Obavijesti

Sport

Komentari 6

U eksploziji izgubila obje noge, a danas je model i sportašica...

U eksploziji izgubila obje noge, a danas je  model i sportašica...
1

Roditelji su joj se ubili aktiviravši bombu kad je imala svega nekoliko mjeseci. Ostala je bez nogu, a baka i djed poslali su je u sirotište, no usvojila ju je američka obitelj

VIDEO

Haven Shepherd (14) nije dobila istu priliku kao svi. Kao beba je ostala bez obje noge i roditelja, a baka i djed poslali su je u sirotište.

Četrnaest godina kasnije Haven je pobijedila sve prepreke, predrasude i osude te je na putu da bude američka paraolimpijka 2020. u Tokiju.

Inspiracija je brojnim klincima pokazujući im da ih različitost ne čini manje vrijednima ili nejednakima, nego posebnima. I da u životu mogu učiniti što god požele.

Haven je rođena u Vijetnamu kao Phuong Twi Do, no kad je imala svega nekoliko mjeseci njezini su roditelji aktivirali bombu i ubili se, a ona je izgubila obje noge ispod koljena.

Roditelji su joj počinili samoubojstvo jer vijetnamsko društvo ne prihvaća preljub i njihovu vezu. Njezini baka i djed odlučili su je dati u sirotište jer su siromašni te nisu mogli plaćati troškove njezina liječenja.

No kako život nikad ne zatvori jedna vrata, a da ne otvori druga, tako je i Haven dobila drugu priliku
Američki bračni par Rob i Shelly Shepherd čuli su za njenu priču te su 2005. iz Missourija otputovali u Vijetnam kako bi je usvojili.

- Roditelji su mi rekli da sam zapravo ja njih izabrala kad su došli u Vijetnam. I mislim da mi je to bila najbolja odluka u životu - rekla je Haven.

I can't say enough about my dad. When they came to Vietnam they tell me I "chose" him and wanted him to hold me and carry me all the time. He's still carrying me. Best choice I've ever made. ❤️ my daddy!

Posted by Haven Shepherd on 18. lipnja 2017

Nova obitelj pružila joj je ljubav, toplinu i priliku da bude što god želi.

- Moja obitelj uvijek me je podržavala i naučila me da se ne suzdržavam zato što moram koristiti prostetičke noge. Jednom sam sjedila na klupi i gledala neke djevojke kako igraju košarku. Mislila sam da ja to nikad neću moći, a onda me trgnula sestra i rekla da probam, da se ne smijem na klupi sažalijevati. Pomogla mi je puno i ugradila taj mentalitet. Od tada sam se natjecala u atletici, plivanju i brojnim drugim sportovima - istaknula je Haven.

S 10 godina počela je trenirati plivanje te je toliko dobra da će vjerojatno nastupati na Ameriku na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020.

- Ono što najviše volim kod plivanje je kad skinem prostetičke noge. Osjećam se tako slobodno u vodi - rekla je Haven, kojoj je majka Shelly s pet godina rekla što se dogodilo kad je bila mala i zašto nema noge.

WHAT DO I LOVE ABOUT THIS PICTURE? It captures my "lucky socks" I wore from October to February!! Since I was little my...

Posted by Haven Shepherd on 14. ožujka 2017

- Iskreno, odrastala sam slušajući kako sam izgubila noge i mislila sam da je to normalno i da se to događa svima. A onda sam s pet godina shvatila da to baš i nije tako. Kad me netko pita kako sam izgubila noge uvijek im kažem istinu, da su moji roditelji imali izvanbračnu vezu i da su me tako i dobili. U Vijetnamu se žene me mogu razvesti te su zato počinili samoubojstvo - kaže Haven.

Osim roditelja puno su joj u životu pomagali i braća i sestre.

- Jedno od prvih sjećanja mi je ono na sestru. Rekla mi je da iako sam različita od njih, baš ta moja različitost čini me posebnom - istaknula je Haven.

Kako bi natjerala i sve ostale da razmišljaju kao njena sestra i obitelj počela se baviti modelingom.

After swimming for 12 days it feels great to wash the chlorine off and go out on the town for some sushi!! Tomorrow we will finally be home!!

Posted by Haven Shepherd on 23. srpnja 2017

- Želim svima poručiti da je u redu biti drugačiji, i da se osjećaju ugodno i dobro u svojem tijelu jer različitost je dobra - kaže Haven.
Svojim srcem, pozitivnom stavom i borbom očarala je i svoje nove roditelje.

- Svi mi imamo predrasude o hendikepiranoj djeci, a tako je bilo is Haven. Mislili samo da ona treba neki mirniji život, no nismo mogli biti više u krivu. Željeli smo je učiti sviranju klavira, a ne sportu, a ona sada kroz sport ostvaruje svoje snove - rekla je mama Shelly.

Haven nerijetko odlazi u bolnice gdje posjećuje ljude s amputiranim udovima. Razgovara s klincima od devet godina do penzionera. Govori im o svojim iskustvima i kako je pobijedila predrasude.

What a great day. I love swimming but what really makes me happy is helping these kids learn to live a full and happy life with physical differences. My heart is full tonight and my body is tired 😴!

Posted by Haven Shepherd on 8. lipnja 2017

- Moje prostetičke noge nije moguće ne zamijetiti. Dio su mene, ne mogu se probuditi i reći da želim prave noge, moram živjeti s ovim što imam. To govorim i ljudima u bolnicama, da bez obzira na hendikep mogu imati bogat i uzbudljiv život - istaknula je Haven.

Ona je u tome uspjela, uspješna je sportašica, model i osoba, koje nesebično pomaže drugima u savladavanju svih prepreka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve