Obavijesti

Sport

Komentari 8

Halilhodžić 'uskrsnuo' Dinamo i vratio ga u dane stare slave

Halilhodžić 'uskrsnuo' Dinamo i vratio ga u dane stare slave
1

Preuzeo je opterećenu momčad, klub koji zbog nekih u strukturama kluba ima problema s medijima i navijačima i digao ga do razina o kojima su rijetki maštali

VIDEO

Sve se promijenilo dolaskom Vahida Halilhodžića na Maksimir. Iskusan trener odmah je uvidio da se igrači boje, pogotovo igrajući pred domaćom publikom. Polako je krenuo s njima raditi, pa i individualno, jer kad se odlučio doći u Dinamo, rekao je kako vjeruje da može s njim postići uspjeh. 

Četiri mjeseca poslije Dinamo je u situaciji da se bori za europsko proljeće nakon 41 godine. A za to je u mnogome zaslužan upravo Halilhodžić. 

Iz današnje perspektive kaže da se u kratkom razdoblju mnogo toga dogodilo. Nije se prevario došavši u ovaj klub. Za sada je zadovoljan rezultatima, ali posebno naglašava da je ponosan na svoje igrače, što je u svakom slučaju pozitivan pomak u odnosu na njegove prethodnike.

- Najbolji primjer za to su gostovanja u Splitu gdje su igrači pokazali potpuno drugo lice u odnosu na dosadašnja gostovanja u tom gradu. A to je bitna činjenica s obzirom da se radi o užarenom terenu na kojemu psihološki faktor ima veliku ulogu. Sve to rezultat je povjerenja između mene i igrača te svakodnevnoga rada i truda. I to je za mene velika satisfakcija - govori Vaha. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Momčad je preuzeo sredinom kolovoza naslijedivši na klupi Velimira Zajeca. Postao je najplaćeniji trener 'modrog' kluba. 

- Iskreno, i za mene je to malo iznenađenje, dogovorio sam dvije i pol godine i nadam se da æu toliko i ostati. Ili ću opet promijeniti adresu. Znam da klub ima puno ambicija, zato sam i došao jer i ja želim igrati u Ligi prvaka, u kojoj sam već igrao - kazao je po dolasku Vaha. Još se nije ni snašao, a već je pred sobom imao utakmicu u Györu.

Profesionalac potpuno predan svom poslu naglasio je da na maksimirski stadion donosi neke druge vrijednosti i da zbog toga neki s njime možda neće htjeti raditi. Preuzeo je momčad opterećenu teškoćama, klub koji zbog nekih osoba u strukturama kluba ima problema s medijima i navijačima. 

Vahu su nazivali i diktatorom, na njegovim treninzima nema popuštanja ni opuštanja, ali ni tolikog grča. Činjenica je da je svojim pristupom uspio smiriti ne samo igrače, nego i 'prvog čovjeka' Dinama kojeg je uvjerio u svoju čvrstu ruku i vladanje. Zdravko Mamić bezrezervno ga je podržao. I nije požalio...

Pokazao da razumije igrače

Iako je kazao kako je bio razočaran nedavnim noćnim izlaskom Sammira i njegovih suigrača pokazao je kako ih razumije jer je i on u mlađim danima ružio i naplaćao se kazni. 

Igrači mu često dolaze i pitaju da li su transfer liste u medijima istinite, te ih ramuzije da im nije lako. Posebnih problema imao je kao izbornik Obale bjelokosti kad mu se na okupljanju reprezentacije pojavilo tek šest igrača.

Vrhunski centarfor i svjetski trener

Vahid Halilhodžić rođen je u Jablanici u Bosni i Hercegovini i tek je sa 16 godina je počeo trenirati nogomet. U 18. je potpisao prvi profesionalni ugovor, no majka je željela da nastavi studij elektrotehnike. Postepeno je u Veležu postao zamjena za Duška Bajevića, a čak devet godina provedenih u tom klubu osiguralo mu je status jednog od najvećih centarfora Jugoslavije. Za reprezentaciju je zaigrao tek 26 puta, a inozemnu karijeru nastavlja tek s 29 godina u Nantesu.

Uspjehe u trenerskoj karijeri Halilhodžić je napravio u Francuskoj. S PSG-om je 2004. godine osvojio francuski kup, a s Lilleom je 2001. igrao Ligu prvaka. U toj sezoni na klupi Lillea dvaput je igrao protiv velikog Manchester Uniteda. Kod kuće ga Alex Ferguson nije nadmudrio, bilo je 1-1, a na Old Traffordu je Beckham zabio u sudačkoj nadoknadi za pobjedu Uniteda. U PSG-u je trenirao i nekadašnjeg najboljeg igrača na svijetu, Ronaldinha.

Zagreb, Zagreb...

Zašto je baš prihvatio dolazak u Zagreb kad su mu angažman nudili puno veći klubovi? 'Mourinho iz Jablanice' kako ga danas mediji popularno nazivaju nije odolio izazovu. Prije 30-ak godina trebao je zaigrati u modrom dresu, ali otisnuo se u svijet. Danas egzistencijalno osiguran, nakon što je u ratu izgubio sve, došao je u Zagreb s vjerom da može postići sportski uspjeh i etablirati Dinamo u društvu vodećih europskih klubova. Za sada mu dobro ide...

- Da mi je netko prije mjesec dana rekao da ću biti trener Dinama, rekao bih da je lud. Bilo je u prošlosti ponuda od ovdašnjih klubova, kao i da preuzmem selekciju Bosne i Hercegovine, međutim, nikada se nisam zamišljao kao trener na ovim prostorima. Ovo je avantura - kazao je Vaha po dolasku.

- Kao čovjeku moraju mi goditi brojni izrazi dobrodošlice koje dobivam od navijača, novinara, sportaša, pa čak i političara. Na neki način moja je obveza da ne razočaram sve te ljude - jasan je Halilhodžić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida