Obavijesti

Sport

Komentari 61

Vežu ih brojni treneri i igrači, a razdvaja netrpeljivost navijača

Vežu ih brojni treneri i igrači, a razdvaja netrpeljivost navijača
3

Boje Hajduka i Šibenika branili su Luštica, Nadoveza, Ivić, Žaja, Cukrov, Pauk, Pralija, Bilić, Bogdan, Slavica, Bulat, Računica, Erceg, Kalinić, Rukavina, Makarin, Blažević...

VIDEO

Nije tajna da su Hajduk i Šibenik nekad bili prijateljski klubovi, kao što nije tajna ni da to danas više nije slučaj. Zbog čega su zahladnjeli odnosi, tko se kome priklonio, odnosno, tko je kome nešto uskratio, tko za koga navija..., pitanja su slična pitanju što je bilo prije - kokoš ili jaje - pitanju na koje nitko ne može dati pouzdan odgovor.

Istina je kao i uvijek negdje po sredini, a tumači je svatko po svom, no rezultat svega je da su nekad najbliži susjedi koji su surađivali i jedni drugima rado dolazili u goste, danas susjedi koji jedva da se i pozdravljaju. 

Nekad bi u ovakvim prigodama čelnici obaju klubova skupa ručali i gledali utakmicu na tribinama, a danas će svatko po svom, Šibenčani u krugu obitelji, jer sponzora i novca za karantenu i ručkove nemaju, a Hajduk je prenoćio i utakmicu dočekao u obližnjim Vodicama. 

- Protokolom nisu predviđeni bilo kakvi susreti, osim što će svima na popisu gostiju omogućiti ulaz na tribine – kaže sportski direktor Šibenika Ivan Bulat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U zadnje vrijeme više se priča o nekim drugim stvarima koje s nogometom i sportom baš i nemaju previše veze, nego o nogometu. Tako je bilo i lani u ova doba, kada su se u uvertiri kup ogleda istih suparnika potukli navijači u centru Šibenika, a ništa korektnije nije bilo ni na Šubićevcu, jer je sudac Fran Jović podijelio čak 12 žutih i dva crvena kartona. I doista je nevjerojatno da je tome tako, jer Hajduka i Šibenika vežu jako čvrste i povijesne veze.

Koliko je samo trenera igrača, treniralo i igralo za oba kluba, od Slavka Luštice, Pere Nadoveze i Ante Žaje, preko Nikice Cukrova, Gorana Pauka, Mladena Pralije i Zorana Slavice, do Josipa Bulata, Dejana Računice, Krešimira Makarina, Ante Rukavine... koji su iz Šibenika dolazili u Split, dok su u suprotnom smjeru stizali Tomislav Ivić, Slaven Bilić, Darko Dražić, Franko Bogdan, Tomislav Erceg, Ivica Kalinić, Nikola Kalinić, Goran Blažević... 

Sveukupno je stotinjak igrača i trenera gradilo karijere s obje strane Boraje, povezivalo Hajduka i Šibenika, a jedan od njih je i Boris Pandža, nekad britki stoper Hajduka, koji danas pomaže Šibeniku u povratku u društvo najboljih. 

- Dovoljno sam iskusan da mogu mirno čekati utakmicu, a ni u gradu ne osjećam neku posebnu atmosferu. Utakmica kao utakmica, interesantna zbog toga što se igra na izbacivanje, i što će biti dobar ambijent, ali nama je prvenstvo puno važnije, fokusirani smo samo na borbu za prvo mjesto - kaže Boris Pandža, kome je Zoran Vulić bio prvi trener po dolasku u Hajduk, i dodaje: 

- Hajduk je kvalitetnija momčad i favorit, njima je kup možda i jedina prilika da sljedeće godine vide Europu i sigurno će biti jako angažirani. S druge strane mi ih očekujemo opušteno, sve što napravimo samo je dodatni bonus.

U redovima Šibenika ponikli su mnogi veliki nogometaši, a jedan od najdarovitijih u redovima momčadi Borimira Perkovića je Marko Bulat, reprezentativac Hrvatske, sin nekadašnjeg igrača Hajduka Josip Bulata, koji je danas predsjednik Šibenika. Njega danas čeka najveća utakmicu u kratkoj karijeri. 

- Ima nervoze, kako je ne bi bilo, ali dat ćemo svoj maksimum, nadamo se pozitivnom rezultatu i plasmanu dalje – kaže Bulat i pojašnjava:

- Hajduk nije baš u najboljoj formi, a u Šibeniku im nikad nije bilo lako. Prošle su godine imali i bolju momčad, a dobili su nas golom iz slobodnog udarca, iako smo 60 minuta imali igrača manje.

Bulat je jedan od Šibenčana koji ne gleda prema većim HNL klubovima. Iako prati što se događa u Prvoj ligi, kaže da ne navija ni za Hajduk ni za Dinamo, samo za svoj Šibenik. 

- Pratim HNL redovito. Sviđa mi se kako igra Mijo Caktaš, sviđa mi se i moj suigrač iz reprezentacije Ante Palaversa. Ne znam hoće li igrati, ali s njim sam baš dobar, odličan je momak i igrač. Respektiram i Dinamo zbog rezultata i igre koju prikazuju, najozbiljnija su momčad u Hrvatskoj, a iznenadila me recimo Gorica, lani smo igrali s njima bez problema, a evo, s par pojačanja su najveće iznenađenje lige. Od stranih klubova najviše mi se sviđa Barcelona. Idoli? Prije svih otac, a od ovih aktualnih igrača Luka Modrić. 

Šibenik je u prodaju pustio 4.000 ulaznica za današnju utakmicu, na gostujućoj tribini ima mjesta za oko 400 navijača Hajduka, no nema sumnje kako će lokalni simpatizeri splitskoga kluba kojih je u Šibeniku i okolici jako puno, kupiti ulaznice i za zapadnu tribinu. Policija je utakmicu proglasila visoko rizičnom, ali svi se nadaju da će proći bez izgreda. 

- Ne znam što mi igrači možemo osim igrati i pozvati navijače oba kluba da navijaju za svoje i ne rade gluposti, zato što se  sastaju dva susjedska i prijateljska kluba. Nadam se da će gledatelji uživati u onome što se događa na terenu, a ne gledati što se događa na tribinama... - zaključio je Marko Bulat. 

Iako je nedavno navršio tek 17 godina, njegove riječi mudrije su od većine onoga što smo na ovu temu mogli čuti u zadnjih desetak godina, i to od puno iskusnijih i starijih od njega.  Strasti je na svoj način pokušao smiriti i iskusni Zoran Vulić, koji je uoči puta u Šibenik kazao: 

- Drago mi je da igramo u Šibeniku, volio bih da se vrate u Prvu ligu, i oni, i Zadar, i Neretva... Znamo da između nas postoji rivalitet, i dobro je da postoji, ali ne trebamo stvarati zlu krv. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u
DIRIGENT RIJEČKE IGRE

Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u

Prvi smo, imamo realne šanse osvojiti naslov, ali o tome se u Rijeci ne razmišlja tako, ispričao je veznjak Rijeke Lindon Selahi i otkrio tko je za njega najbolji igrač u HNL-u