Obavijesti

Sport

Komentari 3

'Vlasnik Leicestera bio je divan čovjek, smatrao nas je obitelji'

'Vlasnik Leicestera bio je divan čovjek, smatrao nas je obitelji'
2

Vichai Srivaddhanaprabha, prema Forbesu, bio je peti najbogatiji čovjek u Tajlandu. Vrijednost mu se procjenjivala na skoro 5 milijardi eura, osnivač je najveće neprofitne trgovine u zemlji i voli igrati polo

VIDEO

Vichai Srivaddhanaprabha, vlasnik premierligaškog kluba Leicester City, smrtno je stradao u nesreći u kojoj se njegov helikopter srušio nedaleko od stadiona King Power, nakon utakmice Leicestera protiv West Hama, potvrdili su iz kluba.

Srivaddhanaprabha (61) jedan od pet osoba koje su bile u helikopteru za vrijeme nesreće, piše BBC. Svih pet putnika je preminulo.

Klub je na svojoj službenoj stranici objavio priopćenje u kojem se oprašta od svog vlasnika...

Leicester potvrdio: Vlasnik je poginuo u padu helikoptera...
Leicester potvrdio: Vlasnik je poginuo u padu helikoptera...

Tko je Vichai Srivaddhanaprabha?

Srivaddhanaprabha bio je tajlandski biznismen, vlasnik premierligaškog kluba Leicester Cityja i osnivač kompanije King Power.

Izvorno Vichai Raksriaksorn rođen je u Bangkoku, 4. travnja 1958. godine, a svojim je radom postao jedan od najbogatijih biznismena u Tajlandu. Prema Forbesu, bio je peti najbogatiji Tajlanđanin u 2018. godini, a vrijednost mu se procjenjivala na 4,9 milijardi eura (nešto više od 36 milijardi kuna).

Prezime mu je iz Raksriaksorn u Srivaddhanaprabha 2012. godine promijenio bivši kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej. Njegovo sadašnje prezime znači 'svjetlo progresivne slave'.

Srivaddhanaprabha je sa suprugom Aimon imao četvero djece: Voramas, Apichet, Arunroong and Aiyawatt.

Zahvaljujući uspjesima s kompanijom King Power, Srivaddhanaprabha je bio vlasnik čak dva nogometna kluba: premierligaša Leicester Cityja i belgijskog OH Leuvena.

FILE PHOTO: Leicester City v Southampton - Barclays Premier League

Leicester je obiteljski biznis

Srivaddhanaprabha i njegov sin Aiyawatt kupili su Leicester 2010. godine za 50 milijuna eura (otprilike 370 milijuna kuna) kada je klub igrao u engleskoj drugoj ligi - Championshipu.

U veljači 2011. godine, na mjestu predsjednika kluba zamijenio je Milana Mandarića. Aiyawatt je postao podpredsjednik kluba, a njegov drugi sin Apichet izvršni direktor.

Za vrijeme njegove 'vladavine', Lisice su se vratile u prvu ligu nakon osvajanja Championshipa u sezoni 2013./14. Samo dvije sezone poslije, napravili su pravu senzaciju osvojivši naslov prvaka Premier lige.

Također pod njegovim vodstvom, Leicester je 16./17. prvi put u povijesti igrao Ligu prvaka. Došli su čak do četvrtfinala, gdje ih je porazio Atletico Madrid.

FILE PHOTO: Leicester City v Everton - Barclays Premier League

Što je King Power?

King Power je najveći Srivaddhanaprabhov poslovni pothvat koji je pokrenuo u Bangkoku 1989. godine. Radi se o najvećoj neprofitnoj trgovini na malo u Tajlandu. Naziv bi trebao biti poznat svima koji su u posljednjih nekoliko sezona pogledali utakmicu Leicestera.

Leicester City v West Ham United - Premier League - King Power Stadium

Isto ime nosi i Leicesterov stadion, koji je preimenovan 2011. Prije je bio poznat pod nazivom Walkers stadion.

Velikodušan je i igra polo

Osim nogometa, Srivaddhanaprabha je uživao u polu. Bio je strastveni igrač, ali i vlasnik VR polo kluba u Bangkoku. Od 2008. do 2012. bio je i predsjednik polo kluba Ham u Londonu.

A igrači Leicestera vjerojatno bi se jednoglasno složili da je bio 'šef za poželjeti'. Sukladno svojoj 'težini', nikada nije škrtario

Svim igračima je nakon osvajanja prvenstva 2016. godine kupio Mercedese B-klase te poklonio čipove u vrijednosti 13 tisuća eura za korištenje u casinu.

I Kramarić je šokiran: Pa u tom sam se helikopteru i ja vozio...
I Kramarić je šokiran: Pa u tom  sam se helikopteru i ja vozio...

Osim toga, podijelio im je 8,2 milijuna eura, a u svim tim povlasticama uživao je i Andrej Kramarić, koji je tada bio na posudbi u Hoffenheimu.

Za njegovo vrijeme, čak dva Hrvata došla su u klub. Za Kramarića je Tajlanđanin izdvojio devet milijuna eura, a za Filipa Benkovića ovo ljeto 12 milijuna. Benković je, kao i Kramarić, odmah poslan na posudbu, ali u Celtic.

'Bio je divan čovjek'

- S velikom žalošću i tugom u srcu potvrđujemo kako je naš vlasnik, Vichai Srivaddhanaprabha, bio među osobama koje su tragično izgubile živote u subotu navečer kada se srušio helikopter u blizini King Power stadiona. Nitko od osoba nije preživio - stoji u priopćenju engleskog kluba.

- Svijet je u Vichiju izgubio jako dobrog čovjeka. Čovjek koji je bio tako ljubazan i velikodušan prema svima. Leicester je bio prava obitelj pod njegovim vodstvom - opisuju ga iz kluba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika