Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uefa: Finale Lige prvaka subotom umjesto srijedom

None Foto: AFP

Krovna europska nogometna organizacija ovom je odlukom promijenila običaj koji je na snazi od 1956. Mijenja se i format natjecanja

Prvo finale tadašnjega Kupa prvaka se 1956. igralo u srijedu. Naziv ovog natjecanja u međuvremenu se promijenio, ali dan odigravanja finala uvijek je bila srijeda. I bit će - do 2009. godine. Predsjednik Uefe Michel Platini najavljivao je ovu promjenu otkad je zasjeo na čelno mjesto krovne europske nogometne organizacije. Sad je krenuo i u realizaciju.
- Na zadnjem finalu u Ateni bio sam zbunjen jer nije bilo obitelji s djecom u gledalištu. To bi se moglo promijeniti kada bi se finale igralo vikendom - rekao je veliki Francuz.
Prvo subotnje finale Lige prvaka igrat će se na rimskom Olimpicu, odlučila je Uefa na istom sastanku na kojem je usvojila i promjenu dana održavanja. Godinu potom, ili najkasnije 2011., finalisti ovog natjecanja za naslov će se boriti na Wembleyu.
Još jedna promjena odnosi se na format natjecanja. U Ligu prvaka će se izravno plasirati 22 momčadi. Od deset preostalih mjesta pet će popuniti klubovi iz velikih liga, koji će igrati međusobno. Zadnjih pet mjesta rezervirano je za najuspješnije od 40 klubova iz liga s nižim koeficijentom. Oni će također razigravati međusobno.

Komentiraj, znaš da želiš!