klub Bilić je radio pošteno i iskreno te pokazao veliku odlučnost i posvećenost poslu koji je obavljao. Niti jedan navijač West Hama neće mu zaboraviti uspjehe u prvoj sezoni na klupi, a pogotovo onu pobjedu protiv Manchester Uniteda u posljednjoj utakmici na Boleyn Groundu. Ove sezone puno smo uložili i doveli igrače za koje je Slaven smatrao da će pomoći u želji da ponovimo tu prvu sezonu. Nažalost, rezultati i igre nisu na razini kakvu očekujemo i vjerujemo da ovi igrači mogu pružiti. Smatramo da imamo priliku dovesti kvalitetnog menadžera koji će klub obogatiti novim idejama, a talentiranoj momčadi dati novi entuzijazam. Hvala Slavenu i njegovom timu, uvijek će biti dobrodošli u naš doma - oglasilo se tada predsjedništvo kluba.

Presudio mu Mamić

Super Slav je u klub došao krajem rujna zajedno sa svojim pomoćnicima, a kao glavni cilj mu je bio da izbori ostanak u ligi, no i nakon pet mjeseci Al Ittihad je duboko u zoni ispadanja s osam bodova manje od pozicije koja osigurava ostanak.

Iz kluba odlaze i Aljoša Asanović, Dean Računica, Marijo Tot, Frano Leko, Danilo Butorović, Tonči Gabrić i Ivo Katušić, koji su bili njegovi pomoćnici. Ugovor je potpisao do 2021. i jamčio mu je tri milijuna eura po sezoni, no izdržao je na kraju pet mjeseci.

Bilić i njegov klub bili su u sjajnoj formi u siječnju, a on je čak i dobio nagradu za trenera mjeseca. Imali su čak pet pobjeda u šest utakmica, no presudili su mu jako loši rezultati u veljači i u konačnici poraz od Al Hilala (0-2) kojeg vodi Zoran Mamić.

Na klupu kao zamjena stiže Čileanac Jose Luis Sierra, a 50-godišnji Sierra već je dvije sezone vodio Al Ittihad, a proteklih pola godine proveo je u Shabab Al Ahliju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub