Obavijesti

Sport

Komentari 1

U savršenoj Istri HNS stvara nove nogometne velemajstore

U savršenoj Istri HNS stvara nove nogometne velemajstore
1

'Često se nekritički procjenjuju i HNL i HNS, a činjenica je da su izuzev Rakitića svi srebrni proizašli iz HNL-klubova i HNS-sustava. Manje se igra onaj nogomet na cesti, na ulici... Utoliko su važniji ovakvi kampovi'

VIDEO

Istra je, kako joj i himna govori: krasna zemlja. Prekrasna. Priroda predivna, klima idealna. A kad je o sportu riječ: uvjeti za trening savršeni, hoteli sjajni. Nemoguće je oteti se dojmu da bi Istra (kao, na primjer, turska Antalya) mogla, kroz investiciju u zimski nogometni tj. sportski turizam, napraviti - tvornicu novca.

Prirodni su uvjeti takvi da bi, ulaganjem u infrastrukturu i adekvatnom organizacijom, zimi u Rovinju, Novigradu, Umagu, Medulinu... Bilo kojem istarskom obalnom gradu, mogli gledati pripreme i test-utakmice Bayerna, Reala, Intera, Liverpoola...

Nije pretjerivanje. Temelji postoje. Naravno, vrhunski nogomet počinje vrhunskim radom s mladima, a kamp Hrvatskog nogometnog saveza u Novigradu zaista radi upravo tako - svjetski.

Srebrni su djeca HNL-a i HNS-a

Pod vodstvom glavnog instruktora Hrvatskog nogometnog saveza Petra Krpana danas je okončan tradicionalni, osmodnevni kamp za mlađe uzraste (selekcije do 15, 16 i 17 godina) te petodnevni kamp dvije ženske nogometne selekcije, uzrasta do 17 i do 19 godina. Krpan, brončani sa svjetskog prvenstva '98, pojašnjava:

- Sveukupno je u osam dana na četiri novigradska treniralo 100-tinjak djece, što dječaka, što djevojčica. Ne samo iz hrvatskih klubova nego i nadarena djeca iz dijaspore. Uvjeti su zaista sjajni, hotel Maestral i tereni su vrhunski, stručni stožeri optimalno ekipirani i u Istri naš kamp radi vrhunski - pričao nam je Pero Krpan uz čiji su nadzor u kampu nogometaša radom ravnali stručnjaci Tomislav Gričar, Mladen Ivančić, Elvis Brajković, Goran Meštrović, Nenad Pralija, Đoni Tafra, Jozo Bebić, Hrvoje Sunara i Sergej Milivojević, a HNS-ov tim zaokružili su i brojni kondicijski treneri, liječnici, fizioterapeuti, ekonomi i tajnici.

Pokretanje videa...

00:31

- Često se nekritički procjenjuju i HNL i HNS, a činjenica je da su izuzev Rakitića svi srebrni proizašli iz HNL-klubova i HNS-ovog sustava. Dakle, u Hrvatskoj nogometni stručnjaci s djecom rade ozbiljno i sustavno. Dokaz nije samo seniorska nego i U-21 selekcija Nenada Gračana koja se plasirala na Euro - rekao je Krpan.

Talenata uvijek ima

Nekadašnji kapetan Rijeka, Mladen Ivančić, gotovo je dva desetljeća HNS-ov stručni kadar. U igračko doba poznat kao: lider i fajter, tvrđi od stijena Kantride.

Koliko raznorazni gadgeti danas 'kradu' nadarenu djecu od organiziranog bavljenja sportom ili talenata ima kao u doba kada ste vi bili tinejdžer?

- Ima nadarenih nogometaša i nogometašica. Manje se igra onaj nogomet na cesti, na ulici... Utoliko su važniji ovakvi kampovi na kojima se klince može usmjeriti, a ujedno i njima i njihovim obiteljima pokazati da Hrvatski nogometni savez o njima itekako vodi računa - rekao nam je Ivančić.

Neovisno o godištu i radi li se o dječacima ili djevojčicama, najviše sudionika i sudionica kampa došlo je iz tradicionalnih hrvatskih nogometnih središta - Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita no za hrvatski dres od prvih su se nogometnih koraka odlučili i klinci i klinke iz hrvatske dijaspore, najbrojniji iz Njemačke (Bayern, Augsburg, Frankfurt...) i Austrije (RB Salzburg, LASK Linz...).

U radu novigradskog kampa sudjelovale su i dvije ženske selekcije, za uzraste do 17 i 19 godina, pod vodstvom stručnog stožera na čelu kojeg su bili izbornik hrvatske U-19 selekcije Hrvoje Matijević i vršiteljica dužnosti izbornice U-17 reprezentacije: Marija Margareta Damjanović.

Pokretanje videa...

00:29
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka