Obavijesti

Sport

Komentari 22

Veliki je fan Virgila van Dijka, a još s 15 godina odbio je Inter!

Veliki je fan Virgila van Dijka, a još s 15 godina odbio je Inter!
7

Joško Gvardiol najmlađi je Dinamov prvotimac, rođen je u Zagrebu 2002. godine, ali su mu korijeni iz zadarskog Novigrada. Može igrati lijevog beka i stopera, a već je oduševio Bjelicu i suigrače

VIDEO

Ako Joško Gvardiol s 20 godina ne bude standardni A reprezentativac, netko mora završiti u zatvoru, rekao nam je prije više od godinu dana Dalibor Poldrugač, trener u omladinskoj školi Dinama...

Bila je to prilično hrabra izjava bivšeg igrača Dinama, no Joško Gvardiol (17) napreduje velikim koracima. I nakon uspješnih partija u juniorskoj Ligi prvaka i Premier League International Cupu, dobio je priliku sa seniorima odraditi ljetne pripreme. A tu je oduševio, Nenada Bjelicu, suigrače, navijače, baš sve u klubu. I dobio priliku dalje trenirati s prvom momčadi.

Najmlađi prvotimac “modrih” na pripremama je zabio u svom trećem nastupu, lijepim udarcem glavom presudio je Austriji Klagenfurt. Može igrati na lijevom boku i stopera, fizički se uspješno nosi sa seniorima. Dapače, tijekom priprema (ali to su ipak samo - pripreme) Gvardiol je - dominirao. Fiziičkim i tehničkim mogućnostima, ali i inteligentnim rješenjima, kako na stoperu, tako i na krilu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kao klinac sam se divio Lionelu Messiju, no sad sve više gledam igrače na svojoj poziciji. A tu je danas najbolji Virgil Van Dijk - rekao nam je nedavno Gvardiol koji je još kao 15-godišnjak na stolu imao ponudu milanskog Intera, a poslije sjajnih predstava u juniorskoj Ligi prvaka i Premier League International Cupu zapeo je za oko brojnim velikanima.

Moravske Toplice: Promocija knjige "Dinamo - Nebo se plavi" i slikovnice "Moj plavi spomenar"

Realno, u priči oko Gvardiola ne možete pogriješiti, koji god europski klub napisali - da, žele ga. Bez obzira radilo li se o Interu, Milanu, Romi, Real Madridu, Juventusu... ili svim engleskim velikanima (Chelsea, Liverpool, Man. United, Man. City) koje je Joško oduševio svojim nastupima na Premier League International kupu.

- Moj je cilj još nekoliko godina ostati ovdje, nikako ne bih volio prerano otići u inozemstvo. Tko zna, možda je bilo još nekih ponuda, ali time se uopće ne zamaram. Odlično mi je u Dinamu, uživam ovdje i živim u sadašnjosti - miran je i dalje Gvardiol.

No, kako je krenuo nogometni put novog Dinamovog "wunderkinda"?

- Nogomet sam počeo trenirati sa šest godina u Trešnjevci, ali sam nakon samo pola godine preselio u Dinamo. Jedno sam vrijeme paralelno trenirao i košarku, no čini se kako sam dobro odlučio ostavši u nogometu, haha.

Iako je rođen u Zagrebu (23. siječnja 2002.), njegovi su korijeni iz zadarskog Novigrada, pa ne čudi što je, kao dio inicijacije, u drugoj momčadi Dinama pjevao - Mladena Grdovića.

- Da, morao sam proći i tu inicijaciju pjevanja. Što sam pjevao? Haha, onu od Mladena Grdovića "Za ljubav ja dao bih sve". U Dinamu imam punu podršku cijele svlačionice, kao i trenera, kako na terenu tako i izvan njega.

Bez obzira na veliki talent, te neslućeni igrački potencijal, Gvardiol ne zaboravlja niti školu...

- Idem u srednju prometnu školu, još ova i sljedeća godina pa sam gotov. Što dalje? Vidjet ćemo, mama me tjera na neki fakultet, ali nisam siguran. Vidjet ćemo što će biti kad za to dođe vrijeme. Slobodno vrijeme? I nemam ga previše, ali najčešće ga provodim na mobitelu, uz društvene mreže, pogotovo na Instagramu.

Od ljetnih priprema do njegovog prvijenca u službenim utakmicama prošlo je nekoliko mjeseci, a Gvardiol je i dalje 'top talent'. Za Dinamo je debitirao protiv Gorice, 'modre navijače' oduševio u ogledu protiv Intera. Zaprešićanima je i presudio, u drugom nastupu za Dinamo postao je šesti najmlađi strijelac u povijesti kluba.

A Gvardiol je miran, mladom se dječaku nigdje ne žuri. Niti u inozemstvo, niti želi 'kruha preko pogače'. Joško Gvardiol tako je oduševio i u subotu, prvo svojom predstavom na terenu, pa onda i skromnošću poslije utakmice. Mlada nada Dinama, te najboji igrač hrvatske U-19 reprezentacije zabio je Interu, pa kući otišao - tramvajem.

GNK Dinamo i NK Inter Zaprešić u 14. kolu Prve HNL na stadionu u Maksimiru

Dugi niz godina pratimo Dinamove talente, tu je bilo svakakvih 'glava', dječaka kojima je i sa 15-16. godine ispod časti bilo ići kući javnim prijevozom, a na treninge i utakmice su išli taksijem. No, Joško je ipak drugačiji, riječ je o zagrebačkom klincu kojem tramvaj nije ispod časti. Uostalom, zašto bi i bio? Gvardiol ne luta po zagrebačkim diskotekama, već živi sportski život.

I bez obzira što mu se život promijenio preko noći, Gvardiol sanja samo jedno - još čitav niz godina biti u Dinamu. Ne, njega ne zanimaju razni velikani, inozemni klubovi koji nude svakakva bogatstva, Joško je drugačiji tip. Još uvijek golobradi mladić o kojem i Dinamovi prvotimci, nogometaši poput Emira Dilavera ili Dine Perića pričaju samo u superlativima. A takvih je u današnjem nogometu jako malo..

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska