Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

VAR je spasio stvar: Cakir nije vidio ruku, ali je točno dosudio

None Foto: screenshot/

Tottenham je prošao u polufinale Lige prvaka nakon 4-4 iz dvije utakmice s Manchester Cityjem. U srijedu im je pomogla videotehnologija koja je priznala Llorenteov gol postignut rukom, a Cityju zbog zaleđa poništila gol

Je li VAR pomogao Tottenhamu ili je Manchester City zasluženo ispao iz Lige prvaka?

Dok nije bilo video tehnologije, mnoge utakmice Lige prvaka za sobom su vukle repove, ali danas je sve prilično jasno. Potrebno je samo da se zatraži ponovni pregled situacije i da sudac bude dovoljno hrabar da donese ispravnu odluku, iako se ona možda na prvu ne čini točnom. Posebno ako takva odluka u zadnjim trenucima utakmice mijenja apsolutno sve.

Champions League Quarter Final Second Leg - Manchester City v Tottenham Hotspur LLORENTE DONIO PROLAZ Tottenham ide dalje! VAR uzeo prolaz Cityju u nadoknadi... ODUŠEVLJENI SPURSI Eriksen: Mislio sam da je sve gotovo! Bio je ovo vlak smrti...

E, pa hrabar je u srijedu bio Cüneyt Cakir. Prvo je priznao Tottenhamu gol, koji je, jasno se vidjelo, rukom zabio Fernando Llorente. Zatim je na samom kraju poništio gol Cityju zbog zaleđa Sergija AgüeraCakir je oba puta dosudio ispravno, potvrdio je to i sudački ekspert Mario Strahonja u HRT-ovoj emisiji. On je pohvalio VAR, istaknuo kako je tehnologija odradila odličan posao u Manchesteru i da su obje odluke - ispravne.

Krenimo od prve situacije i gola kojeg je Llorente zabio u 73. minuti. Da, lopta mu je okrznula ruku, ali je potpuno jasno da je ona bila u prirodnom položaju i da nije imao nikakvu namjeru potpomoći si rukom da dođe do gola. Pep Guardiola tu je zamjerio Cakiru da možda nije gledao snimku iz pravoga kuta, jer se iz onoga što je njemu prikazano na ekranu, nije činilo kao igranje rukom. Možda uistinu turski sudac nije vidio ruku pa je priznao gol, ali zbog položaja Tottenhamovog igrača, odluka ne bi trebala biti sporna čak ni da je Cakir vidio odbijanje lopte od mišića.

Foto: screenshot/

- Llorente je igrao rukom kod gola. Podržavam VAR, ali iz jednog kuta se vidjelo da je Llorente igrao rukom, a iz drugog ne. Možda sudac nije pogledao iz pravog kuta - pričao je Pep nakon utakmice.

Krivac za poništen Sterlingov gol u nadoknadi je zaleđe Sergija Agüera. Argentinac je u začetku akcije bio u zaleđu, odnosno bio je u nedozvoljenoj poziciji kada je njegov suigrač kratkim blokom prekinuo pokušaj vraćanja lopte Tottenhamovoj obrani. Takvo presijecanje se tretira kao nova akcija i zato je Cakir ispravno poništio gol.

Foto: screenshot/

- Ovo je izvrsna odluka. Vidimo sve benefite VAR tehnologije. Obrambeni igrač vraća loptu u svoju fazu obrane, napadač reagira na tu loptu čineći blok, svjesno ide na loptu i samim time aktivira novu akciju - objasnio je Strahonja, a činilo se da se s tom odlukom Cakira složio i Pep.

- Postigli smo gol, a VAR je napravio ostalo. Je li odluka bila ispravna? Govorimo o centimetrima, suci su odlučili da je bilo zaleđe - rekao je rezignirano Guardiola.

 

 
Komentari (65)
  • Ovo za ruku se odmah vidjelo da je sve čisto i čudio sam se zašto toliko provjeravaju...a ovo u vezi zaleđa u prvi tren me je ipak iznenadila odluka da uopće išta provjeravaju,a eto na kraju ipak je bilo minimalno zaleđe....VAR je svoje napravio i onda dođu majstori koji kažu da uništava ljepotu nogometa odnosno ta ljepota je izražena u potkradanju drugih.

    18. 4. 2019,   09:01
  • City je kao i PSG pošteno ispao... Trebao je ispasti još i prije... Pep nikad neće uzeti Ligu prvaka...jer jednostavno nije takva veličina od trenera, a plastika-klubovi neće preko noći doći do tog trofeja...

    18. 4. 2019,   09:04
  • Ma kakva ruka,pa tu je sve čisto.Pa i zaleđe čisto ko suza.Svaka čast za ovu tehnologiju.

    18. 4. 2019,   09:10