Obavijesti

Sport

Komentari 21

Vaterpolistice Mladosti: Često pukne kupaći, ali igramo dalje

Vaterpolistice Mladosti: Često pukne kupaći, ali igramo dalje
23

U BAZEN SKOČI I TATA Na trening dođe i tata Perica pa kad vidi da nam ne ide, skoči u bazen i objašnjava kako se treba odigrati, kaže Petra Bukić, vaterpolistica zagrebačkog kluba Mladost

VIDEO

Na golu je mlada mama, a njena zamjenica ima tek 13 godina. Ispred njih su studentica medicine i kći nekad najboljeg vaterpolista svijeta. I, da, pola momčadi ide u matematičku školu. One su “žabice”, vaterpolistice Mladosti.

- Mislim da voda ima nešto s matematikom, pet igračica ide u matematičku gimnaziju, Dina je završila matematiku, Lidija upisuje matematički fakultet... - priča nam Mia Šimunić (35), dok pogledom prati što cure rade u bazenu.

Pod vodom radite što hoćete

- Samo malo - kaže, te vidjevši prekršaj, stavlja zviždaljku i dosuđuje isključenje.

- Pod vodom možete raditi što hoćete, naravno, dok vas suci ne vide. Za razliku od vaterpolista, kod nas kupaći kostim zauzuma veliku površinu, muškarci su u gaćicama. I onda ide hvatanje za kupaći kostim. Pod vodom bude i džudo zahvata, hrvačkih tehnika... Tko je u tome vještiji, oduzme koju loptu više - objašnjava Mia.

Kod vaterpolista su natezanja za gaćice toliko česta pojava da moraju nositi dvoje. Naravno, u slučaju da prve puknu.

- Mi ne nosimo duple kostime.

- Pa što ako pukne?

- Ništa.

- Je li pukne kad?

- Jako često. Ali nema stajanja, cure s puknutim kostimom idu do kraja. Znate, to je dosta ugodno za oko publike - kaže kroz smijeh Mia.

Kad smo počinjale, bilo nas je 10

Do prije desetak godina ženskog vaterpola gotovo da nije bilo. Danas, je to ozbiljan projekt, a reprezentacija se upravo plasirala na treće Europsko natjecanje.

- Kada smo tek kretale u Mladosti je bilo samo deset djevojaka. Deset. Danas nas ima 40. Reprezentacija je dobra, ostavili smo iza sebe Srbiju, Slovačku, Češku, Rumunjsku, Izrael... Sad smo već sedme u Europi. Možemo li u vrh kao vaterpolisti? Možemo! Samo, problem je selekcija, kod nas je premala - objašnjava Mia.

Mladostašice su prvakinje Hrvatske, a najboljom igračicom proglašena je Petra Bukić, kći legende hrvatskog i svjetskog vaterpola Perice. Naravno, na trening dođe i tata.

- Kad vidi da nam ne ide, skoči u bazen i kaže: ‘Gledajte sad’. Objašnjava kako da nešto napravimo, kako se ovo igra, kako ono... Sve cure jako cijene njegovo mišljenje jer mu nije ništa teško. Ozbiljno, skoči s nama u bazen i trenira. Ali ne povisuje glas, ne galami - kaže Petra.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva GNK Dinamo - NK Lokomotiva
GNK Dinamo - NK Lokomotiva

Nitko se od vaterpola nije udebljao

Paralelno s vaterpolisticama treniraju i vaterpolisti pa se razvije dosta ljubavi, simpatija, pogleda... Idu u zajedničku školu, zajedno se tuširaju, poslije treninga se druže, kaže trenerica Mia.

I doista, dok iz velikog bazena ulaze u onaj manji, djevojke prolaze pored vršnjaka, pa kreću diskretni pozdravi, osmijeh...

- U SAD-u je ženski vaterpolo sveučilišni sport broj jedan. Količina stipendija za ženski vaterpolo u Americi je veći nego za mušku košarku! Igra se na Harvardu, Princetonu, Yaleu, ide i naših par djevojaka na sveučilište u SAD. Tjeram ih da idu u SAD, to bi bilo dobro za njih - educira nas Mia.

Jedna od većih zabluda jest da vaterpolom djevojka toliko ojača da ne može u haljinu.

- Ha, ha... Glupost. Imaju šira ramena, kao plivačice. A bokovi baš i jesu uži, nitko se od vaterpola nije udebljao. Istina, nakon treninga puno pojedu. Na KIF-u sam vanjski suradnik za vaterpolo, pa mi studenti često kažu: ‘Profesorice, ajme, koliko mi pojedemo poslije treninga’. Ali potrošnja je ogromna.

Kako vaterpolistice nisu medijski eksponirane, teško dolaze do novih igračica.

- Djevojke dolaze preko prijatelja ili naše Facebook stranice “ŽAVK Mladost”. Baš ih dosta dolazi nakon što su vidjele na Facebooku. Dolaze i sestre ili poznanice od igrača koji igraju vaterpolo, imamo dosta braće i sestara u klubu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka