Obavijesti

Sport

Komentari 11

Uroci, čarape i gaće: Zinedine Zidane je beba za ovu ekipu...

Uroci, čarape i gaće: Zinedine Zidane je beba za ovu ekipu...
1

Jednom smo igrali protiv Čelika iz Zenice. Trener nam je u poluvremenu rekao: ‘Skidajte gaće i odjenite ih naopačke’. Gledali smo ga u čudu, ali poslušali smo. Pobijedili smo 4-2, prisjetio se Ćiro Blažević

VIDEO

Čudili su se mnogi što Real Madrid u Münchenu nije igrao u bijelom, a prste je u tome imao Zidane. On je poslao zahtjev Uefi da igraju u crnim dresovima, u kojima su igrali i prošle godine. No nije na tome stao. Tražio je i da budu smješteni u isti hotel kao prošle godine te da putuju s istom posadom, jedu istu hranu...

Sva ona čuda koja je Goran Ivanišević izvodio na svom Wimbledonu, od Teletubbiesa, pisoara i parkirnog mjesta pa do uvijek istog doručka i još desetak praznovjerja, rituala...

I nije Goran jedini sportaš koji je tako tražio pomoć iz neke daleke dimenzije. Daleko od toga. Evo, Zidane je svojim praznovjerjem uspio ući u istu rečenicu s Ćirom Blaževićem, trenerom svih trenera i kraljem praznovjerja.

Ajmo, okreći gaće!

- Pratilo me praznovjerje cijelu karijeru, ali više nisam toliko ekstreman - ističe Ćiro, koji priznaje kako je bio uvjeren da će mu kapa stradalog policajca donijeti sreću u polufinalu SP-a 1998., no to se baš i nije dogodilo.

Najčuveniji simbol Ćirina praznovjerja definitivno je legendarni bijeli šal, koji je obavezno bio oko vrata u pohodu na naslov prvaka Jugoslavije one opjevane 1982., ali počeo je Ćiro puno prije toga. I prije nego što je počeo igrati pravi, seniorski nogomet.

- Kao mladić bio sam igrač Bratstva iz Travnika. Jednom smo igrali protiv Čelika iz Zenice. Nakon prvih 45 minuta gubili smo 2-0. U pauzi nam je iznervirani trener rekao: ‘Skidajte gaće i odjenite ih naopačke’. Gledali smo ga u čudu, ali poslušali smo ga. Do kraja smo zabili četiri gola i pobijedili 4-2 - prisjetio se Ćiro.

Ivano i ista majica

Međutim, ta je priča dobila i nastavak.

- Nekoliko tjedana nakon toga opet smo na poluvremenu gubili 2-0, ovaj put od Iskre iz Bugojna. Sve smo ponovili u svlačionici, skinuli smo gaće i okrenuli ih... Kako je završilo? Izgubili smo 5-0! Nakon toga nikad više nismo skidali gaće - kazao je Ćiro.

Svoje rituale imao je i Ivano Balić, koji nikad nije skrivao da na velikim natjecanjima ne mijenja gaće i čarape dok god dobro ide na terenu. Osim toga, na dan utakmice uvijek bi torbu sa stvarima spremao točno određenim redoslijedom, počevši od tenisica...

Zidane je tu samo početnik.

Diego Maradona - Koliko je sati? Kad god je na putovanju, nosi dva sata kako bi znao vrijeme u toj zemlji, ali i u Argentini. Nosio je dva i u JAR-u 2010.

Mario Mandžukić - Ne boli: Najvažnije mi je da prije utakmice zavežem traku na desnu ruku. Neki su me pitali boli li me možda ruka, ali to nema apsolutno nikakve veze s tim. To je moj ritual, ništa drugo, kaže Mandžo.

Iker Casillas - Do prečke... Kamere u tim trenucima nisu na njemu, one se fokusiraju na strijelca, ali Casillas ima svoj ritual proslave golova. Kad njegova momčad zabije, on lijevom rukom mora dotaknuti prečku svoga gola.

Rafael Nadal - Ne gazi linije: Bočice za vodu tijekom meča moraju biti na točno određenome mjestu, okrenute na određenu stranu. Linije terena gazi samo tijekom igre.

Sammir - Panika! Veliki sam vjernik, ali sam i vrlo praznovjeran. Tako da se bojim uroka, da netko nešto ne baci na mene..., otkrio je Sammir, koji je ovih dana proslavio 31. rođendan. Želimo mu da ga zaobiđu.

Hilal Soudani - Red se zna... Kada dolazi na utakmicu, Soudani prvo parkira na svoje mjesto, obavezno isto, oko zapešća stavi znojnik s alžirskom zastavom, a bandaže mu stavlja fizioterapeut Mario Rubinić. I nitko drugi!

Ivan Rakitić - Pravila! Na teren Raketa uvijek prvo zakorači desnom nogom, a kod obuvanja uoči utakmice uvijek ide prvo lijeva čarapa, a zatim i prvo lijeva kopačka.

Danijel Subašić - Linije, majica... Nema šanse da nagazim na liniju dok izlazim na teren, kaže Danijel Subašić, koji se tog rituala drži cijelu karijeru. Ispod dresa je uvijek majica s likom nesretno stradalog Hrvoja Ćustića.

Damir Mišković - Pokušaj... Uoči jednog ogleda s Dinamom, kako je sam ispričao, predsjednik Rijeke Damir Mišković odjenuo je rublje u bojama Dinama vjerujući da će mu donijeti sreću. Pogađate, Rijeka je izgubila utakmicu...

Nogometaši Walesa - Može fotka? Shvatili smo da nam normalno poziranje ne ide, da ispadamo grozno, pa smo odlučili da ćemo se ‘fotkati’ kako nam taj čas padne na pamet, objasnili su svoje čudno poziranje Velšani.

Mićo Dušanović - Stres! Kad bi Goran Ivanišević servirao, Mićo Dušanović bi omotao nogu oko noge od stolca. Za sreću.

Messi i Ronaldo - Isti ritual: Malo je toga jednako u životu i karijeri Cristiana Ronalda i Lea Messija, ali jedan detalj jest. Iz autobusa obojica obavezno izlaze posljednji, baš kao i kad se iz tunela izlazi na teren.

Snježana Pejčić - Izbacila ih! Nekad je bilo prva desna čarapa, desna cipela, ali to je uzelo toliko maha da je postalo važnije od pucanja. Naravno, nisam sve izbacila, ali sad ipak lakše dišem, kaže naša streljačica Snježana Pejčić.

Zlatko Horvat - Prirodni look... Kapetan PPD Zagreba brine se o svom izgledu. Između ostalog, redovito stavlja gel u kosu. Međutim, Zlaja to nikad neće učiniti na dan utakmice. Zašto? Da ne bi prizvao lošu sreću...

Matjaž Kek - Donosi sreću: Prošle sezone Kek je nosio stalno istu kapu, nije ju želio mijenjati do prvog poraza. Na kraju ju je darovao navijaču.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica