Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uh, koja ekipa! Ja, Luis Scola, Rafael Nadal i Michael Phelps...

None Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

NEKA IGRE POČNU U Riju je 88 naših sportaša, a na svečanoj ceremoniji, sa zastavom u ruci, predvodit će ih legendarni vaterpolski golman

Hrvatska će na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Riju izaći kao 50. zemlja. Naš će sedmi stjegonoša na Ljetnim igrama u noći s petka na subotu biti najbolji vaterpolski golman na svijetu - Josip Pavić.

Ulazi Pavić u probrano društvo. Bit će treći vaterpolist koji će nositi hrvatski barjak na otvaranju, prekinut će “rukometnu dominaciju”. Prije četiri godine u Londonu zastavu je nosio Venio Losert, četiri godine prije toga u Pekingu Ivano Balić. Prije njih nosili su je i Perica Bukić, Dubravko Šimenc, Zoran Primorac i Goran Ivanišević.

Da mi nije suigrača...

- Kakva je samo čast biti u tom društvu. Doista, to je za mene nešto posebno - javio se iz Rija uoči početka Igara Josip Pavić i dodao:

- Moram zahvaliti onima koji su odlučili da baš ja nosim zastavu. Hvala i mojim trenerima i suigračima s kojima sam ostvario sve te uspjehe u bazenu. Da njih nije bilo, ne bi bilo niti uspjeha, pa onda ne bih bio u izboru da budem stjegonoša - kaže Pavić.

Rafa Nadal nosi španjolsku zastavu, Michael Phelps američku, Andy Murray predvodit će Veliku Britaniju, Shelly-Ann Fraser-Pryce svoju Jamajku, a Luis Scola bit će na čelu Argentine...

- Nemojte mene stavljati u to društvo, kakve su to samo veličine - smije se ponosni Pavić.

Ni brkova ni brade

Prije četiri godine Hrvatsku je golman Olympiacosa predvodio do zlata u Londonu. S Barakudama je osvojio sve što se može osvojiti. Sigurno da ima velika očekivanja i u Brazilu.

- Možda je floskula, ali doista idemo utakmicu po utakmicu. Nećemo obećavati ništa veliko i medalju. Pa u Riju ima deset zemalja koje mogu osvojiti medalju. Samo dvije to ne mogu. Sad nas zanima samo SAD - odlučan je Josip.

Hrvatska je u jako teškoj skupini. Zajedno s SAD-om, Španjolskom, Italijom, Crnom Gorom i Francuskom. Jedna velika reprezentacija sigurno će ostati bez četvrtfinala. Zasad nije planirano puštanje brkova i brade kao prije osam godina u Pekingu.

- Ha, ha. Još nije ni počelo. U Kini nismo osvojili medalju, u Londonu smo bili zlatni. Možda je bolje da nas ljudi pamte po rezultatima - rekao je Pavić, koji s reprezentacijom 2007. osvojio svjetsko zlato u Melbourneu. Tada je hit bila Domaćica.

Problem je u detalju

- Ideja s keksom bila je od kolege golmana Frane Vićana - prisjetio se naš slavni vaterpolist.

Barakude su posljednjih dana bile na pripremama u Salvadoru, udaljenom dva sata od Rija.

- Bili smo jedan dan u olimpijskom selu kad smo tek došli. Samo neke stvari nisu štimale. Ovo su meni već treće Igre, a na svakim je dosad bilo problema s nekim sitnicama. Bit će to sve OK kad krene - završio je Pavić.

Od Barcelone do Londona: Ivanišević, vaterpolist, Primorac, vaterpolist i - dva rukometaša

Goran prvi od 39 sportaša... U Barceloni, na našim prvim ljetnim Igrama, imali smo predstavnike u 12 sportova. Zastavu je nosio 21-godišnji Goran Ivanišević.

Nosio zastavu i uzeo srebro Teško je opisati to zadovoljstvo i ushit, rekao je Perica Bukić, koji je nosio zastavu 1996. Imao je već dva zlata s Jugoslavijom.

A bile mu tek četvrte igre... Zoran Primorac je nastupio na sedam OI-ja, a na četvrtim je nosio zastavu. U izboru je bio ispred Ivaniševića, Šimenca i Barbare Jelić.

Šimenc ispred slavka goluže U konkurenciji je, uz Golužu, bio i veslač Igor Boraska, no HOO je odlučio da na otvaranju Igara u Ateni nosi Dubravko Šimenc.

Dva zlata pa još i zastava Venio Losert zlato je osvajao u Ateni i Atlanti, pa je dobio šansu nositi zastavu u Londonu ‘12. ispred Igora Hinića i Ane Zaninović.

Nosio zastavu i branio zlato Ivano Balić predvodio je hrvatsku delegaciju u Pekingu 2008. Nažalost, rukometaši nisu uspjeli obraniti zlato, bili su četvrti.

 

 

Tema: Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016.

Komentari (2)
  • Neka igre pocnu!!!!

    5. 8. 2016,   23:32
  • Malo nas je al nas ima!Baš tako!Mala zemlja s nevjerojatnim sporatašima!!!U svakom sportu smo pri vrhu!Imamo najljepše dresove,najbolje sporataše i najveće srce!!!Iznad svih HRVATSKA!!!

    6. 8. 2016,   08:37