Obavijesti

Sport

Komentari 8

Vječni grad i vječni kapetani: Ni jedan put ne vodi iz Rima

Vječni grad i vječni kapetani: Ni jedan put ne vodi iz Rima
4

Rođeni u Rimu, počeli igrati u Romi i igrali samo u Romi dok ih Roma nije potjerala ili su otišli u penziju. To su Romini kapetani od '85 naovamo: Giannini, Totti, De Rossi

VIDEO

Nogometaši koji će iz voljenog kluba otići samo ako to iz istog tog kluba od njih zatraže sve su rjeđi, ali nisu neki, baš totalni raritet. Javier Zanetti i Inter, Paolo Maldini i Milan, Raul i Real Madrid, Xavi i Barcelona, Paul Scholes i Man United, Jamie Carragher i Liverpool, John Terry i Chelsea...

Ali samo u jednom klubu, preko tri desetljeća, dolaze iz generacije u generaciju. I ostaju kapetani za sva vremena. Svi putevi, kažu, vode u Rim. A Rominim kapetanima ni jedan put ne vodi iz Rima.

Giannini, Totti, De Rossi

Od 1985.-1996. Giuseppe Giannini, od 1998.-2017. Francesco Totti, od 2017.-2019. Daniele De Rossi. U onom malom interregnumu između Gianninija i Tottija kapetansku su vrpcu u dresu Vučice nosili Amedeo Carboni, Argentinac Abel Balbo i Brazilac Aldair.

De Rossi (35) je u utorak rekao: "Odlazim. Još ću igrati, ali jučer su me obavijestili da mi neće produžiti ugovor pa to znači da, na žalost, više neću igrati u Romi".

Osamnaest godina. 615 utakmica. Nikad ni za koga drugoga osim za svoj klub. Nikada ni u jednom drugom dresu osim Rominom. Izuzetak je, naravno, Italija. Sa Azzurrima je 2006. u Njemačkoj osvojio Mundial. Iz Rome odlazi - svjetski prvak.

Što je tako posebno u Romi da Rimljani iz nje odlaze samo ako moraju? Pokušali su objasniti i Giannini, i Totti i De Rossi. Ali izgleda da se riječima ne da opisati.

Nisu najbogatiji ni u Italiji, a kamoli u Europi. Sa Interom, Milanom ili Juventusom osvaja se deseterostruko više trofeja. Ali Romini kapetani ne odlaze sa svojih sedam brežuljaka.

Dok ne dobiju pristojno sročenu 'pedalu'. Gdje su emocije na maksimumu onda do kraja idu u oba smjera. De Rossi je i to pokušao objasniti. Zašto Roma nije trofejna onoliko koliko bi to Rimljani htjeli.

Nisam blesav...

- Znao sam da me više ne žele kao igrača. Ugovor mi ističe krajem lipnja, čekam od početka sezone da o tome popričamo, a nitko ni 'a'. Nisam blesav, znao sam kol'ko je sati. Ponudili su mi neku direktorsku funkciju, ali ja još hoću igrati. A onda biti trener, a ne direktor. Nisam htio ništa javno govoriti, da ne stvaram buku koja može narušiti mir u momčadi i klubu. Nadam se da će Roma kao klub u budućnosti biti bolje i promišljenije vođena - pričao je De Rossi.

- Hvala direktoru Guidu Fengi na ponudi da biram funkciju u klubu. Nisa za odijelo nego za dres ili trenirku. Ne znam gdje ću. Znam da imam još ove dvije utakmice, u Sassuolu i sa Parmom, a onda ću odlučiti. I znam da će mi biti teško. 'Ko zna koliko ću kilometara odvoziti u krivom smjeru prije nego što se naviknem da više ne idem u Trigoriju na trening jer čim sjednem u auto jednostavno automatski vozim u Romin trening kamp - objašnjavao je kapetan.

- Žao mi je što moj klub sa mnom nije otvorenije i na vrijeme razgovarao. Jesam, mogao sam puno puta otići, za puno više novca i puno više trofeja, ali čim bi mi u Romi rekli 'Voljeli bi da ostaneš'... Sva lova i svi trofeji ovog svijeta u tom su trenu postali nebitni. Ako se ne vratim kao trener vidjet ćete me oko Olimpica sa pivom i sendvičem, a onda na tribinama s prijateljima kako navijam za Romu. Da, s pivom na tribinama je puno izglednije nego sa kravatom u loži - nasmijao se De Rossi na oproštajnoj press-konferenciji.

Ja bi sebi produžio ugovor

Svi su ga suigrači dočekali u press-centru i zauzeli prvih četiri-pet redova. Došli su ranije, svi obučeni u Romin dres s prezimenom De Rossi na leđima pa ustali i priredili mu ovacije kad je ušetao u prostoriju.

Giannini je u jednom desetljeću odigrao 507 utakmica za Romu. Totti je u gotovo dva desetljeća odigrao 785 tekmi (i zabio 307 golova, a asistirao za još 129). De Rossi odlazi nakon 18 godina i 615 utakmica za Giallorosse.

Uz poruku: "Ni za čim ne žalim, ali sad nisam sretan. Kako ću biti sretan kad prestajem igrati za Romu?! Da sam među klupskim čelnicima produžio bi ugovor igraču koji je otkad zna za sebe igrao samo i jedino za Romu".

AS Roma Press Conference - Daniele De Rossi

I Rossijev nasljednik je Rimljanin, 28-godišnji Alessandro Florenzi. S njim se nastavlja tradicija kapetana iz Vječnog grada. Ali i prekida se tradicija, jer je između nastupa za mlađe uzrasti rimskog kluba i povratka na Olimpico nosio i dres Crotonea...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao