Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vikao 'Gooool!' i izrešetao ga: Prvi i zadnji autogol u životu...

None Foto: YouTube

Čak je i veliki Pele najavio Kolumbiju kao mogućeg osvajača Mundijala u SAD-u 1994. godine. U zemlji je nakon ubojstva Pabla Escobara vladao svojevrsni kaos koji je na kraju uzeo i drugog Escobara...

Prije 25 godina kolumbijski nogometni svijet bio je zavijen u crno. Deset dana nakon poraza od SAD-a (2-1) i neočekivanog ispadanja sa Svjetskog prvenstva, kolumbijski su se 'navijači' odlučili na svoj način obračunati sa strijelcem nes(p)retnog gola, Andresom Escobarom. Sve je to bilo povezano sa situacijom u zemlji koja je bila u rasulu nakon smrti najslavnijeg gangstera Pabla Escobara kad je zemljom više nego ikad vladao kriminal. Spomenuti Escobari nisu u rodbinskoj vezi.

Kaos u zemlji, ali nogomet se furiozno pratio

Vođa medellinskog kartela Pablo Escobar imao je veliku popularnost i imidž svojevrsnog Robina Hooda među  siromašnim stanovništvom Medellina jer je davao donacije u razne dobrotvorne svrhe. No zbog mnogih kriminalnih radnji 1992. 'otvoren je lov' na njega, a u sve su se uključili i Amerikanci, a Escobar je ubijen 2. prosinca 1993. Socijalna situacija u zemlji bila je užasna godinama nakon toga, počele su borbe za prevlast u kriminalnom miljeu. 

Godišnje je na ulicama ubijano oko 20 tisuća ljudi, a govorilo se kako nogomet raste na novcu zarađenom od prodaje droge. Svojevrsna javna tajna bila je i miješanje mafije u izbornički posao Maturane, a neko je vrijeme zbog mutnih poslova s Escobarom u zatvoru proveo legendarni vratar Rene Higuita, dok je brat braniča Luisa Fernanda Herrere poginuo u sumnjivoj prometnoj nesreći pred samo Svjetsko nogometno prvenstvo u SAD-u.

Sa Valderramom, Asprillom, Rinconom krenuli su u SAD u skupinu sa Rumunjskom, SAD-om i Švicarskom. Trebalo je sve biti lako, ali prvu utakmicu izgubili su od Rumunjske, što je značilo da u drugom kolu protiv domaćina nemaju pravo na kiks.

'Presudio' sebi i svojoj reprezentaciji

Kolumbiji treba pobjeda i sve ide po planu. Dominiraju terenom, no u 35. minuti događa se ključan moment - ubacio je Amerikanac Harks, a nesretni Escobar u namjeri da riješi opasnost, šalje loptu u vlastitu mrežu. SAD je povećao rezultat na 2-0 i Kolumbija nije uspjela ništa više osim zabiti počasni gol. Kolumbijci su bili utučeni, a posebno Andrés​ Escobar koji nije bio ni svjestan što ga čeka u domovini. A on se samo želio ispričati.

- Moram pokazati lice svom narodu! - rekao je Escobar izborniku Maturani nakon upozorenja o povratku u Kolumbiju. Izbornik ga je upozorio, ali Escobar je želio priznati svoju pogrešku pred narodom...

Vratio se u domovinu i tog kobnog 2. srpnja 1994. je u rodnom Medellinu izašao u noćni provod jer je vjerovao da je siguran nakon što se obratio narodu.

- Uvjeravam vas da se ništa čudno nije dogodilo u našoj grupi. Jednostavno, odigrali smo loše. Vidimo se uskoro jer život ne završava ovdje - najupečatljivija je rečenica iz njegove kolumne za El Tiempo. Kao da je predosjećao...

Po izlasku iz noćnog kluba, ustrijeljen je iz vatrenog oružja. Šest je metaka upućeno prema njemu, a njegova djevojka Pamela Cascarado čula je ubojicu kako viče: 'Goooool!', podsjećajući na kolumbijske komentatore. 

Zbog čega je zapravo ubijen?

Ubiti nekoga zbog autogola bilo bi stvarno ekstremno, ali, to je Kolumbija. Teško je povjerovati da je 'samo' ispadanje sa SP-a bilo razlog za teško ubojstvo. Postoje mnoge teorije, a vjeruje se kako je mafija zbog Escobarovog autogola izgubila ogromnu svotu novca na kladionici, a stanje u Kolumbiji samo je potpomoglo ubojstvu.

Jhon Jairo Velasquez Vasquez poznatiji pod nadimkom 'Popaj', bivši je član bande Pabla Escobara koji je u dokumentarcu 'Dva Escobara' ponudio svoje mišljenje:

- Andresova greška bila je što je odgovorio tim momcima. Oni nisu dozvoljavali da im itko odgovora. Nije to imalo nikakve veze s klađenjem. Njihov ego bio je maksimalno napumpan nakon što su doprinijeli ubojstvu Pabla Escobara - rezimirao je 'Popaj'. 

Na Escobarovom sprovodu bilo je oko 120 tisuća ljudi, a tada je za njegovu suprugu život izgubio smisao.

- Kao da je netko otkinuo dio mene. Jednog dana imaš ljubav svog života, planiraš se udati i imati djecu. Zatim se probudiš i sve je to nestalo. Za mene se život nije nastavio. Stao je - rekla je svojevremeno  Pamela Cascarado.

Komentari (20)
  • Ima onaj fenomenalan dokumentarac Two Escobars na Yt, preporučam svima koji vole plakati da ga pogledaju.

    2. 7. 2019,   15:21
  • Zanimljivo prvenstvo bilo, igrali po najvecim vrucinama tamo, kao danas temp bile a igrali po danu! A jedna africka reprezentacija trazila da im se ukljuci grijanje u hotelu, bilo im zima unutra!

    2. 7. 2019,   15:47
  • Sjećam se toga ko jučer..tragedija..

    2. 7. 2019,   15:16