Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

UN vs. Leo: Duplo više zaradi nego 1693 top igračice skupa!

None Foto: AGUSTIN MARCARIAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ujedinjeni Narodi objavili su zabrinjavajući podatak u odnosu plaće između nogometaša i nogometašica. Taj segment je već duže vrijeme veliki problem u čije se rješavanje uključio i UN...

Razlike u plaćama u ženskim i muškim sportovima uvijek su bile abnormalne. Svima je jasno da su sportovi u muškim kategorijama popularniji od ženskih, a jedino su se tenisačice uspjele izboriti za koliku toliku jednakost u odnosu na muške kolege.

Ujedinjeni Narodi su organizacija koja se zalaže za jednakost na bazi društvenog života, a tako je i u vezi sporta. Ujedinjeni Narodi su na svojoj Facebook stranici objavili zanimljiv podatak u kojem Leo Messi godišnje zaradi duplo više od 1.693 nogometašica! Njegova godišnja ukupna zarada nakon plaće, bonusa i svih reklama je 73,7 milijuna eura, dok 1.693 nogometašica u najjačih sedam liga na svijetu zaradi tek 36,8 milijuna eura.

1 male soccer player makes almost double the combined salaries of all players in the top 7 women's soccer leagues....

Objavljuje United NationsNedjelja, 23. lipnja 2019.

To je skoro pa duplo manje, a to je ono protiv čega se UN bori. Jednakost na svim poljima života. A u sportu baš i nije tako. 

Sve je to došlo na vidjelo na aktualnom Svjetskom prvenstvu za žene u Francuskoj gdje se dosta nogometašica pobunilo i zatražile veće bonuse za nastupe. Američke nogometašice su otišle toliko daleko da su tužile američki nogometni savez zbog spolne diskriminacije. Smatraju da se nogometaši favoriziraju u vidu priprema, medicinskog osoblja i putovanja.

Savez se pravdao da od nogometaša imaju više dobiti, ali podaci iz 2018. pokazali su da su nogometašice zaradile 51 milijun dolara, milijun više od muških kolega, a većina toga je od ulaznica.

Cilj Ujedinjenih Naroda i njihove kampanje je povećanje plaća za nogometašice jer sigurno zaslužuju više od trenutačnih primanja. Naprimjer, većina naših nogometašica uz nogomet ima i neki posao jer jednostavno drugačije ne bi mogle preživjeti. 

 

Komentari (43)
  • Kada zenski nogomet bude zanimljiv publici kao muski, onda mozemo pricat o ujednacavanju placa

    25. 6. 2019,   14:07
  • To je kao da se muškarci bore za veća prava i plaćanja u baletu, moš mislit..

    25. 6. 2019,   14:13
  • Da te pitam novinaru nesto, da li si ikad gledao ili pogledao do kraja u cjelosti zenski nogomet?Nisi kao ni ja i ostalih 99% ovdje citatelja, zato nemozes ni o placama pricati

    25. 6. 2019,   14:03