Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uče u reprezentaciji: Iskustvo? Ma daj, koga još briga za to?!

None Foto: Marin Tironi 4

Joseu Mourinhu je trebala 21 godina dokazivanja da stigne do klupe Real Madrida. A da biste bili izbornik bilo koje hrvatske reprezentacije, ne treba vam ni par dana

Još kao dijete Jose Mourinho, kažu, nogomet je gledao nekim drugim očima. Razumio ga je i tad bolje nego puno trenera, ali na lijepe oči nikad nije ništa dobio. Prije 21 godinu Portugalac je napustio mjesto školskog trenera i počeo svoju borbu. Amadora i Ovarense bila su prva dva kluba, zatim je otišao u Benficu, gdje je trener bio sir Bobby Robson. Ondje je počelo putovanje koji je nedavno završilo na vrhu - na klupi madridskog Reala. Više od toga ne postoji. Trebalo mu je više od 20 godina, ali uspio je zato što vrijedi.

Ono što je u svjetskom nogometu klupa Real Madrida, to je u hrvatskom sportu klupa reprezentacije. Samo, u nas to ide malo drukčije. Ovdje reprezentacija nije nagrada nego praktički prvi ozbiljniji izazov. Iskustvo i rezultati? Ma koga to briga za to?!

Slaven Bilić je 2001. iznenadno postao trener Hajduka, ali brzo je otišao. Potom je dobio reprezentaciju U-21, s kojom se nije uspio kvalificirati na EP, a 2006. postaje izbornik seniorske reprezentacije. Čovjek bez imalo iskustva dobio je ono za što se Mourinho borio 20 godina.

Iste su i košarkaška i rukometna priča. Joke Vranković dobio je košarkašku reprezentaciju na temelju nekoliko dobrih utakmica Širokog, koji je vodio. Ono što je napravio u Ciboni, za brzi je zaborav. Goluža je rukometnu repku dobio nakon klupe Siscije iz Siska, tako je odlučio Zoran Gobac. Tri najveća sporta u rukama su potpunih početnika. Ali u nas je ionako sve moguće... 

Joke Vranković (košarka) - Njegov dolazak sve je šokirao

Nakon što je HKS odlučio da će novi izbornik reprezentacije biti Joke Vranković, mnogi su se čudom čudili. Referencije koje su ga onamo dovele poznate su samo onima koji su ga odabrali.

Slavko Goluža (rukomet) - Od zamjene do autoriteta

Goluža je preko noći morao od Balićeve zamjene postati autoritet. Naravno, nema iskustva za to i na nedavnom Svjetskom prvenstvu potpuno se izgubio. To nas je na kraju skupo stajalo.

Vjeko Kobeščak (vaterpolo)- Dobio je ulogu spasitelja

Uprava vaterpolista Mladosti odlučila je zahvaliti se Emilu Nikoliću, a kao vatrogasno rješenje unaprijeđen je Vjeko Kobeščak. Iako je dugo pomoćnik Ratka Rudića, Vjeko nikad nije morao povlačiti ključne poteze. Sad će trebati jer Mladost je na dobrom putu da upropasti cijelu sezonu.

Komentari (29)
  • Jeste ga opet uzeli na zub, jadan taj Bilić. Pa da bar otiđe više. Ko će onda doć? Pijanac Cico, ili možda lopov Štimac? Piše se i o N.Kovaču haha. Stranca nećete, ko onda da vodi tu reprezentaciju. Možda talenat K. Jurčić, sve stručnjak do stručnjaka u p.m. haha

    21. 4. 2011,   16:23
  • Zadnjih 5 godina Hrvatska je u top 10 reprezentacija svijeta. Proporcionalno broju stanovnika u zemlji, usporedno s ostalim konkurentima u top 10 - mi smo prvaci svijeta. Odabrao Slaven Bilić

    21. 4. 2011,   17:05
  • Nemam ništa protiv Bilića al po meni on kao da je pao s Marsa,bez dugogodišnjeg iskustva nemože se vodit jedan ozbiljan klub a kamoli reprezentacija.Mediji su ga uzdizali do neba a oni čega naravno i pokopat.iz aviona se vidi da mu kojekakvi menađeri guraju svoje pulene u prvi sastav samo da se što bolje prodaju.

    21. 4. 2011,   16:49