Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlasnik kladionica napušta svoj Vardar s tri trofeja Lige prvaka

None Foto: Marius Becker/DPA/PIXSELL

Sergej Samsonenko (51) nakon šest godina odlučio je izaći iz sporta. Stigao je u Sjevernu Makedoniju i kupio nogometni, ali i rukometni klub Vardar koji je pod njim proživio svoje najljepše trenutke

Sergej Samsonenko preporodio je makedonski rukomet. Prije šest godina stigao je u Skoplje i 'pod svoje' uzeo muški i ženski rukometni klub Vardar i napravio pravi mali preporod. Od Vardara je napravio europskog giganta koji je osvojio tri Lige prvaka, ali uz svo veselje navijača, on ipak nije bio najsretniji.

- Od sedam godina u sportu, ovo je već treća u kojoj se mučim iz dana u dan u financiranju kluba konstantnim posuđivanjima i zaduživanjima. Osim toga imam u svojoj tvrtki više od pet tisuća zaposlenih ljudi, tu su i njihove obitelji i ne želim ih ugrožavati konstantno uzimajući novac za sport. Prihodi kluba od EHF-a i sponzora nisu niti deset posto onoga što dajem svake godine u budžet. Dobivao sam obećanja kako će doći pomoć, ali teče sedma godina, a pomoć ne dolazi. To je razlog zašto neću moći financirati Vardar od sljedeće sezone - objavio je vlasnik Vardara u otvorenom pismu.

Od kluba s kojim su se u Europi lagano obračunavali, stigao je do titule europskog giganta. Vlasnik lanca kladionica odlučio je uložiti u sport. U Vardar je doveo neke od najvećih 'rukometnih faca' Europe, navijači su imali pravu malu renesansu, a izgradio je i dvoranski kompleks 'Jane Sandanski'. A moglo je sve to biti u Srbiji, ali s tamošnjim čelnicima klubova nije mogao pronaći zajednički jezik.

Kupio je i nogometni klub Vardar i u našim krugovima ostao zapamćen kao čovjek koji je tražio preveliku svotu za televizijska prava utakmice između Dinama i tamošnjeg kluba u pretkolu Lige prvaka. Ali shvatio je nakon nekoliko godina da u makedonskom nogometu nema profita, a izgleda da je takva situacija i u rukometu. Imao je velike uspjehe s Vardarom, ali tri naslova Lige prvaka i pet naslova makedonskog prvenstva koštala su ga više nego što je mogao zaraditi. 

I tako je odlučio na kraju ove sezone otići iz kluba. Vardar je vrh,  osvojili su Ligu prvaka, a u najmanju ga ruku čega egzodus velemajstora koji su mu na parketu u tri sezone donijeli dvije europske titule. Razlog? Vlasnik kluba Sergej Samsonenko zbog problema s financijama napušta klub, pa su praktički svi igrači već unaprijed pronašli novi klub za iduću sezonu.

A prije samo dvije godine Samsonenko je tvrdio kako će zauvijek ostati u Sjevernoj Makedoniji.

- Neću otići, ostajem u Vardaru zauvijek. Pozivam vas sve da nas podržite i da se zajedno borimo protiv nepravdi. Siguran sam da ćemo imati mnogo uspjeha. Nakupilo mi se svašta u srcu i tu sam odluku rekao vruće glave uz puno emocija. Želim poručiti onima koji pišu laži da nemaju ni savjest niti sram. Vi ste izdajice Makedonije jer ja nisam napravio ništa loše za ovu državu. Zavolio sam Makedoniju kao svoj dom i napravio puno dobrih stvari za nju - tvrdio je svojevremeno ruski milijarder.

No, svemu lijepom jednom dođe kraj. Pa tako i ovoj rukometnoj priči. Do zvijezda i ponovnog pada 'u trnje' u 'samo' šest godina...

Komentiraj, znaš da želiš!