Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vatreni, bolje je biti drugi nego prvi: Idemo na 'skupinu smrti'

None Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Najdalji domet Vatrenih na Euru je četvrtfinale. Ako iduće godine želimo nadići taj uspjeh, morali bismo više pažnje posvetiti kalkulacijama. A one nam govore da je bolje biti drugi i gospodi Englezima prepustiti skupinu

Hrvatska nogometna reprezentacija ždrijebom u Bukureštu saznala je da će na Euru 2020. igrati s Engleskom i Češkom u skupini D. Preostali član naše skupine znat će se u ožujku kada Srbija, Škotska, Norveška i Izrael odrade dodatne kvalifikacije kroz Ligu nacija.

I kako je to običaj kada se saznaju protivnici - počnu kalkulacije. A nama govore da nam je najbolje biti drugi, odnosno prepustiti prvo mjesto Engleskoj, koja je ujedno i prvi favorit Eura.

Razlog je očigledan. Prvi iz naše skupine u osmini finala putuje u Dublin 30. lipnja i ide na drugoplasiranog iz skupine F koja je već proglašena 'skupinom smrti'. U njoj igraju Njemačka, Francuska i Portugal. Dakle, bilo kojeg od ova tri velikana valjalo bi zaobići, a to možemo ako se u osminu finala probijemo kao drugi.

U tom slučaju igrali bi u Kopenhagenu 29. lipnja, a protivnik bi nam bio drugoplasirani iz skupine E u kojoj igraju Španjolska, Švedska i Poljska. Ako pretpostavimo da će Španjolci osvojiti skupinu, Švedska ili Poljska ipak su bolja opcija od Njemačke, Francuske ili Portugala.

Na koncu, nekoga iz skupine F u četvrtfinalu nećemo moći zaobići. Naravno, u slučaju da ta reprezentacije pobijedi svojeg protivnika u osmini finala što i ne bi trebao biti preveliki zalogaj s obzirom da će na najboljeg trećeplasiranog iz skupina A/B/C.

Dakle, s Njemačkom, Francuskom ili Portugalom bi se u tom slučaju sreli tek u četvrtfinalu. U polufinalu bi mogli, primjerice, na Talijane (skupina A) ili Belgijce (skupina B) ili, pak, na Nizozemce ako oni u svojoj skupini C izbore drugo mjesto, a ne prvo.

Brojne su kalkulacije, a ovako izgleda cijeli kostur same završnice Europskog prvenstva 2020. u 12 gradova.

Foto: wikipedia

Skupine Eura 2020.

 • SKUPINA A (Rim, Baku): 1. Turska, 2. Italija, 3. Wales, 4. Švicarska
 • SKUPINA B (Kopengahen, St. Peterburg): 1. Danska, 2. Finska, 3. Belgija, 4. Rusija, 
 • SKUPINA C (Amsterdam, Bukurešt): 1. Nizozemska, 2. Ukrajina, 3. Austrija, 4. Pobjednik play-offa D (Gruzija, Bjelorusija, Kosovo, S.Makedonija)
 • SKUPINA D (London, Glasgow): 1. Engleska, 2. HRVATSKA, 3. (Škotska, Izrael, Norveška ili Srbija)  4. Češka
 • SKUPINA E (Bilbao, Dublin): 1. Španjolska, 2. Švedska, 3. Poljska, 4. pobjednik play-offa B (BiH, Sjeverna Irska, Republika Irska, Slovačka)
 • SKUPINA F (Munchen, Budimpešta): 1. Pobjednik play-offa A (Island, Rumunjska, Bugarska, Mađarska), 2. Portugal, 3. Francuska, 4. Njemačka
Komentari (119)
 • Nikad gori i nelogicniji ždrijeb. Za sve je kriva neuspjeli eksperiment Liga Nacija. Ždrijeb izvučen a još se ne znaju svi učesnici. Plus one Uefine političke zavrzlame tipa Rusija ne smije igrati protiv Ukrajine te ovaj ne smoje protiv onog, pa ako Rumunjska prođe doigravanje nece igrati u Bukureštu,,, katastrofa! Kvalifikacije za Euro se ubuduce moraju vratiti starom formatu.

  1. 12. 2019,   09:55
 • Mi možemo Njemačku,Portugal a i Francusku (ako je sudac fair Play) pobjediti tako da nema kalkulacija,igrati nogomet i Engleze rasturiti na njihovom po****om Wembleyju!! 🇭🇷💪

  1. 12. 2019,   09:50
 • Netočno! Bolje je biti prvi nego drugi. Ako cemo biti prvi onda idemo na drugoplasiranog u skupini F sto nece biti laka utakmica,ali ako cemo biti drugi onda idemo na drugoplasiranog iz skupine E sto realno možemo proci ali onda u cetvrtfinalu idemo na prvog iz skupine F sto ce biti jako tesko za dobiti odnosno bit ce teze dobiti tu utakmicu nego utakmicu protiv drugoplasirane ekipe iz skupine F u osmini finalu ako cemo biti prvi. Tako da mislim da je bolje biti prvi nego drugi pa šta bude bude. Ionako nije neka velika razlika ispasti u osmini finala ili cetvrtfinalu.

  1. 12. 2019,   10:43