Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Veliki ruski trener odveo je Filipa do srebrne medalje

None Foto: Željko Lukunić

Igor Kriajimskij je trenirao neke od najvećih ruskih šampiona, ali za srebro koje je osvojio Filip Ude kaže da je najveći uspjeh u njegovoj karijeri

Kako se u malom Čakovcu našao ruski trenerski velikan Igor Kriajimskij, koji je odgojio i vodio više olimpijskih prvaka, među kojima i Jurija Koroljeva, gimnastičara s 9 olimpijskih  medalja?
- Budući da u Hrvatskoj nije bilo znanja za vrhunsku gimnastiku, tražio sam način da se spojimo s izvorom znanja. Igor je došao kod nas na tjedan dana, ali odmah prvi dan, čim je ušao u dvoranu, rekao je da se vraća doma - sjeća se Mario Vukoja.
- Bio je pokoleban lošim uvjetima koje je vidio. Nekako sam ga privolio da ostane, ali je inzistirao da makar dvoranu uredimo prikladnije za gimnastiku - dodao je Vukoja.
- Dolazim iz Vladimira, grada 180 km od Moskve. Tamo je veliki gimnastički centar u kojemu stasaju ruski prvaci. Godinama sam bio trener čitave plejade šampiona - predstavio se Igor Kriajimskij.
Premda iza njega stoji rad s višestrukim olimpijskim odličnicima, za Udeovo srebro kaže:
- Ovo je moj najveći uspjeh. Mi smo krenuli ni iz čega, bez sustava, tradicije i osnovnih sredstava, bez velike selekcije. Ova je medalja pravo čudo, pobjeda volje i rada unatoč svemu.
Na hrvatskom je prvo naučio reći 'svinjsko pečenje' i 'hvala'.
- Da ne bih ostao gladan i da ne budem nepristojan.
Na pitanje dokle ostaje s Filipom i u Hrvatskoj, nije stigao odgovoriti. Učinio je to umjesto njega danas veliki prijatelj Vukoja:
- Zauvijek!

Komentari (2)
  • Da je kojim slucajem trener amerikanac ovde bi bilo milion postova!!!

    18. 8. 2008,   16:44
  • Bravo Filipe, svaka čast i njemu i treneru. Preko trnja do zvijezda...

    18. 8. 2008,   16:58