Obavijesti

Sport

Komentari 2

Ublažili sankcije za meldonij: Neki sportaši su amnestirani

Ublažili sankcije za meldonij: Neki sportaši su amnestirani
1

U dopinškim testovima u kojima je utvrđeno prisustvo manje od jednog mikrograma meldonija prihvatit će se prihvatljivima, a ti sportaši trebali bi biti amnestirani

VIDEO

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) objavila je u srijedu kako će se dopinški testovi uzeti do 1. ožujka ove godine, a u kojima je utvrđeno prisustvo meldonija manje od jednog mikrograma proglasiti prihvatljivima, te ti sportaši neće biti suspendirani.  

WADA je meldonij uvrstila na listu zabranjenih supstanci od 1. siječnja ove godine, a sportaši su o toj odluci obaviješteni tijekom jeseni prošle godine. No, kako se meldonij može duže vrijeme zadržati u organizmu, WADA je odlučila ublažiti sankcije za prekršitelje.

Prisustvo meldonija u organizmu prvenstveno je pogodilo ruske sportaše, tamošnji ministar sporta Vitalij Mutko nedavno je izjavio kako je 40 ruskih sportaša bilo pozitivno na taj preparat.

- Rusko ministarstvo sporta pozdravlja odluku WADA-e koja njome pokazuje želju za razumijevanjem situacije, a ne striktno držanje pravila. Oni su spremni istraživati koliko dugo se meldonij zadržava u organizmu, te su pokazali kako su objektivni u borbi protiv dopinga - stoji u Mutkovoj reakciji na WADA-inu objavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najpoznatije "žrtve" meldonija bile su bivša prva tenisačica svijeta Marija Šarapova, te plivačica Julija Jefimova, kojoj bi to bio drugi pozitivan nalaz zbog kojega joj prijeti doživotna zabrana nastupa.

Predsjednik Ruskog klizačkog saveza Aleksej Kravcov izjavio je kako bi prema odluci WADA-e automatsko pravo nastupa ponovno stekli peterostruki svjetski prvak Pavel Kuližnikov, te olimpijski prvak u "short tracku" iz Sočija 2014. Semen Elistratov.

- Njih dvojica bi trebala biti amnestirana zbog količine meldonija pronađene u njihovim uzorcima. Nisu krivi kao što smo mi i tvrdili ranije. Ovo je naravno dobra vijest, ali još uvijek veliki oblak sumnje visi nad čitavim slučajem - izjavio je Kravcov.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub