Obavijesti

Sport

Komentari 2

Veslač, bobist, maratonac... neuništivi Boraska opet na SP

Veslač, bobist, maratonac... neuništivi Boraska opet na SP
9

Igor Boraska okitio se veslačkom broncom na ljetnoj olimpijadi, nastupio je u bobu na zimskoj, istrčao je najpoznatiji svjetski maraton u New Yorku, a već godinama uspješno se bavi obalnim veslanjem...

VIDEO

Igor Boraska hrvatskoj je javnosti poznat kao trofejni veslač koji se okitio olimpijskom broncom u osmercu iz Sydneya 2000. godine, ali i kao osvajač četiri medalje na svjetskim prvenstvima, uključujući i zlato iz Indianapolisa 1994. No Boraska je i prvi Hrvat koji je uz ljetne nastupio i na zimskim olimpijskim igrama, kao član posade bob četverosjeda 2002. godine u Salt Lake Cityju osvojio je 26. mjesto. Nakon veslanja i boba okušao se svestrani Boraska i u atletici, redovito trči polumaratone, a prije dvije godine istrčao je i najpoznatiji maraton na svijetu u New Yorku ispod četiri sata.

Iako će iduće godine proslaviti 50. rođendan, Boraska se i dalje aktivno natječe u jednom malo poznatoj disciplini obalnog veslanja, preciznije veslanja na otvorenom moru. Upravo je ovih dana, od 1. do 3. studenoga u Hong Kongu na rasporedu Svjetsko prvenstvo na kojem Boraska nastupa sa svojim kolegom Petrom Lovrićem.

- Obalno veslanje nije toliko nova, koliko je nepoznata disciplina veslanja, natjecanja se odvijaju već dugi niz godina, a ja sam do sada sudjelovao na sedam. Na prvih šest u paru sa Zvonimirom Batinićem, a od prošle godine s Petrom Lovrićem. Riječ je o utrci čamaca na otvorenom moru, ponekad je staza postavljena i par kilometara od obale, natječe se 20-ak posada u kvalifikacijskoj utrci dugoj 4-6 kilometara (klasična veslačka staza duga je 2 km op.p), utrka traje 20 - 30 minuta, i po nekoliko najboljih ide u finale u kome se vesla na nešto dužoj stazi – otkriva nam Boraska.

Igor Boraska

Natjecanje je specifično po tome što se utrka odvija na otvorenom moru, po jakom vjetru, po jakim strujama, po nepredvidljivim valovima..., dakle u svim mogućim uvjetima. Iako mnogi ovo natjecanje percipiraju kao natjecanje veterana koji su aktivni i u veslačkoj mirovini, Boraska nam otkriva kako je to zabluda.
- Natječu se svi, uglavnom je riječ o natjecateljima starim 20-35 godina, ja sam primjerice daleko najstariji, pravi veteran, a i moj kolega iz posade Petar Lovrić je među starijima – kaže Boraska i dodaje kako su godine i iskustvo  njihova prednost nad mladim veslačima.

- Obzirom da mlađima ne možemo konkurirati snagom i izdržljivošću, možemo spretnošću i iskustvom. Upravo zbog toga nam i odgovaraju ekstremni uvjeti, što veći valovi, što jače struje, što više okreta. Netko tko je u životu veslao isključivo na stazi, pogotovo na malim jezerima kao što je primjerice Jarun, na kojima uopće nema valova i vjetra, teže će se snaći na oceanu nego mi koji smo cijeli život veslali po buri i valovima. Klasičnim veslačima kad dođe veliki val s boka, uglavnom ih poklopi ili su velikim u problemima, a nama je to normalno...

Igor Boraska

Vesla se oko bova, koje su postavljene u trokut, četverokut...
- Što više okreta to bolje, više okreta je opet prednost za nas veterane s iskustvom. Gužva je, pogotovo na prvom okretu dok se još nitko ne odvoji, a nitko ne želi popustiti. Bude tu svega, na rubu incidenta... Neki veslači čak na  kapama imaju i male retrovizore da kontroliraju što se događa iza njih.

Staza u Hong Kongu je postavljena u luci Kraljevskog jedriličarskog kluba, na sreću daleko od centra grada i lokacija na kojima se odvijaju prosvjedi pa su natjecatelji mirni. U tom kanalu između kopna i otoka promet je intenzivan i trebalo bi biti jako nemirno more.
- Najavili su velike valove upravo zbog brojnih brodova koji tuda prolaze, ali slično su najavljivali i lani za Vancouver, pa je bila skoro bonaca. Ja se nadam da će biti dosta valova i da ćemo ponoviti najbolji rezultat, deseto mjesto iz Barija 2011. i Lime 2015. godine - govorio je najavljujući utrku.

Igor Boraska

Obzirom da je aktivan i svakodnevno se bavi raznim sportovima, Boraska nikad ne prolazi klasične pripreme za Svjetsko prvenstvo.
- Svaki dan treniram na ergometru, a kad je more valovito skočim u običan čamac i veslam. Moj kolega iz posade živi i radi kao investicijski bankar u New Yorku i on također trenira sam. Rijetko imamo priliku veslati skupa, odradimo par treninga ljeti i na natjecanjima. Općenito, obalno veslanje je malo poznat sport kod nas, svega par klubova ima odgovarajuće brodove i to je prava šteta. Imamo idealne uvjete i mogli bi napraviti dobre rezultate, a sjajan je i za rekreativce. Uostalom, vjerojatno će se ova disciplina naći i na OI već 2024. godine – zaključuje Boraska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''